HERKESİN ŞARLOTU KENDİNE :)
Yıllar önce bir arkadaşımın davetinde yemiştim, çok beğenip adı ne diye sorduğumda "şarlot" demiş ve ne kadar sempatik bir adı var bu pastanın diye düşünmüştüm. Arkadaşım şarlotu; petibör bisküvü ve krem şantiyi karıştırıp üzerine de çikolata sos dökerek yapmıştı ama herkesin şarlotu kendine deyip kendimce bir şeyler daha ekledim ve kendi şarlotumu yaptım. İnternetten baktığınızda çeşitli şarlot tarifleri görmeniz mümkün. Sonsuz çeşit çıkartılabilecek bir tarif. Hem çok pratik, hem de her zaman evimizde bulunan malzemelerden ne varsa konulabilecek bir pasta. Yazın da çilekli bazen de dondurmalısını yapıyorum harika oluyor.
Şarlotum meşhurdur benim :) çünkü bir kere yiyen hemen tarifini istiyor ve Suzan'ın şarlotu diye tarif veriyorlar. Şarlotu hiç ölçülü yapmadım hep göz kararı, aslında çoğu şeyi göz kararı yaparım ama sizlere tarif vereceğim diye her şeyi ölçülü yapar oldum inanın. Aklımda ne çok tarif tutuyormuşum, şimdi bir çoğunu bu sayede kağıda döker oldum. Geçenlerde ilk defa şarlotumu yiyen bir arkadaşım çok beğendi ve tarifini istedi. Bende göz kararı yaptığımı söyledim ama aşağı yukarı ölçüleri verdim. İki gün sonra aradı beni, şarlotu tutturamamış, çok yumuşak olmuş. Bisküvileri fazla koymasını, karıştırırken koyu kıvamlı olması gerektiğini söyledim tekrar. İkinci denemesinde başarmış, hatta misafirleri çok beğenmiş tarifi isteyip adı ne demişler "Suzan' ın şarlotu "demiş. Gülüştük....
Ben şarlotumu yaparken bebe bisküvisi kullanıyorum, petibörden daha çok yakıştırı yorum. Krem şantinin içine bebe bisküvisi, dilimlenmiş muz, damla çikolata ve kırılmış ceviz katıyorum. Üzerine servis sırasında dökülen çikolata sosla bomba bir pasta oluyor aslında. Akşam gelen misafirlerime servis için dolaptan çıkardıktan sonra alelacele fotoğrafını çektim şarlotumun, çikolata sosunu dökmeden çekmişim, yoksa görüntü dahada süper olacaktı. Neyse bir daha ki sefere öyke çekerim.; havalar biraz daha ısınsın, dondurmalısını yaptığım zaman artık...
MALZEMELER:
- 1 paket bebe bisküvisi ( 250 gr.)
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı süt ( krem şanti için )
- 2 adet muz
- yarım su bardağı kırılmış ceviz
- yarım su bardağı damla çikolata
ÇİKOLATA SOSU İÇİN:
- 7 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
- 2 su bardağı süt
YAPILIŞI:
- Genişçe bir kap içerisinde krem şantiyi sütle beraber çırpın.
- Bebe bisküvilerini ortadan ikiye kırın, krem şantinin içine ekleyin.
- Muzları dilimleyin, bir kaç dilim ayırıp krem şantiye ekleyin.
- Kırılmış ceviz ve damla çikolatalarıda krem şantiye ekleyip karıştırın.
- Herhangi derin büyük bir kase yada kalıbın içini streç filmle kaplayın.Görünmesini istediğiniz şekilde ayırdığınız muz dilimlerini kabın dibine yerleştirip krem şantili karışımı içine dökün. Üstünü kaşık yardımı ile bastırın ve düzgünleştirdikten sonra streçfilm ile kapatın. Buzdolabında en az iki saat bekletin.
- Çikolata sosu yapmak için bir tencereye tüm malzemeleri koyun, orta ateşte koyulaşana kadar devamlı karıştırarak pişirin. Soğuması için ara sıra karıştırarak bekletin.
- Şarlot iyice soğuduktan sonra servis tabağına kabı ters çevirin, streç filmi çıkarın. Üzerine çikolata sosu dökün, dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
29 yorum:
bende parfe diyorum ama adı ne olursa olsun tadı harikadır canım.yaz gelsede yapsak .ellerine sağlık.öpüyorum.
arkadaşım nefis olmuş,ellerine sağlık...
yaz geldi pastalarda yaza yakışır oldu soğuk,soğuk ellerinize sağlık sevgiler
Canım, ben çok seviyorum bunu ama hiç yapmadım.Çok nefis görünüyor ellerine sağlık.
Sevgiler;
ÇOK DEĞİŞİK BANA GÖRE ÇOK GÜZEL OLMUŞ ELLERİNE SALIK CANIM
Harika görünüyor. :)
Tarifi hemen alıyorum. En kısa zamanda denemek istiyorum. :)
Ellerine sağlık.
cnm ellerine sağlık buna benzer bişey ablamda yapıyordu çok güzel oluyor..
bende yapıp havamı atayım bari:)
cevremde yemedim eee onlarda bende görsün dimi ama:)hehe
ellerine sağlık
canım bende ara ara misafirler içi değişiklik olsun diye yaparım pratik ve leziz olur muzlu yapmadım hiç eminim çok güzel olu en kısa zamanda deniyeyim..
afiyet olsun sizlere
sevda; parfeden bisküvüsi daha yoğun olduğu için pasta gibi parfeden farklı olduğunu düşünüyorum,çok teşekkür ederim..
yedirenk; çok teşekkür edrim.
hilal hanım, evet dondurmalı tatlıları özledik valla teşekkürler.
aycan; çok teşekkürler.
fatma; çok teşekkür ederim.
hobi vakti; deniycek olmana sevindim çok teşekkürler.
canım çekti pişirdim; tatlı olurda güzel olmaz mı teşekkürler.
sezobigo; yap tabi şarlotun olsun, havan olsun :) teşekkürler.
Canım inan şarlotuna bayıldım.Kocamaaaaan bir dilim olucaktı şimdi ahhhh :(((
Ellerine sağlık.
İnan çok canım çekti.
Öpüyorum.
Çok güzel görünüyor bayıldım:)En yakın zamanda deneyeceğim canım:)
çok nefis olduğu kesin:)eline sağlık,sevgiler
Eline sağlık arkadaşım tam bir yaz pastası ve çok da kolay sevgiler...
yine cok leziz bir tarif,elinize saglik
Ben bunu yaparim.Afiyetlede yerim :)
Eline saglik
hiç böyle soğuk pasta denemedim, yazın dondurma dolaptan eksik olmayınca aklımada gelmedi, bu yaz bende unutmazsam cocukların damak zevkine göre kendimce bir şarlot yapayım bakalım, ellerine sağlık, güzel bir gün dilerim sevgiler.
Yaz sıcağında yenilecak çok güzel bir lezzet bence ellerinize sağlık
tarifinize bayıldım, hemen deneyeceğim :))
bu değişik bir şarlot olmuş ama güzel görünüyor tarifi kaptım deneceğim bende ellerine sağlık canım
sevgili arkadaşım benim.
ellerine sağlık diyorum.nefis olmuş maharetlim.
sana sevgilerimi gönderiyorum.
Suzanin sarlotu,adi da kendi de harika eline saglik canim.
Sevgilerimle...
Yazın sıcak günlerinde harika olur bu. Havalar ısınsın da yapıp yiyelim artık. Harika olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
hazır krem şantiyi hazır bisküvi ile karıştırıp üstüne çikolata sosu dök orjinal tarif yarattım diye ortalıkta gezin iyi valla
sevgili adsız, adını yazmadan yorum bırak iyi valla :) bi de krem şantiyi meyve ile karıştırdığım orjinal bir tarifim var onu da ben yarattım gezinmeye devam ediyorum sevgiler...
Bulduğum en güzel ve açıklayıcı şarlo tarifi, teşekkürler..
Ellerinize sağlık.
Son yorumunuz da çok başarılı :)
Gamze; çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim :)
ellerinize sağlık.. gayet pratik ve şık bir pasta olmuş yada şarlot ;)
Tarif çok güzel ve pratik pastadan bile çok çok güzel oldu Tüm misafirlerim bayıldı teşekkür ederim
Yorum Gönder