Merhaba arkadaşlar... Bahar geldi havalar düzeldi derken yağmurlu, kapalı havalar bu günlerde. Sevmiyorum kapalı, karanlık havaları; böyle havalarda canım hiç bir şey yapmak istemiyor.Yaz gelsin canlanalım artık, enerjimiz yükselsin. Bu havalara rağmen güzel ve yoğun bir hafta sonu geçirdim. Uzun zamandır dışarda kahvaltı yapmamıştık. Pazar günü arkadaşlarımızla güzel bir brunch yaptık. Akşam da başka bir arkadaşımıza davetliydik.Bizim için ne güzel şeyler hazırlamış, inşallah bunlarıda paylaşacağım sizinle. Şekerlerim de çok eğlendiler ve mutlu oldular.Anlayacağınız bol bol yemekli ve muhabbetli bir hafta sonu oldu bizim için.
Tarifime gelinca arkadaşlar, 2 yıl Kıbrıs'ta yaşamış biri olarak bu arada oğlumun da Kıbrıs-Girne'de doğduğunu söylemeliyim :) bu tatlıyı arşivimde bulundurmazsam büyük eksiklik olurdu benim için diye düşündüm, cuma günü yaptım bu tatlıyı. Kıbrıs'ta davetli olduğum bir yerde yediğim ve hemen tarifimi aldığım bu tatlı aslında bana ilk yediğimde çok şekerli gelmişti. Tadını çok beğenmiştim ama çok tatlı olduğu için fazla yiyememiştim. Normal tarifindeki şeker miktarlarını ben yarıya indirerek yaptım ve tam kıvamında olduğunu düşünüyorum. Şerbetli kek ve üstüne muhallebi veya krem şanti bilindik bir tarif gibi gelebilir ama bu tatlının en büyük özelliği galeta unu ile ve ceviz kullanılarak yapılması. Aslında orjinal tarifte hindistan cevizi yok ama ben bol hindistan cevizli yaptım ve çok begendim. Ben şerbetli tatlıları yaparken muhakkak şerbet kaynadıktan sonra altını kapatıp vanilyayı şerbete eklerim. Vanilyanın kokusu ve tadı böyle daha güzel ortaya çıkıyor bence. Güzel bir tatlı olduğunu düşünüyorum inşallah sizler de beğenirsiniz. Ceviz ve hindistan cevizi severlerin beğeneceği kesin. Sevgiler.....
MALZEMELER:
- 3 adet yumurta
- yarım su bardağı şeker
- yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardagı galete unu
- 1 su bardağı kırılmış ceviz
- 1 su bardağı hindistan cevizi
- bir paket kabartma tozu
KREMASI İÇİN:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı nişasta
- yarım su bardağı şeker
- bir paket vanilya
- bir paket krem şanti
- 2 su bardağı su
- 1.5 su bardağı şeker
- bir paket vanilya
- Öncelikle şerbeti yapın, çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. Bir tencereye suyu ve şekeri dökün, kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 15-20 dakika daha kaynatın. Şerbet hazır olunca altını kapatın ve vanilyayı ekleyip soğuması için bekletin.
- Keki için yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Yağlanmış bir tepsiye (ben büyük kare borcam kullandım) dökün.
- 170 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün, soğuması için bekletin.
- Kreması için krem şanti hariç diğer malzemeleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapatın, toz krem şantiyi ekleyin ve blendırla 5 dakika çırpın.
- Soğumuş şerbetli kekin üzerine bu kremsi muhallebiyi dökün. Üzerine bolca hindistan cevizi serpin. Buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın. Afiyet olsun.
28 yorum:
Şerbetli tatlılar favorimdir. Çok lezzetli görünüyor. Ellerinize sağlık
çok farklı guzel yapılacabılır bır tatlı elıne saglık...
ellerine sağlık cnm bende çok severim serbetli tatlıları..
çok lezzetli bir pasta canım.harika olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.
merak ettim görüntüde şık ee geriye bir tek yapmak kaldı sanırım.
sana afiyet olsun
Ellerine sağlık canım.Görüntüsü iştah açıcı:))
Baktığım izler,
memolinin annesi,
canım çekti pişirdim,
sevda, çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için...
merhabalar tarifiniz çok güzel bende yeni öğrendim çok harika bir tatlı ellerinize sağlık mutlu günler diliyorum
demek bizim haşhaşlı revani oradan geliyor yani içine haşhaş katılmış ..
En kısa zamanda yapmalıyım bu kıbrıs tatlısını..
Nefiss görünüyor canım
Sevgiler.
mermer tezgah ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler...
minecim haşhaşlı revaninin nerden geldiğini bilmiyorum.görüntü ve yapımı haşhaşlı revaniye benziyor ama kıbrıs tatlısı farklı bir tatlı içinde haşhaş ya da irmik yok, belki dediğin gibi ordan gelmişte olabilir teşekkürler...
Ellerine sağlık canım Kıbrıs tatlısımıymış adı galete unlu tatlı diye yazıyorya herkes iyi oldu öğrendiğim:)Nefis görünüyor
Canım, tatlın çok güzel görünüyor.Hafta sonu senin için güzel geçmiş gerçekten.
sevgiler;
bende yaparım bunu çok güzel olur seninkide çok güzel ellerine sağlık canım
damak zevkime uyacağını düşündüğüm bir tatlı olmuş ellerine sağlık.Kimbilir bugün deneyebilirim:)
Şerbetli tatlılarla aram pek fazla yok ama bunu deneyeceğim çok güzel duruyor tabakta. ellerine sağlık:)
Canım ellerine sağlık bu tatlıyı ben de çok yaparım gerçekten çok lezzetli olyor, galeta unu ayrı bir lezzet katıyor sevgilerimle...
baya çok hindistan cevizi var içinde kimbilir ne leziz olmuştur.ellerine saglık.
merhaba,bu tatlını denedim harika oldu misafirlerim çok beğendi biz çok beğendik tam not aldın yani arkadaşım:)
çok teşekkür ederimmm tarifi bizimle buluşturduğun için eline koluna sağlık
ayrıca blogumda paylaşırken senden aldığımıda belirttim,sorun olmamıştır umarım
sevgiler
Biz de denedik ancak 1 gün bekledikten sonra asıl lezzetine ulaştı. Aklınızda bulunsun…
http://elifinmutfagi.net/2012/04/07/kibris-tatlisi-fenomeni-ve-zaman-hirsizligi/
Bu tatlıdan ben de yedim, hatta evimizde bazen ekmek artıyor, iyice kurup rondodan un haline getirip kendi galeta unumuzu yapabiliriz. Çok lezzetli bir tatlı. Ellerinize sağlık. Sevgilerimle...Sayfama beklerim.
Bu tatlının ismi ben de tarifi aldığım arkadaşımın ismiyle geçiyor demek Kıbrıs tatlısıymış bu..Şeker konusunda haklısın bana da yediğimde şeker fazla gelmişti
Ellerine kollarına sağlık şşekeri dengelenirse çok lezzetli oluyor..
eöllerinize sağlık.ordu evinde yemiştim.çok hoşuma gitmişti.sizin tarifi eşimle yaptık.çok güzel oldu.tarifi yayınladğnız için teşekkürler.
Merhaba,
Tatlı çok lezzetli görünüyor. Elinize sağlık.
Kıbrıs'ta yaşıyorum fakat burada geleneksel lezzetlerin yer aldığı hiçbir festivalde bu tatlıya rastlamadım.
Kalıp büyüklüğü nasıl olacak?
Ellerinize saglik.onceden kac defa farkli sayfalardan kibris tatlisi denemistim.ama sizin tarifi yaptiktan sonra asla vazgecemedim.misafirlerim ve ailem cok begeniyor..tesekkurler paylasiminiz icin.
Buyuk dikdortgen borcam olabilir.ben ikeanin cam tepsisini kullaniyorum.tam oluyor
Ben ceviz yerine haşhaş koyuyorum ve çok daha lezzetli oluyor. Kendim keşfettim tavsiye ederim . :)
Yorum Gönder