Nihayet akşam çayı soframın son ikramının tarifine geldi sıra. Tarif yazamayacak kadar yorgunum aslında ama hafta sonu yoğun geçeceği için fırsat bulamam büyük ihtimalle diye kendimi zorlayıp yazıyorum. Bu gün okulda kızımın doğum günü vardı. Gerçek doğum günümüz ağustos ayında ama sınıfta her cuma çocuklardan birinin doğum günü kutlanıyor ve bize bu günü uygun görmüş öğretmenimiz. İki gündür bunun için hazırlık yapıyorum yani. Çarşamba günü şeker hamurlu kurabiyeler yaptık Suay'ım için. Perşembe günü de doğum günü pastasını ve diğer ikramları yaptım. Neyse fazla ayrıntıya girmek istemiyorum, bu günle ilgili neler yaptığımızı başka bir zaman yazıp paylaşmak istiyorum sizlerle, zira bir an önce beklenen güneş böreği tarifimi vermek istiyorum.
Mayalı hamurlarla aram yoktur demiştim ama bu börek için değer uğraşmaya kesinlikle. Özellikle görüntüsü için. Bu böreği bir arkadaşımda görür görmez kesinlikle yapmalıyım demiştim ama mayalı olduğunu görünce uğraşmak istememiştim doğrusu. Ama dayanamadım bende kendime göre hazırlayıp, soğanlı olarak yaptım bu böreği. Hazır yufka ile börek yaparken çok kullanırım bu harcı. Siz istediğiniz şekilde ister peynirli, ister patatesli yapabilirsiniz.Daha önce bu böreği görmeyenler ve tarifini bekleyenler için buyrun efendim tarifime. Hepinize iyi hafta sonları diliyorum Sevgiler...
MALZEMELER:
- 1 su bardağı süt
- 1 paket maya ( instant )
- yarım su bardağı yoğurt
- yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- 100 gr. margarin ya da tereyağı
İç harcı için:
- 3 adet orta boy soğan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates ya da biber salçası
- kimyon, kırmızı pul biber
- tuz
YAPILIŞI:
- Mayayı ılık sütün içinde iyice eritin ve diğer malzemeleri katarak yumuşacık bir hamur yoğurun
- Üzerini kapatıp bir saat mayalanmaya bırakın.
- Bu arada iç harcını hazırlayın. Soğanları piyazlık doğrayın. Soğanları bir tavaya alın ve sıvıyağı ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun. Salçayı, kimyonu ve isteğinize göre pul biberi ekleyin. Tuzunu da ekleyip altını kapatın.
- Mayalanan hamuru bir merdane ya da oklava ile çok ince olmayacak şekilde açın.
- Üzerine erimiş margarin ya da tereyağından bolca sürün ve zarf gibi katlayın.
- Hamurun altına ve üzerine hafif un serperek merdaneyle dikdörtgen şeklinde açın.
- Hazırladığınız soğanlı harçtan her yerine gelecek şekilde yayın.
- Uzun kenarından başlayarak rulo yapın ve yağlı kağıt üzerinde rulonun uçlarını birleştirerek simit şekli verin.
- Kağıdın üzerinde simit şeklini bozmadan dilim dilim kesin. Kağıtla beraber tepsinin içine alın ki şekli bozulmasın.
- Üzerine yumurta sarısını sürün. İsterseniz üzerine susam ya da çörek otu da serpebilirsiniz. Bir saat kadar mayalanmaya bırakın.
- 180 derece fırında yavaş yavaş ve üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
- Börek piştikten sonra kestiğiniz yerlerden dilimleyerek servis edin Afiyet olsun.
Bir arkadaşımda gördüğüm bu böreğin asıl sahibi yani tarifin sahibi Cahide Hanım'a beni uyardığı için çok teşekkür ediyorum ve tarifin orjinali için tık tık bakabilirsiniz.
30 yorum:
yaa bu harika bişey olmuş suzancım ya olsada yesek yani:) senin kızında benm kızım gibi hep tezgahta yanım da keşke büyünce de böyle olsalar ,tadıdar nefistir eminim mutlaka deniycem cnm sevgiler:)
http://mavisofra-buzdanhayaller.blogspot.com/
bayılıyorum ben bu böreğin şıklığına,insanı cezbediyor,ve mutlaka yapmak istiyorum,ellerine sağlık canım..
Ellerinize sağlık değişik bir börek tarifi,görünüşü'de çok güzel dememek isterim.Sevgiyle kalın.
sofrada sunumu da şık bir tarif ellerine sağlık...
canim ellerine saglik.fistigimin elleri degmisse pamuk gibi olmustur o borek eminim.sevgilerle.
Çok değişik ve güzel görünüyor.Ellerinize sağlık.
çok güzel olmuş ellerine sağlık bende denemek istiyorum
resimler çok iyi işimi kolaylaştıracak sağol canım
sevgiler:))
çok hoş görünüyor, ellerinize sağlık...
Görüntüsü muhteşem :) İnşallah yarın annemle birlikte deneyeceğiz :) Tarif için çok teşekkürler Suzan Hanım :)
Harikasın Suzancığım. Ellerine sağlık Sevgiler...
ESKİDEN ANANEM BİZE SOĞANLI EKMEK YAPARDI BU ONA BENZİYOR. SENİNKİNİNDE GÖRÜNTÜSÜ ÇOK HOŞUMA GİTTİ MUTLAKA DENEYECEM. ELLERİNE SAĞLIK CANIM.
Amanda eli ne güzel yakışırmış oklavaya :) maşallah...ellerine sağlık süper görünüyor birtasimkaynasin.blogspot.com
görüntü harika ama ben hamur açamayanlardanım:)gerçekten ikram için çok güzel bir yiyecek olmuş.ellerine sağlık arkadaşım
kesinlikle denemeliyim..ellerine sağlık canım..şahane görünüyor..
benımde tarıf lıstemde harıka gorunuyor canım ellerıne sağlık sevgıler
nefis olmuş tatlımm..
yemeden önce seyre dalmak lazım bu güzell böreği..
ellerine sağlık..
bol dinlenceli haftasonu diliyorum tatlım..
sevgilerimle.
:))
ellerinize sağlık cok güzel duruyor
Elleine saglik canim.off ya bende mayali hamurlari beceremiyorum :-(:-( neyi yanlis yapiyorum bilmiyorum.
Bak bu borek muhtesem gozukuyor ustelik seninde mayali hamurlan aran yokmus buda bana cesaret verdi:-)
bu nasıl bir görüntü, bakakaldım inan, süpersin.
Cok guzel gozukuyor.hemen denemek istiyorum.
Www.margunundunyasi.blogspot.com
Aaa..ne kadar ilginç şekilli bir börek.Üstelik lezzetli de görünüyor :) Ellerinize sağlık..
ilginç bir börek ..denemeliyim..çok güzel gözüküyor..ellerine sağlık..sevgiler:)
Canım,
ellerine sağlık. Emeğine değmiş. Gerçekten çok güzel sunumlu bir börek olmuş.
Sevgiyle kal.
Görüntü süper...elinize sağlık..soğanlı böreklere bayılırım.
çok ilginc sekli farklı :) tadınıda cok merak ettim ♥
Cok şık bir sunumu var canim, ellerine saglik...
Tam olsa da yeseklik olmuş, ellerinize sağlık:D
Kaynak göstermek bu kadar zor olmamalıydı. Zira bu tarif bana ait...
Cahide Hanım tarifin size ait olduğunu bilmiyordum, posttumda da yazdığım gibi bir arkadaşımda gördüğümü yazdım zaten, hemen size ait olduğunu yazıyorum, beni uyardığınız için teşekkür ediyorum.
bu böreğe bayıldım nefis görünüyor heleki o cimcimenin eli değmişse:)) elinize sağlık
Yorum Gönder