Ve soframın son tarifi profiterole geldi sıra. Bilerek sona sakladım çünkü çabucak geçiştirmek istemediğim, uzun uzun anlatmak istediğim bir tarif. Bu günü bekliyordum diyebilirim yani. Yaptığım profiteroller çok beğenildiği, her yiyen bir daha istedi için profiterol konusunda kendime çok güveniyorum ki eminim herkesin böyle güvendiği ve hiç mütavazı olamayacağı tarifleri vardır öyle değil mi?
Profiterol en sevdiğim ve dışarda gittiğim her yerde varsa öncelik sırasını verdiğim bir tatlı. Ama her yerde aynı tadı bulamıyor insan. Hal böyle olunca ben niye kendim yapmıyorum diye düşümdüm bundan taaa 6 yıl önce.Tarif arayışlarına başladım ve çok çeşitli tarifler olduğunu gördüm. Hepsi aşağı yukarı aynı malzeme olmasına rağmen o zamanlar gazetelerin verdiği yemek dergilerin birinde gördüğüm; malzemelerinin makul oranda olduğu ve iç kremasında yumurtanın olmadığı bu tarifi denemeye karar verdim.
İlk denemem inanmayacaksınız ama harika oldu. Yalnız ben tarife kulak asmayıp yani kabarma payını hesap etmeyip bir çay kaşığı yerine tepeleme bir tatlı kaşığıyla hamur koyunca epey iri profiterollerim oldu :) Ama lezzeti en güzel pastanelerde yiyebileceğiniz kadar çok güzel oldu ve ben hep bu tarifle yapar oldum en sevdiğim tatlımı. Tarifte yaptığım tek değişiklik iç kremasına nişasta eklemek oldu çünkü kıvamı böyle tam istediğim gibi oldu. Profiterol hamurunu yapımı; yumurtaları teker teker kırmak, yumurtaları iyice yedirmek gerektiği için biraz yorucu ; hamurların pişmesini ve özellikle fırını açmadan soğumasını beklemek zaman alıcı olsada seviyorum ben profiterol yapmayı. Eeee insan bir de etrafından güzel övgüler alınca yapması da keyifli oluyor. Yapımı her ne kadar zor görünsede profiterolün tarife ve aşağıda belirttiğim kurallara uyularak yapılırsa alacağınız sonuç karşında mutlu olacağınıza eminim.
Bende ne kadar mutluyum şu an anlatamam çünkü bu tarifin arşivimde bulunması için can atıyordum. Tüm profiterol sevenlere ama özellikle kızım SUAY' ıma gönderiyorum bu tarifimi. İstek şarkı gönderiyormuşum gibi oldu :) ama ne yapayım ANNEDİR YÜREĞİM.........
İlk denemem inanmayacaksınız ama harika oldu. Yalnız ben tarife kulak asmayıp yani kabarma payını hesap etmeyip bir çay kaşığı yerine tepeleme bir tatlı kaşığıyla hamur koyunca epey iri profiterollerim oldu :) Ama lezzeti en güzel pastanelerde yiyebileceğiniz kadar çok güzel oldu ve ben hep bu tarifle yapar oldum en sevdiğim tatlımı. Tarifte yaptığım tek değişiklik iç kremasına nişasta eklemek oldu çünkü kıvamı böyle tam istediğim gibi oldu. Profiterol hamurunu yapımı; yumurtaları teker teker kırmak, yumurtaları iyice yedirmek gerektiği için biraz yorucu ; hamurların pişmesini ve özellikle fırını açmadan soğumasını beklemek zaman alıcı olsada seviyorum ben profiterol yapmayı. Eeee insan bir de etrafından güzel övgüler alınca yapması da keyifli oluyor. Yapımı her ne kadar zor görünsede profiterolün tarife ve aşağıda belirttiğim kurallara uyularak yapılırsa alacağınız sonuç karşında mutlu olacağınıza eminim.
Bende ne kadar mutluyum şu an anlatamam çünkü bu tarifin arşivimde bulunması için can atıyordum. Tüm profiterol sevenlere ama özellikle kızım SUAY' ıma gönderiyorum bu tarifimi. İstek şarkı gönderiyormuşum gibi oldu :) ama ne yapayım ANNEDİR YÜREĞİM.........
MALZEMELER:
Hamuru için:
- 125 gr. margarin
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 4 adet yumurta(oda sıcaklığında olacak)
- 1 çimdik tuz
İç kreması için:
- 1 litre süt
- 3 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
Çikolata sos için:
- 3 su bardağı süt
- 7 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı nişasta
YAPILIŞI:
- Tencereye suyu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca margarinide ekleyin ve eritin.
- Margarin eriyince un ve tuzu ekleyin. Çırpma teli ile hızlıca karıştırın. Hamur hemen kendini toparlayıp kıvamı epey koyulaşacak, ocaktan alın ve 15-20 dakika soğuması için bekletin.
- Hamur soğuyunca yumurtaları hamura tek tek karıştırarak ekleyin yani bir yumurtayı mikser ile hamura iyice yedirmeden diğer yumurtayı eklemeyin. Her yumurta için bu işlemi tekrar edin.
- Hamuru 1 saat kadar buzdolabında bekletin
- Fırın tepsisini yağlayın. Hamurdan bir çay kaşığı alarak başka bir çay kaşığıyla hamuru sıyırarak hamur kabaracağı için 3 cm. aralıklarla tepsiye dizin.
- Önceden 200 derecede iyice ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. 20 dakika sonra fırının ısısını 150 dereceye düşürün ve 25 dakika daha pişirin. Piştikten sonra fırını kapatın ve fırının kapağını hiç açmadan 20-25 dakika fırın soğuyana kadar bekletin.
- İç kremayı yapmak için süt, un ve şekeri karıştırın, orta ateşte sürekli karıştırarak muhallabi kıvamına gelene kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Ara sıra karıştırarak soğutun.
- Çikolata sosu yapmak için; tüm malzemeyi karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşıp sos kıvamını aldıktan sonra altını kapatın, ara sıra karıştırarak soğutun.
- Soğuyan hamur toplarını bıçak ile yan tarafından ikiye kesin ama birbirinden ayırmadan, arasına soğuyan iç kremadan bir yemek kaşığı koyun. Hepsini bu şekilde doldurduktan sonra çikolata sosunu hamur toplarının üzerine kaşık ile dökün. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis edin. Afiyet olsun....
NOT:
1- Profiterol yaparken en önemli birinci kural yumurtaları teker teker kırın ve her bir yumurtayı hamura iyice yedirin.
2- İkinci önemli kural profiterol hamurları pişerken ve piştikten sonra fırını kapatıp, soğumasını beklerken kesinlikle fırının kapağını açmayın. Bu aşamaların herhangi birinde fırının kapağını açacak olursanız hamurlarınız anında sönüp kabarmayacaktır.
3- Yukarıdaki ölçülerle iki büyük fırın tepsisi profiterol hamuru çıkıyor. İki tepsiyi de kurallara uyarak ayrı ayrı pişirin.
4- Profiterolu bol çikolata soslu seviyorsanız çikolata sosu ölçüleri iki katına çıkarıp yapın.
30 yorum:
bu suay la bana gesin:))
ne güzel bir isim böyle bu arada kızının ismi tarifi gölgelemsin:))
şaka bir yana bende dışarda yediğim tatlıların başında gelir ama evde denemem çünkü çok uzun belki senin güzel anlatımın için bir kere denerim
ellerine -klavyene sağlık
sevgiler
inanmiyorum gece gece bunu bana yapmayin cok nefis gözüküyorlar :)
sezobigo, alemsin canım hadi bakalım denersin inşallah sonucu beklerim çok teşekürler beni güldüren yorumun için...
nesliname, insan görünce canı çekiyor değil mi ama ... çok teşekkürler...
Yemesini çok seviyorum ama yapmasını hiç sevmiyorum.Ahhh yakın olsak sana gelirdim yemeye..
Lezzeti görüntüsünden belli..
Ellerine sağlık canım
Öpüyorum.
işte şimdi tam zamanı **OLSA DA YESEK SUZAN**:)))) ellerine sağlık
Ne kadar güzel görünüyor:) ellerine sağlık Profiterol HMMMMM olsada yesek tadında sevgilerimle:)
of yaaa çok güzel görünüyor sabah sabah insanın içini açıyor acaba denesem bende tutturabilirmiyimki
:)
Çok çok güzel. Bayıldım.
Bayılırım Profiterole, birkaç kere denedim pek başarılı olamadım. Bakalım bu sefer senin tarifinle deneyeyim nasıl olacak.
bana yapım aşaması yorucu gelsede yeme aşaması bir o kadar kolay geliyor.ellerine saglık.
nefis görünüyor canım.olsada yesem dedim şimdi.ellerine sağlık.sevgiler.
ahh yerim ben bunlari....
o kadar severim ama daha hic yapmadim.Senin bu tarifini deneyecegim.
harika olmuşlar,ellerine sağlık canım..
ah ah ahh:)
mutfağa ilk adım atış sebebim desem hiç abartmam:))
ellerine sağlık canım :)
ooff suzancım ben deeeeee bayılıyorummm profıterole..ellerıne saglıkcanım arkadasım .fıstıkları opuyorum..
Beni gaza getiriyorsun akşam akşam bu saatte ama yoook...Hafta sonu yaparım inşallah.Çok canım çekti yaa.:))
cnm bayılırım ne güzel olmuşlar ellerine sağlık..
maşallah oy oy oy nefiss nefis en sevdiğim tatlardan biridir bu ellerine sağlık canım =)
güzel yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim çok mutlu oldum :)
Bayılırım profitrole ellerine sağlık canım nefis görünüyor:)
bende ilk profiterolumu 4 ıl önce yapmıştım v eçok mutlu olmuştum:))ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar..sevgiler
Elinize sağlık,nefis görünüyorlar...
Ben de çok severim, ellerine sağlık enfes bir görüntüsü var.
Ellerine sağlık canım.Görüntüsünden belli oluyor lezzetleri.Tarifimiz ayni gerçekten bu tarifle süper oluyor.Yemesi süper hazırlaması telaşeli harika bir lezzet.))
Sevgilerimle...
Merhabalar canım;profiterol evde herkesin tercih ettiği benim tembellik ederek sık yapmadığım bir lezzet,ellerine sağlık harkulade olmuş,ikişekerleri öpüyorum....
eline sağlık canım
ellerıne sağlık canım çok severim
Offf bayılırım profitrole çok da güzel görünüyor harikasın canım, ellerine sağlık.
Sevgiler..
Eline sağlık benim de en sevdiğim tatlılardan biridir ama özellikle eşimin.Önceleri çok yapıyordum ama artık pek uğraşamıyorum sevgilerimle...
tariflerine bayıldım eline sağlık
yapacağım damlasakızlıdan birini eşime
sevgiler
Yorum Gönder