22 Haziran 2011 Çarşamba

SADE VE DOMATESLİ BİBERLİ AÇMA

  
     Eskiden çok yapardım mayalı hamurlu işler ama ne yalan söyleyeyim epeydir üşeniyorum mayalı hamur yapmaya. Kurabiye şekillendirip, süslerken ya da pasta yapıp süslemek için harcadığım sabır ve vakti hamur mayalamaya gelince bulamıyorum nedense.
     Mayalı hamur yapmak sabır işi, bende de bu sabır olmadığından, çünkü mutfakta beklemeden çabucak sonuca ulaşmak istediğimden hamurun mayasının gelmesini beklemek bana çok zor geliyor.  Amma velakin mayalı hamurun tadı da bir başka oluyor bilmem mi :)  Yeme kısmına gelince üşengeçliğimden eser kalmıyor zaten :)
    Marifetli  komşum, canım dostum Çiğdem' in  annesi Nuray Teyze' me ait bu tarif. Arkadaşlarım için hazırladığım  soframdaki açmaları da Çiğdem yapmıştı, bunları da beraber yaptık ve ben bir kısmının domatesli biberli olmasını istedim.Aynı hamur olmasına rağmen domatesli ve biberlinin lezzeti başka oluyor. Daha sonra kendim yine yaptığımda içine domatesin biberin yanı sıra peynir de ekledim. Tam bir sandöviç gibi yumuşacık ve lezzetli oldu.
      Artık açma bizde bol yapılır oldu ve bundan sonra da mayalı tariflere dönüş yapmam kesinleşti çünkü benim şekerler bayılıyorlar yemeye. Mayalanmasını beklemek benim için kolay oluyor zira şekerlerim sağolsun...

 MALZEMELER:
  • 1 buçuk su bardağı süt (ılık olacak)
  • 1 paket toz maya
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için) 
  • çörek otu
YAPILIŞI:

      1. Sütü ılık olacak şekilde ısıtın. Dikkat edin   sıcak olmasın. Yarım su bardağı sütün içinde mayayı  pürüzsüz olacak şekilde eritin.
      
      2. Geniş bir yoğurma kabına kalan sütü, sıvıyağı, tuzu,  şekeri ekleyin ve iyice karıştırın. Mayalı sütü de ekleyin ve karıştırın.
      
      3.  Sıvı karışıma son olarak unu da ekleyin ve iyive yoğurun. Hamur ele yapışan ve oldukça yumuşak bir kıvamda olacak.
     
      4. Hamurun elinize yapışmasından endişe etmeyin, şekil verirken hamurun yapışmaması için elinizi yağlayın ve hamurdan parçalar koparın , yuvarlayıp uzatın , düğüm atar gibi şekil verin, yağlanmış bir tepsiye aralıklarla dizin.

     5. Domatesleri ve  biberleri ince uzun dilimleyin. Elinizle yuvarlayıp açtığınız hamurun içine bir dilim domates bir dilim biber koyun ve yanlardan birleştirip tepsiye  aralıklarla dizin.
           6. Pişirmeden önce iki saat kadar tepside mayalanması için bekletin. Mayalanıp hamurlar kabardıkta sonra üzerlerine yumurta sarısını hamurları söndürmemeye dikkat ederek hafifçe fırça yardımı ile sürün ve çörek otu serpin.
           
           7. 200 derece fırında 20- 25 dakika pişirin. Afiyet olsun....


       NOT: Bu ölçülerle bir büyük fırın tepsisi açma oluyor. Daha fazla açma yapmak isterseniz ölçüleri iki katına çıkarıp yapabilirsiniz.

    9 yorum:

    İkiz Annesi dedi ki...

    Mayalı hamur konusunda aynı düşünüyoruz demek ki:)))
    Ellerine sağlık çok güzel görünüyor hepsi canım:)

    zeymuran dedi ki...

    ellerınize sağlık canım puf puf gorunuyor

    muhabbetsofrasi dedi ki...

    eline sağlık olsun

    AsLI dedi ki...

    suzan ne yapmi$sin böle...Yazik degil mi bize :))
    Elllerine saglik.Acma tarifi ariyordum.Sagolasin :)

    elifin terazisi dedi ki...

    Ellerinize sağlık, haklısınız mayalının tadı bir başka oluyor.

    Cafe Portakal dedi ki...

    hmmm ellerine sağlık şuan olsa asla hayır diyemem nefis
    sevgiler

    Fatma dedi ki...

    Bazen el alışkanlığıda oluyor insana. Banada olur. Ya hep kurabiye yaparım ya sürekli mayalı poğaça gibi:))
    ellerine sağlık çok nefis olmuş
    sevgiler:)

    pembe kekik dedi ki...

    Eline sağlık,nefis nefis:)

    SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

    Ellerine sağlık canım,pufudik pufudik nefis olmışlar.
    Sevgilerimle...

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...