8 Haziran 2011 Çarşamba

PROFİTEROL


      Ve  soframın son tarifi profiterole geldi sıra. Bilerek sona sakladım çünkü çabucak geçiştirmek istemediğim, uzun uzun anlatmak istediğim bir tarif. Bu günü bekliyordum diyebilirim yani. Yaptığım profiteroller çok beğenildiği, her yiyen bir daha istedi için profiterol konusunda kendime çok güveniyorum ki eminim herkesin böyle güvendiği ve hiç mütavazı olamayacağı tarifleri vardır öyle değil mi?
          Profiterol en sevdiğim  ve dışarda gittiğim her yerde varsa öncelik sırasını verdiğim bir tatlı. Ama her yerde aynı tadı bulamıyor insan. Hal böyle olunca ben niye kendim yapmıyorum diye düşümdüm bundan taaa 6 yıl önce.Tarif arayışlarına başladım ve çok çeşitli tarifler olduğunu gördüm. Hepsi aşağı yukarı aynı malzeme olmasına rağmen o zamanlar gazetelerin verdiği yemek dergilerin birinde gördüğüm; malzemelerinin makul oranda olduğu ve iç kremasında yumurtanın olmadığı  bu tarifi denemeye karar verdim.

       İlk denemem inanmayacaksınız ama harika oldu. Yalnız ben tarife kulak asmayıp yani kabarma payını hesap etmeyip bir çay kaşığı yerine tepeleme bir tatlı kaşığıyla hamur koyunca epey iri profiterollerim oldu :)  Ama lezzeti en güzel pastanelerde yiyebileceğiniz kadar çok güzel oldu ve ben hep bu tarifle yapar oldum en sevdiğim tatlımı. Tarifte yaptığım tek değişiklik iç kremasına nişasta eklemek oldu çünkü kıvamı böyle tam istediğim gibi oldu. Profiterol hamurunu yapımı; yumurtaları teker teker kırmak, yumurtaları iyice yedirmek gerektiği için biraz yorucu ; hamurların pişmesini ve özellikle  fırını açmadan soğumasını beklemek zaman alıcı olsada seviyorum ben profiterol yapmayı. Eeee insan bir de etrafından güzel övgüler alınca yapması da keyifli oluyor. Yapımı her ne kadar zor görünsede profiterolün tarife ve aşağıda belirttiğim kurallara uyularak yapılırsa alacağınız sonuç karşında mutlu olacağınıza eminim.

       Bende ne kadar mutluyum şu an anlatamam çünkü bu tarifin arşivimde bulunması için can atıyordum. Tüm profiterol sevenlere ama özellikle kızım SUAY' ıma gönderiyorum bu tarifimi. İstek şarkı gönderiyormuşum gibi oldu :) ama ne yapayım ANNEDİR YÜREĞİM.........


MALZEMELER:

Hamuru için:
  •  125 gr. margarin
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet yumurta(oda sıcaklığında olacak)
  • 1 çimdik tuz
İç kreması için:
  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
Çikolata sos için:
  • 3 su bardağı süt
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı nişasta
YAPILIŞI:
  1. Tencereye suyu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca margarinide ekleyin ve eritin.
  2. Margarin eriyince un ve tuzu ekleyin. Çırpma teli ile hızlıca karıştırın. Hamur hemen kendini toparlayıp kıvamı epey koyulaşacak, ocaktan alın ve 15-20 dakika soğuması için bekletin.
  3. Hamur soğuyunca yumurtaları hamura tek tek karıştırarak ekleyin yani bir yumurtayı mikser ile hamura iyice yedirmeden diğer yumurtayı eklemeyin. Her yumurta için bu işlemi tekrar edin.
  4. Hamuru 1 saat kadar buzdolabında bekletin
  5. Fırın tepsisini yağlayın. Hamurdan bir çay kaşığı alarak başka bir çay kaşığıyla hamuru sıyırarak  hamur kabaracağı için 3 cm. aralıklarla  tepsiye dizin.
  6. Önceden 200 derecede iyice ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. 20 dakika sonra fırının ısısını 150 dereceye düşürün ve 25 dakika daha pişirin. Piştikten sonra fırını kapatın ve fırının kapağını hiç açmadan 20-25 dakika fırın soğuyana kadar bekletin.
  7. İç kremayı yapmak için süt, un ve şekeri karıştırın, orta ateşte sürekli karıştırarak muhallabi kıvamına gelene kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Ara sıra karıştırarak soğutun.
  8. Çikolata sosu yapmak için; tüm malzemeyi karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşıp sos kıvamını aldıktan sonra altını kapatın, ara sıra karıştırarak soğutun.
  9. Soğuyan hamur toplarını bıçak ile yan tarafından ikiye kesin ama birbirinden ayırmadan, arasına soğuyan iç kremadan bir yemek kaşığı koyun. Hepsini bu şekilde doldurduktan sonra çikolata sosunu hamur toplarının üzerine kaşık ile dökün. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra servis edin. Afiyet olsun....
NOT:     
   1- Profiterol yaparken en önemli birinci kural yumurtaları teker teker kırın ve her bir yumurtayı  hamura iyice yedirin.

    2- İkinci önemli kural profiterol hamurları pişerken ve piştikten sonra fırını kapatıp, soğumasını beklerken kesinlikle fırının kapağını açmayın. Bu aşamaların herhangi birinde fırının kapağını açacak olursanız hamurlarınız anında sönüp kabarmayacaktır.
           
    3- Yukarıdaki ölçülerle iki büyük fırın tepsisi profiterol hamuru çıkıyor. İki tepsiyi de kurallara uyarak ayrı ayrı pişirin.

     4- Profiterolu bol çikolata soslu seviyorsanız çikolata sosu ölçüleri iki katına çıkarıp yapın.
 

    30 yorum:

    Unknown dedi ki...

    bu suay la bana gesin:))
    ne güzel bir isim böyle bu arada kızının ismi tarifi gölgelemsin:))
    şaka bir yana bende dışarda yediğim tatlıların başında gelir ama evde denemem çünkü çok uzun belki senin güzel anlatımın için bir kere denerim
    ellerine -klavyene sağlık
    sevgiler

    neslinameblog.blogspot.com dedi ki...

    inanmiyorum gece gece bunu bana yapmayin cok nefis gözüküyorlar :)

    olsada yesek suzan dedi ki...

    sezobigo, alemsin canım hadi bakalım denersin inşallah sonucu beklerim çok teşekürler beni güldüren yorumun için...

    nesliname, insan görünce canı çekiyor değil mi ama ... çok teşekkürler...

    Unknown dedi ki...

    Yemesini çok seviyorum ama yapmasını hiç sevmiyorum.Ahhh yakın olsak sana gelirdim yemeye..
    Lezzeti görüntüsünden belli..
    Ellerine sağlık canım
    Öpüyorum.

    susamcorekotuFeriha dedi ki...

    işte şimdi tam zamanı **OLSA DA YESEK SUZAN**:)))) ellerine sağlık

    hanımanne dedi ki...

    Ne kadar güzel görünüyor:) ellerine sağlık Profiterol HMMMMM olsada yesek tadında sevgilerimle:)

    karışık_pizza dedi ki...

    of yaaa çok güzel görünüyor sabah sabah insanın içini açıyor acaba denesem bende tutturabilirmiyimki
    :)

    bolkepce dedi ki...

    Çok çok güzel. Bayıldım.

    annelili dedi ki...

    Bayılırım Profiterole, birkaç kere denedim pek başarılı olamadım. Bakalım bu sefer senin tarifinle deneyeyim nasıl olacak.

    Unknown dedi ki...

    bana yapım aşaması yorucu gelsede yeme aşaması bir o kadar kolay geliyor.ellerine saglık.

    mutfagabuyrun dedi ki...

    nefis görünüyor canım.olsada yesem dedim şimdi.ellerine sağlık.sevgiler.

    ASLI dedi ki...

    ahh yerim ben bunlari....
    o kadar severim ama daha hic yapmadim.Senin bu tarifini deneyecegim.

    yedirenk dedi ki...

    harika olmuşlar,ellerine sağlık canım..

    kalpkurabiye dedi ki...

    ah ah ahh:)
    mutfağa ilk adım atış sebebim desem hiç abartmam:))
    ellerine sağlık canım :)

    marifet ellerimizde dedi ki...

    ooff suzancım ben deeeeee bayılıyorummm profıterole..ellerıne saglıkcanım arkadasım .fıstıkları opuyorum..

    Limon çiçekleri dedi ki...

    Beni gaza getiriyorsun akşam akşam bu saatte ama yoook...Hafta sonu yaparım inşallah.Çok canım çekti yaa.:))

    canimçektipişirdim dedi ki...

    cnm bayılırım ne güzel olmuşlar ellerine sağlık..

    Mehlika Yıldırım dedi ki...

    maşallah oy oy oy nefiss nefis en sevdiğim tatlardan biridir bu ellerine sağlık canım =)

    olsada yesek suzan dedi ki...

    güzel yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ederim çok mutlu oldum :)

    İkiz Annesi dedi ki...

    Bayılırım profitrole ellerine sağlık canım nefis görünüyor:)

    fatosun mutfagından... dedi ki...

    bende ilk profiterolumu 4 ıl önce yapmıştım v eçok mutlu olmuştum:))ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar..sevgiler

    pembe kekik dedi ki...

    Elinize sağlık,nefis görünüyorlar...

    Benden Sofralarınıza dedi ki...

    Ben de çok severim, ellerine sağlık enfes bir görüntüsü var.

    SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

    Ellerine sağlık canım.Görüntüsünden belli oluyor lezzetleri.Tarifimiz ayni gerçekten bu tarifle süper oluyor.Yemesi süper hazırlaması telaşeli harika bir lezzet.))
    Sevgilerimle...

    TATESAL dedi ki...

    Merhabalar canım;profiterol evde herkesin tercih ettiği benim tembellik ederek sık yapmadığım bir lezzet,ellerine sağlık harkulade olmuş,ikişekerleri öpüyorum....

    muhabbetsofrasi dedi ki...

    eline sağlık canım

    zeymurancafe dedi ki...

    ellerıne sağlık canım çok severim

    Ferkay dedi ki...

    Offf bayılırım profitrole çok da güzel görünüyor harikasın canım, ellerine sağlık.
    Sevgiler..

    Özgen dedi ki...

    Eline sağlık benim de en sevdiğim tatlılardan biridir ama özellikle eşimin.Önceleri çok yapıyordum ama artık pek uğraşamıyorum sevgilerimle...

    Unknown dedi ki...

    tariflerine bayıldım eline sağlık
    yapacağım damlasakızlıdan birini eşime
    sevgiler

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...