Merhaba hepinize :)
İşte nihayet aşuremle geldim. Geçtiğimiz cuma yaptım aşuremi ama ancak paylaşıyorum sizlerle. Herkesin bir aşure yapma tarzının olduğunu düşünüyorum doğrusu. Ben aşureyi sütsüz ve pişerken içinde kabuk tarçınsız asla düşünemiyorum. İşte bu da benim aşure tarifim. Allah herkesin aşuresini kabul etsin inşallah ( Amin ).
MALZEMELER:
- 2,5 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- yarım su bardağı pirinç
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı kuru üzüm
- yarım su bardağı kuş üzümü
- 10-15 adet kuru kayısı
- 10 adet kuru incir
- 1 adet portakalın kabuğunun yarısı
- 6,5 su bardağı şeker (Damak tadınıza göre azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz )
- 1 su bardağı fındık
- 1 adet elma ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
- 1 adet ayva ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış )
- 1 adet kabuk tarçın
Üzeri için:
- Ceviz kırıkları, toz tarçın, susam,çam fıstığı ve nar taneleri
- Bir gece önceden nohut, buğday ve fasulyeyi ayrı ayrı suda bekletin. Ben genelde sıcak su döküp bekletiyorum.
- Ertesi gün nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayarak pişirin.
- Buğdayı da genişçe bir tencereye alın, üzerini 3 parmak geçecek kadar su ve sütü ekleyip haşlamaya başlayın. Kabuk tarçını da pişen buğdayın içine atın ve ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Buğday yavaş yavaş pişerken kuru üzüm ve kuş üzümünün üzerine kaynar su döküp, biraz şişmeleri için bekletin.
- Pirinçleri de su ekleyerek biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Karanfilleri küçük bir tencere ya da cezvede su ile kaynatın. Daha sonra karanfilleri çıkartın içinden.
- Buğdaylar iyice yumuşayıp dağılınca, koyu bir kıvama ulaştığında biraz sıcak suyu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp nohut ve fasulyeyi ekleyin. 10-15 dakika daha kaynatın ve pirinçleri ekleyin. Bu arada sıcak kaynamış suyu her zaman hazır bulundurun ve kıvamı her koyulaştığında azar azar su ilavesi yapın.
- Karanfilli suyu, kayısıları, kuru üzümleri, kuş üzümlerini, fındıkları, elmayı, armudu, minik minik doğranmış ( beyaz kısmı alınmış olmalı ) portakal kabuğunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Şekerini ve en son doğranmış inciri ekleyin( aşureyi karartmaması için en son koyuyoruz ) , su oranını ne çok sulu ne de çok koyu olmayacak şekilde ayarlayın. 5 dakika daha kaynatın ve altını kapatın.
- Aşureyi kaselere paylaştırın ve biraz ılıdıktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin. Ben nar taneleri, kırılmış ceviz, hindistan cevizi, susam, çam fıstığı, susam ve tarçın ile süsledim.
28 yorum:
ALLAH kabul etsin canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
Allah kabul etsin canim.cok nefis gorunuyor:-)
Sevgiler
ellerine sağlık canım,rabbim kabul etsin inşallah...
Cok lezzetli gorunuyor, yapan ellerin dert gormesin canim...
süslemesi cok hoş olmus ellerine saglık Allah kabul etsin
Allah kabul etsin.evinizin bereketi bol olsun.Çok güzel görünüyorlar:))
Allah kabul etsin.Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Sunum çok şık olmuş.
Sevgiyle kal.
allah kabul etsin canım...
yaa ben yeniden özledim aşureyi:)
bi daha mı yapsam..:)
ellerine sağlık canım..
sevgiler...
:)
allah kabul etsin canım. bende yaptım ama yayınlamak fırsat olmadı. hiç sütle yapılanından yemedim nasıl tadı değişiyor mu acaba?
ellerine sağlık, Allah kabul etsin.
Ellerine saglik hayatim allah kabul etsin.nefis gorunuyor.nasil canim istedi bak simdi .yapsammi acabaaa:)))))
Allah kabul etsin canım afiyetle
sevgiler
allah kabul etsin... ellerinize emeğinize sağlık :))
ellerine sağlık allah kabul etsin..
ALLAH kabul etsin...
görüntü cok sik olmus suzi
Ellerinize sağlık, Allah kabul etsin hakikaten herkesin yapması ve herkesin elinden tadı farklı oluyor.
ellerine sağlık canım ALLAH kabul etsin tekrarın nasip etsin rabbim
sevgiler:)
Cok güzelAllah kabul etsin afiyet seker olsun .Hayirli huzur dolu bir aksam diliyorum öptüm.
Maşallah ellerine sağlık Suzancım, nefis gözüküyor. Ben de senin yaptığın tarzda seviyorum, daha bi leziz oluyor. Allah kabul etsin.
Bu arada bloguma hoşgeldin hemen bu harika blogunu takibe alıyorum Seni ve güzel yavrularını öptüm, sevgiler:)
kahvaltı yapmayanlardanım ama aç karnına tatlıya bayılırım. şimdi olsa ne güzel yerdim. allah kabul etsin.
Allah kabul etsin canım..
Missler gibi kokusu geldi sanki..
Ellerine sağlık.
Öpüyorum.
Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
canım ellerine saglık allah kabul etsin...seni mimledim haberin olsun...
Allah kabul etsin.
İki şekere nazar değmesin.
Sevgiler
Bir şeker annesi Çiğdem
ellerine sağlık canım allah kabul etsin:)
nefis görünüyor elinize sağlık
Hola guapa!!! Tienes traductor en el blog? Me gustan tus recetas, pero no entiendo el idioma...
un saludo.
Ellerine sağlık canım Allah kabul etsin inşallah.
Yorum Gönder