13 Ekim 2013 Pazar

ŞEKERPARE TATLISI ( İRMİKSİZ )


      Hayırlısıyla bir Kurban Bayramı' na daha kavuşuyoruz. Bir çok evde bayram telaşı yaşanmaya devam ediyor. Çocukluğumuzda ki gibi olmayan "Ahh nerede o eski bayramlar " , desek de çocuklarımıza bayram ruhunu, heyecanını, coşkusunu sonuna kadar yaşatmalıyız diye düşünüyorum. 
      Bu bayram babamız yanımızda olamayacağı için buruk geçecek belki bizim için ama bayram, bayram gibi yaşanmalı elbet... İki şekerim bayramlıklarını giymek için gün sayıyorlar ben de sarma sarmak dışında onu bu akşam yapacağım kısmetse , tatlımı da hazırladım. Sevgili Nimet Yengem' den aldığım tarif ile şekerpare tatlısını yaptım, içinde irmik yok.


          Henüz herhangi bir tatlı yapmadıysanız ve tercihinizi şekerpareden yana kullanmak isterseniz buyurun tarifime. 


MALZEMELER:
  • 250 gr tereyağ ya da margarin ( oda sıcaklığında beklemiş, ben sana hamur işi kullandım )
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta ( yumurtalardan birisinin sarısı ayrılacak )
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
Şerbeti İçin;
  • 3 buçuk su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 5,6 damla limon suyu
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle şerbeti hazırlayın. Çünkü tatlımız fırından çıktığı zaman şerbetin soğuk olarak dökülmesi lazım.
  2. Suyu ve şekeri tencereye koyun, kaynamaya başlayınca altını kısıp, limon suyunu ekleyin ve 6-7 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatın.
  3. Margarin, toz şeker ve bir sarısı ayrılmış yumurtaları iyice karıştırın. 
  4. Sonra diğer malzemeleri ekleyin ama unu azar azar katarak yoğurun. Oldukça yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda bir hamur olması lazım.
  5. Hamurdan parçalar koparıp yassı şekil verip yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  6. Ayırdığınız yumurta sarısını üzerine sürüp çatalla üzerini hafif bastırarak çizin.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika iyice kızarana kadar pişirin. İyice kızarana kadar pişmesi önemli çünkü iyi pişmezse şerbetleyince tatlılar hamur gibi olur. 
  8. Şekerpareler fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün. 2-3 saat şerbeti çekmesi için bekletin. Üzerine hindistan cevizi ya da toz antep fıstığı dökerek servis edin. Afiyet olsun.

8 yorum:

*mehtap dedi ki...

harika bir tatlı, eline sağlık,iyi bayramlar ...

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Ellerine sağlık canım şekerpare nefis görünüyor...:)
Mutlu bayramlar....:)))

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Cok severim ve bende ilk kez bayram tatlisi yapacagim! Sekerpare!

Burda hic akrabamiz olmadigi icin kimse gelmiyordu,ama bu sefer misafir geliyor ve ben hazirliklara basladim,cok heyecanliyim,bencede bayram sevinci,hatirasi yasatilmali,bayraminiz kutlu olsun efendim!

anne eli gibi dedi ki...

bizim evin en sevilen tatlısıdır,eline sağlık canım.hayırlı bayramlar...

Sema'dan Lezzetler dedi ki...

Elinize sağlık.Şahane olmuş.Geçmiş bayramınız da kutlu olsun sevgilerimle..

pınar dedi ki...

http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım ellerine sağlık.senı takıbe alıyorum..bende beklerım sayfama.sevgılerımı bırakıyorum...

Hamarat dedi ki...

Tatlılarınız her zaman süper ve ilk denememe rağmen cok güzel oluyor teşekkürler paylaştığınız ıcın

Hamarat dedi ki...

Tatlılarınız süper oluyor teşekkürler paylaştığınız ıcın

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...