25 Ekim 2013 Cuma

KARALAHANA ÇORBASI


      Yeniden merhaba hepinize. Bir Karadenizli olarak çok daha önceden bu tarifi paylaşmış olmam gerekirken ne yazık ki  bir türlü istediğim gibi fotoğraflayamadığımdan hep gecikti. Sonunda geçtiğimiz yaz Giresun' da istediğim gibi bu fotoğrafları çektim ama ha bu gün ha yarın derken yine erteleye erteleye şimdiye kaldı. Neyse her işte bir hayır vardır diyelim Annem usulü yanında nefis mısır ekmeği ile biz Karadenizlilerin olmazsa olmaz lezzetimizin tarifine buyurun efendim :)


MALZEMELER:
  • 1 demet karalahana
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye veya barbunya
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber 
  • 5-6 bardak  su
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle yemeğimizi yaparken hazır olması için kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün suyunu süzün ve haşlayın.
  2. İyice yıkanmış  karalahanaların suyunu iyice süzün ve  ince ince kıyın. Doğranmış haliyle kara suyunun çıkması için bir kat daha yıkayıp suyunu süzün.
  3. Soğanları yemeklik  ince ince doğrayın.
  4. Bir tencerede zeytinyağı ve tere yağını eritin. Soğanı ekleyip kısık ateşte kavurun.
  5. Soğanlar pembeleşince minik küpler halinde doğradığınız domatesleri ilave edip kavurun.
  6. Salçayı da ekleyip kavurmaya devam edin.
  7. Lahanaları ekleyip arada karıştırarak biraz kavurun. 
  8. Haşlanmış fasulyeyi, bulguru ve sıcak  suyu ekleyin.
  9.  Pul biber ve tuzunu atın
  10. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
  11. Mısır ununu ılık suda açtıktan sonra yavaşça çorbaya ilave edip bir taraftan da karıştırın. Kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.


9 yorum:

Derya Sezgin dedi ki...

Bende bir Karadeniz kızı olarak bayılırım canım ellerine sağlık öpüyorum...

Adsız dedi ki...

Bulgur pilavlıkmı,ince bulgurmu acaba?

Müge Ç. dedi ki...

offf hakkaten olsa da yesek yaaa. ellerıne saglık

marinberil dedi ki...

ellerinize sağlık mısır ekmeğide yanında harika olur sevgiyle kalın.
bende beklerim.

Özgen dedi ki...

Aekadaşım eline sağlık bu çorbayı merak ederim ve hiç yapmadım tarifinden deneyeceğim sevgilerimle...

olsada yesek suzan dedi ki...

Hepinize güzel yorumlarınız teşekkürler arkadaşlar :)

Adsız; bulgur pilavlık olacak sevgiler :)

olsada yesek suzan dedi ki...

Hepinize güzel yorumlarınız teşekkürler arkadaşlar :)

Adsız; bulgur pilavlık olacak sevgiler :)

Aycan dedi ki...

Çok severim kara lahana aldığım da mutlaka deniyeceğim.Ellerine sağlık canım arkadaşım.

Merve Sevim dedi ki...

aaa sen de mi karadenizlisin :) ben de trabzonluyum.. karalahana hiç yapmadığım ama çok sık yediğim bir yemek :) buralarda çok meşhurdur zaten bilirsin.. eline sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...