28 Kasım 2012 Çarşamba

AŞURE ( 2012 )



       Hayırlısıyla bir aşure zamanına daha erdik. Geçtiğimiz Cumartesi günü aşuremi yaptığımı söylemiştim. Gerçekten de aşure yapmanın ve dağıtmanın verdiği iç huzur bambaşka, Allah her sene yapmayı nasip etsin inşallah... 
      Tarifim geçen sene ki aşure tarifim ile aynı, ama tabi fotoğraflarım yeni. İki gündür fırsat bulup bir türlü paylaşamadığım 2012 model aşure tarifime buyurun efendim. Allah herkesin yaptığı aşureleri ve duaları kabul etsin inşallah , sevgilerimle....



MALZEMELER:
  • 2,5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • yarım su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • yarım su bardağı kuş üzümü
  • 10-15 adet kuru kayısı
  • 10 adet kuru incir 
  • 1 adet portakalın kabuğunun yarısı
  • 5 buçuk su bardağı şeker (Damak tadınıza göre azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz )
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 adet elma ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
  • 1 adet  ayva ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış )
  • 1 adet kabuk tarçın
Üzeri için:
  •  Ceviz kırıkları, toz tarçın, susam,çam fıstığı  ve nar taneleri
 YAPILIŞI:
  1. Bir gece önceden nohut, buğday ve fasulyeyi ayrı ayrı suda bekletin. Ben genelde sıcak su döküp bekletiyorum.
  2. Ertesi gün nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayarak pişirin.
  3. Buğdayı da genişçe bir tencereye alın, üzerini 3 parmak geçecek kadar su ve sütü ekleyip haşlamaya başlayın. Kabuk tarçını da pişen buğdayın içine atın ve ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.
  4. Buğday yavaş yavaş pişerken kuru üzüm ve kuş üzümünün üzerine kaynar su döküp, biraz şişmeleri için bekletin.
  5. Pirinçleri de su ekleyerek biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  6. Karanfilleri küçük bir tencere ya da cezvede su ile kaynatın. Daha sonra karanfilleri çıkartın içinden. 
  7. Buğdaylar  iyice yumuşayıp dağılınca, koyu bir kıvama ulaştığında biraz sıcak suyu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp nohut ve fasulyeyi ekleyin. 10-15 dakika daha kaynatın ve pirinçleri ekleyin. Bu arada sıcak kaynamış suyu her zaman hazır bulundurun ve kıvamı her koyulaştığında azar azar su ilavesi yapın.
  8. Karanfilli suyu, kayısıları, kuru üzümleri, kuş üzümlerini, fındıkları, elmayı, armudu, minik minik doğranmış ( beyaz kısmı alınmış olmalı ) portakal kabuğunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Şekerini ve en son doğranmış inciri ekleyin( aşureyi karartmaması için en son koyuyoruz ) , su oranını ne çok sulu ne de çok koyu olmayacak şekilde ayarlayın. 5 dakika daha kaynatın ve altını kapatın. 
  9. Aşureyi kaselere paylaştırın ve biraz ılıdıktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin. Ben nar taneleri, kırılmış ceviz, hindistan cevizi, susam, çam fıstığı, susam ve tarçın ile süsledim.
          Afiyet olsun. 



21 yorum:

nevininyemekleri dedi ki...

Allah kabul etsin inşallah. Ellerinize sağlık.

Allah ne verdiyse dedi ki...

hayirli sabahlar Allah kabul etsin arkadasim .yiyenlere sifa olsun Allah bu aylara günlere yeniden ulastirsin
muhabbetle

fuat gencal dedi ki...

Merhabalar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz bir görüntüsü var. Tablo gibi

Saygılar.

Unknown dedi ki...

Harika gorunuyor. Allah kabul etsin canim...

Cekilisime beklerim

http://cupcakekokulumutfak.blogspot.com/2012/11/cekilis-yapyorum-bakmadan-gecmeyin.html

muhabbetsofrasi dedi ki...

senin tariflere sürekli '' olsa da yesek Suzan'' yazasım geliyor neden acaba :D

eline sağlık canım

mutfagabuyrun dedi ki...

ALLAH kabul etsin canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

Nil dedi ki...

Bardaklarda ikram etmek hiç aklıma gelmezdi. Çok şık olmuş.Darısı her sene bugünlere inşallah. Allah kabul etsin

Nilgün Komar dedi ki...

ellerine sağlık
bereketli bir yıl olsun!

sarımutfak-hande dedi ki...

allah kabuletsin canım bereketin bol olsun çok güzel olmuş ellerine sağlık

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Allah kabul etsin, dualarını da aşureni de inşAllah.
Sunum çok şirin olmuş.
Sevgiyle kal.

Igne oyam dedi ki...

ALLAH kabul etsin canım dün bende yaptım ama misafirim coktu resimliyemedim malesef

olsada yesek suzan dedi ki...

Hepiniz çok sağ olun arkadaşlar güzel yorumlarınız için, kucak dolusu sevgilerimle :)

Saliş Butik Pasta dedi ki...

Allah kabuletsin bloğunun adını en beğendiğim blogdaşım:)

Böğürtlen Taneleri dedi ki...

Ellerine sağlık canım olsada yesem mükemmel görünüyor.

Unknown dedi ki...

Allah kabul etsin canım..
Harika görünüyorlar..
Ellerine sağlık.

ihlamurcum dedi ki...

Allah kabul etsin, bu sene sunumda 10 numara.

suzan hobi dedi ki...

ellerine sağlık canım ALLAH kabul etsin, aşurende görüntüde süperr:))afiyet şifa olsun tüm tadanlara,sevgiler

Sinejan dedi ki...

Ellerine sağlık Allah kabul etsin. Çok aşure gördüm ama ilk defa bir sunuma bayıldım...

Oglak Kizlari dedi ki...

Ben Tekirdağ yolcusuyum anlaşıldı.
Elllerine sağlık.
Allah kabul etsin.

Aşure sever anne

Adsız dedi ki...

olsa da yesek dedim gerçekten:)ellerinize sağlık..

vişnap dedi ki...

Canım ellerine sağlık Rabbim kabul etsin bol bereket versin.Nefis görünüyor...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...