Hayırlısıyla bir aşure zamanına daha erdik. Geçtiğimiz Cumartesi günü aşuremi yaptığımı söylemiştim. Gerçekten de aşure yapmanın ve dağıtmanın verdiği iç huzur bambaşka, Allah her sene yapmayı nasip etsin inşallah...
Tarifim geçen sene ki aşure tarifim ile aynı, ama tabi fotoğraflarım yeni. İki gündür fırsat bulup bir türlü paylaşamadığım 2012 model aşure tarifime buyurun efendim. Allah herkesin yaptığı aşureleri ve duaları kabul etsin inşallah , sevgilerimle....
MALZEMELER:
- 2,5 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- yarım su bardağı pirinç
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı kuru üzüm
- yarım su bardağı kuş üzümü
- 10-15 adet kuru kayısı
- 10 adet kuru incir
- 1 adet portakalın kabuğunun yarısı
- 5 buçuk su bardağı şeker (Damak tadınıza göre azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz )
- 1 su bardağı fındık
- 1 adet elma ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
- 1 adet ayva ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış )
- 1 adet kabuk tarçın
Üzeri için:
- Ceviz kırıkları, toz tarçın, susam,çam fıstığı ve nar taneleri
- Bir gece önceden nohut, buğday ve fasulyeyi ayrı ayrı suda bekletin. Ben genelde sıcak su döküp bekletiyorum.
- Ertesi gün nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayarak pişirin.
- Buğdayı da genişçe bir tencereye alın, üzerini 3 parmak geçecek kadar su ve sütü ekleyip haşlamaya başlayın. Kabuk tarçını da pişen buğdayın içine atın ve ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Buğday yavaş yavaş pişerken kuru üzüm ve kuş üzümünün üzerine kaynar su döküp, biraz şişmeleri için bekletin.
- Pirinçleri de su ekleyerek biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Karanfilleri küçük bir tencere ya da cezvede su ile kaynatın. Daha sonra karanfilleri çıkartın içinden.
- Buğdaylar iyice yumuşayıp dağılınca, koyu bir kıvama ulaştığında biraz sıcak suyu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp nohut ve fasulyeyi ekleyin. 10-15 dakika daha kaynatın ve pirinçleri ekleyin. Bu arada sıcak kaynamış suyu her zaman hazır bulundurun ve kıvamı her koyulaştığında azar azar su ilavesi yapın.
- Karanfilli suyu, kayısıları, kuru üzümleri, kuş üzümlerini, fındıkları, elmayı, armudu, minik minik doğranmış ( beyaz kısmı alınmış olmalı ) portakal kabuğunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Şekerini ve en son doğranmış inciri ekleyin( aşureyi karartmaması için en son koyuyoruz ) , su oranını ne çok sulu ne de çok koyu olmayacak şekilde ayarlayın. 5 dakika daha kaynatın ve altını kapatın.
- Aşureyi kaselere paylaştırın ve biraz ılıdıktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin. Ben nar taneleri, kırılmış ceviz, hindistan cevizi, susam, çam fıstığı, susam ve tarçın ile süsledim.
21 yorum:
Allah kabul etsin inşallah. Ellerinize sağlık.
hayirli sabahlar Allah kabul etsin arkadasim .yiyenlere sifa olsun Allah bu aylara günlere yeniden ulastirsin
muhabbetle
Merhabalar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz bir görüntüsü var. Tablo gibi
Saygılar.
Harika gorunuyor. Allah kabul etsin canim...
Cekilisime beklerim
http://cupcakekokulumutfak.blogspot.com/2012/11/cekilis-yapyorum-bakmadan-gecmeyin.html
senin tariflere sürekli '' olsa da yesek Suzan'' yazasım geliyor neden acaba :D
eline sağlık canım
ALLAH kabul etsin canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.
Bardaklarda ikram etmek hiç aklıma gelmezdi. Çok şık olmuş.Darısı her sene bugünlere inşallah. Allah kabul etsin
ellerine sağlık
bereketli bir yıl olsun!
allah kabuletsin canım bereketin bol olsun çok güzel olmuş ellerine sağlık
Canım,
ellerine sağlık. Allah kabul etsin, dualarını da aşureni de inşAllah.
Sunum çok şirin olmuş.
Sevgiyle kal.
ALLAH kabul etsin canım dün bende yaptım ama misafirim coktu resimliyemedim malesef
Hepiniz çok sağ olun arkadaşlar güzel yorumlarınız için, kucak dolusu sevgilerimle :)
Allah kabuletsin bloğunun adını en beğendiğim blogdaşım:)
Ellerine sağlık canım olsada yesem mükemmel görünüyor.
Allah kabul etsin canım..
Harika görünüyorlar..
Ellerine sağlık.
Allah kabul etsin, bu sene sunumda 10 numara.
ellerine sağlık canım ALLAH kabul etsin, aşurende görüntüde süperr:))afiyet şifa olsun tüm tadanlara,sevgiler
Ellerine sağlık Allah kabul etsin. Çok aşure gördüm ama ilk defa bir sunuma bayıldım...
Ben Tekirdağ yolcusuyum anlaşıldı.
Elllerine sağlık.
Allah kabul etsin.
Aşure sever anne
olsa da yesek dedim gerçekten:)ellerinize sağlık..
Canım ellerine sağlık Rabbim kabul etsin bol bereket versin.Nefis görünüyor...
Yorum Gönder