Yeniden merhaba hepinize. Bir Karadenizli olarak çok daha önceden bu tarifi paylaşmış olmam gerekirken ne yazık ki bir türlü istediğim gibi fotoğraflayamadığımdan hep gecikti. Sonunda geçtiğimiz yaz Giresun' da istediğim gibi bu fotoğrafları çektim ama ha bu gün ha yarın derken yine erteleye erteleye şimdiye kaldı. Neyse her işte bir hayır vardır diyelim Annem usulü yanında nefis mısır ekmeği ile biz Karadenizlilerin olmazsa olmaz lezzetimizin tarifine buyurun efendim :)
MALZEMELER:
- 1 demet karalahana
- 2 adet kuru soğan
- 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye veya barbunya
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı bulgur
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 5-6 bardak su
YAPILIŞI:
- Öncelikle yemeğimizi yaparken hazır olması için kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün suyunu süzün ve haşlayın.
- İyice yıkanmış karalahanaların suyunu iyice süzün ve ince ince kıyın. Doğranmış haliyle kara suyunun çıkması için bir kat daha yıkayıp suyunu süzün.
- Soğanları yemeklik ince ince doğrayın.
- Bir tencerede zeytinyağı ve tere yağını eritin. Soğanı ekleyip kısık ateşte kavurun.
- Soğanlar pembeleşince minik küpler halinde doğradığınız domatesleri ilave edip kavurun.
- Salçayı da ekleyip kavurmaya devam edin.
- Lahanaları ekleyip arada karıştırarak biraz kavurun.
- Haşlanmış fasulyeyi, bulguru ve sıcak suyu ekleyin.
- Pul biber ve tuzunu atın
- Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Mısır ununu ılık suda açtıktan sonra yavaşça çorbaya ilave edip bir taraftan da karıştırın. Kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
9 yorum:
Bende bir Karadeniz kızı olarak bayılırım canım ellerine sağlık öpüyorum...
Bulgur pilavlıkmı,ince bulgurmu acaba?
offf hakkaten olsa da yesek yaaa. ellerıne saglık
ellerinize sağlık mısır ekmeğide yanında harika olur sevgiyle kalın.
bende beklerim.
Aekadaşım eline sağlık bu çorbayı merak ederim ve hiç yapmadım tarifinden deneyeceğim sevgilerimle...
Hepinize güzel yorumlarınız teşekkürler arkadaşlar :)
Adsız; bulgur pilavlık olacak sevgiler :)
Hepinize güzel yorumlarınız teşekkürler arkadaşlar :)
Adsız; bulgur pilavlık olacak sevgiler :)
Çok severim kara lahana aldığım da mutlaka deniyeceğim.Ellerine sağlık canım arkadaşım.
aaa sen de mi karadenizlisin :) ben de trabzonluyum.. karalahana hiç yapmadığım ama çok sık yediğim bir yemek :) buralarda çok meşhurdur zaten bilirsin.. eline sağlık
Yorum Gönder