İşte bir önceki postumda fotoğrafını yayımlayıp tarifini paylaşacağımı söylediğim rengarenk pasta tarifimle geldim. Pastamı çok beğenip tarifi istiyoruz diye mail , mesaj atan ve güzel yorumlar yapan herkese çok teşekkür etmek istiyorum; inanılmaz mutlu olduğumu belirtmeden geçmek istemedim. Yalnız olmadığımı bilmek ne güzel :)
Son zamanlarda o kadar çok pasta yaptım ki bu yüzden bir sürü pandispanya tarifini deneme fırsatım oldu. Genel olarak tüm pandispanya tariflerinde yumurtaların akını ve sarısını ayırıp çırpmak gerekiyor. Tam anlamıyla iyi bir pandispanya yapmak tamamıyla dikkat ve kesinlikle bazı kurallara uymayı gerektiriyor. Mesela; yumurta akı kremşanti kıvamında olacak ve asla diğer malzemlerle karıştırılırken yumurta aklarının söndürülmemesine dikkat edilecek. Eeee bu da insanda ister istemez bir stres yapıyor acaba güzel kabaracak mı diye, hele ki bir de başkası için yapıyorsan stres misli misli... Bende bunun üzerine internette epey bir araştırdıktan ve biraz denemeden sonra yumurta aklarını ayırmadan ( böylece yumurta akları söndü mü, sönmedi mi stresi olmayan ), yine geleneği bozmayıp türk kahvesi fincan ölçüsü ile kendimce aşağı yukarı bazı eklemeler çıkarmalar yaparak bir pandispanya tarifi oluşturdum. İki seferdir bu tarifi yapıyorum ve ben sonuçtan memnunum.
Pandispanyayı ben bir gece önceden yaptım. Kızım, "anne sakın bensiz yapma pastayı " dediği için ertesi gün kızımla ve mutfakta her şeyi dağıtmayı, karıştırmayı seven oğlumla beraber pastayı yapmaya çalıştım. Aslında pastanın dışını krem şantiyi de renklendirerek süslemeyi düşünmüştüm ama oğlum elinde bir tatlı kaşığıyla ara ara hamleler yaparak krem şantiyi yeme girişimlerinde bulunup sabırsızlanınca pandispanya parçalarını blendırdan geçirerek süsledim. Sonuç yine istediğim gibi rengarenk oldu. Pasta biter bitmez buzdolabına bile girmeden, aman anneee bir de fotoğraf mı çekeceksin :) bakışlarının baskısı altında alelacele fotoğraf çektim ve hemen iki şekerim için iki dilim kestim. Pastayı yediler ve sanki az önce mutfakta beni deli eden sabırsız çocuklar onlar değilmiş gibi sessizce kalkıp televizyon izlemeye gittiler!!! Sizin için ne kadar zor şartlar altında çalıştığımı düşünün artık:)
Bu da rengarenk pastamın dilimlenmiş hali... |
Şimdi bir konu daha var ki bahsetmeden geçemeyeceğim çünkü mutlaka biliyorum ki tamam bu pasta rengarenk çok güzel görünüyor ama gıda boyası var ve zararlı diyenleriniz olacaktır. Ben açıkçası bu konuda katı kuralları olan biri değilim. Sonuçta her gün yaptığım bir şey değil. Gıda boyası kullanmak istemeyenler için de ıspanak ve havucu kullanarak renkli bir pandispanya daha yapacağım inşallah. İsteyenler gıda boyası katmadan sade pandispanya yapabilir ve ya üç türk kahve fincanı unun bir fincanını kakao olarak ekleyip kakaolu pandispanya yapabilir. Hepinize güzel bir hafta diliyorum, havalar oldukça soğuk dikkat edin kendinize, sevgiler....
MALZEMELER:
Pandispanya İçin;
- 4 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı kaynar su
- 2,5 türk kahve fincanı toz şeker
- 3 türk kahve fincanı un
- 1 türk kahve fincanı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- çay kaşığının ucu ile çok az yeşil ve mavi renk gıda boyası
- Yarım su bardağı süt ve iki tatlı kaşığı toz şeker (pandispanyayı ıslatmak için)
- 2 paket krem şanti
- 1,5 su bardağı süt
- Pasta süsü
YAPILIŞI:
- Derin bir kaba yumurtaları kırın ( yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalı ) 1-2 dakika mikserin en yüksek ayarında çırpın.
- Toz şeker ve vanilyayı kaynar suyu da ekleyip 5-6 dakika mikser ile hiç ara vermeden karışım açık sarı ve koyu bir kıvam alana kadar çırpın.
- Kuru malzemeleri un, nişasta, kabartma tozu eleyerek ilave edin ve mikserde düşük ayarda karıştırın.
- Hamuru eşit şekilde iki ayrı kaba ayırın. Bir kaba yeşil diğer kaba mavi gıda boyasını ekleyin ve iyice dağılana kadar karıştırın.
- Hamuru yağlayıp unlanan iki ayrı kalıpta pişirebileceğiniz gibi benim gibi geniş bir kaba yağlı kağıtla ikiye ayırarak da pişirebilirsiniz.
6. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Bu aşamada kesinlikle fırının kapağını açmayın.
7. Fırından çıkan pandispanyayı soğuduktan sonra istediğiniz şekli vermek için kenarlarından kesebilirsiniz.
8. Krem şantiyi de süt ile karıştırıp hazırlayın.
9. Yarım su bardağı süt ile toz şekeri şeker eriyene kadar karıştırın ve pandispanyaları bu karışım ile hafif ıslatın.
10. Pandispanyaların arasını ve üstünü krem şanti ile kaplayın. Pandispanyaların kenarlarından kestiğiniz parçaları blendırdan geçirip toz hala getirin ve pastanın üzerine dökün. En son pasta süsü ile süsleyn. Afiyet olsun.
32 yorum:
cok begendim.. YAgli kagit ile pisirme yontemi ise super!
O nasıl güzel mavi ve yeşildir öylee.. İştahım kabardı :) ellerine sağlık...
Offf yaa senin bu pastalar beni deli ediyor..
Şu güzelliği bak ama yaa..:)))
Pasta konusunda çok beceriksizim çok..
Ellerine sağlık canım..
Renkler süper..
Çok şirin ve cıvıl cıvıl olmuş, bu arada pandispanya meselesine gelince belki haklısınız ama mikserde çok önemli.Bazı özel tariflerde yumurtaları mutlaka ayırmak gerekiyor. Eğer kitchenaid gibi bir karıştırıcınız varsa, çok mücadeleye gerek yok, herşey mükemmel oluyor.Ama bizler tabii ki en basit haliyle anlatmak ve uygulamak zorundayız.Ellerinize sağlık
cok güzel görünüyor Suzi bee
cnm ne güzel olmuş renkleri ellerine sağlık..
Yess bekliyordum bu tarifi ben...sagol canim emegin icin :-)
canım ben geldim suzancım
tarifi girmişsin ellerine sağlık
çoooooook güzel
:))))))))
selam arkadasim ellerine saglik cok sahane bir pasta olmus renklere bayildim
sevgilerimle
suzancım renkler müthişşş lezzetininde öyle olduğuna eminim ellerine sağlık canım:)
ellerine sağlık canım:)
rengarenk ne hoş:)
mutlu haftalar dilerim..
sevgiler..
renk renk bayıldım canım.ellerine sağlık.öpüyorum.
gerçekten rengarenk olmuş...seyirlik :))
ellerine sağlık...
ben bu pastanın rengarenk görünümüne bayıldım, gıda boyası zaten pek çok yerde kullanılıyor,tarifte çok açıklayıcı,en kısa zamanda deniyeceğim,Eline sağlık.
super bir sey olmus, cok da guzel anlatmissin. ellerine saglik canim. bence de arada oldugu takdirde azicik gida boyasindan zarar gelmez...
Çok güzel olmuş ellerine sağlık,sevgiler
Suzancım, çok göz alıcı bir pasta olmuş.
Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
Görüşmek dileğiyle, sevgiler.
Çok begendim canım mükemmel görünüyor.Ellerine sağlık.
Yine güzel bi pasta..Çok şık görünüyor.Eminimki tadıda öyledir.Ellerinize sağlık
sevgilerimle
Çok iştah açıcı duruyor:)
ne güzel renkler öyle ellerinize saglik sevgiler :)
Çok farklı olmuş, çok beğendim :)
Sevgiler.
olsa da yesek dedirttin cidden ;)
ellerine sağlık canım,çok canlı bir pasta olmuş,kuzucuklarada afiyet,şeker olmuş..
pandispanya tarifini not ediyorum şekerim bende kakolu ve sade olarak deneyim bakalım.Renkler süper daha önce gördüğümde de çok beğenmiştim zaten. ellerine sağlık
oldum rengarengareeeeenk.
süper ellerine sağlık suzancım. tam seyirlik olmuş
Acaba bigün bende bu kadar uğraşabilecekmiyim.
Tembel anne Çiğdem
Dualarımız bu gece eksik olmasın, kalplerimiz imanla dolsun.Gül bahçesine girenler gül olmasalar da gül kokarlar. Kainatin en güzel gülünün kokusunun üzerinizde olması temennisiyle.
Mevlüt Kandilin Mübarek Olsun Canim.
canım hayırlı kandiller
:)))))
renklere bayıldım, bana baharı hatırlattı. eline emeğine sağlık. Ayrıca biz de Seyristanbul.com bloğumuzda adım adım Twittera üye olmayı anlattık, siz de ondan faydalanabilirsiniz
harika! çok beğendim!
ellerinize sağlık..
www.margunundunyasi.blogspot.com
Mmmm bayıldım renklerin ahengine :)
Ellerine,emeğine sağlık canım..
Şifa ola inşAllah..
Yeni eğitim -öğretim yılında başarılar diliyorum miniğe :)
Sevgilerimle..
Yorum Gönder