19 Aralık 2013 Perşembe

KURU YUFKA İLE TAVA BÖREĞİ


     Şipşak misafir sofram gibi  ve bazı sofralarımda  daha önce yaptığım ama bir baktım ki tarifini hiç paylaşamadığım bir börek. Kuru yufkaları anneciğim her yaz yapar sağ olsun hem kendisi hem de bizim için; bu sefer geçtiğimiz yaz Giresun'da beraber yaptık. Bilenler bilir kuru yufka ile ister tavada ister fırında yapılan börek çok lezzetli olur. Hadi bakalım bu kolay ve lezzetli böreğin tarifine ...  

MALZEMELER:
  • 6 adet kuru yufka
  • 3-4 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin(sıvı yağda kullanabilirsiniz)
  • 2 adet haşlanmış patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
YAPILIŞI:

  1. Öncelikle iç harcını hazırlıyoruz. 1-2 yemek kaşığı sıvıyağı küçük bir tavaya koyup yemeklik küçük küçük doğranmış soğanı yumuşayıncaya kadar kavurun. 
  2. Soğanlara salçayı ekleyip karıştırın.
  3. Haşlanmış patatesleri çatalla ezip ya da minik minik doğrayıp soğanların üzerine ekleyip karıştırın. İsterseniz baharat da ekleyebilirsiniz.
  4. Böreği yapmak için geniş bir tavaya yağı koyun. Bir yufkayı su dolu geniş bir kabın içindeki su ile ıslatıp ( su da bekletmeyin ) tavaya yayın. Yufka büyük ise kırıp yan yana boşluk kalmayacak şekilde koyun.
  5. Diğer iki adet yufkayı da ıslatıp koyun ve patatesli harcı yufkanın üzerine eşit dağıtarak dökün.
  6. Kalan yufkaları da aynı şekilde ıslatıp üst üste dizin.
  7. Çok yüksek olmayan orta ateşte tava sağa sola kaydırılarak böreğin her yerinin kızararak pişmesi sağlanır.
  8. Düz tava kapağı ya da böreği dağıtmayacak şekilde spatula ile tavaya tekrar yağ döküp böreğin altını üstüne getirip yine aynı şekilde pişirin. 
  9. Pişen böreği dilimleyerek servis edin, AFİYET OLSUN...

7 yorum:

tatlı sefam dedi ki...

annenızınde sızınde elınıze sağlık

Nurşen Aksoy dedi ki...

Evde kuru yufkamdaa varr..Hemenn yspıyorummm..superr..ellerinize saglık..

mutfağımdanesintiler dedi ki...

Nefis gozukuyor. Elinize saglik. Sevgilerimle :)

Ebrushka Blog dedi ki...

Normal yufkayla bende yapıyorum bazen harika oluyor.

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
anneciğinin de senin de ellerine sağlık. Nefis görünüyor.Bir zamanlar Ordu'ya kayınvalidemin(Allah rahmet eylesin) yanına gittiğimizde yaptıklarını hatırladım.Anılar kalbime dokundu.
Sevgiyle kal.

CANBOGAZDAN dedi ki...

benim de babaannem yapardi kuru yufka sagolsun ama artik yaslandi. cok lezzetli gorunuyor boregin canim ellerine saglik. bana da beklerim. cok opuyorum iki sekerini :)

Adsız dedi ki...

Özellikle çıtır çıtır börekler için yufka nasıl yapılır sorusunun cevabı çok önemli. Şahsen ben oda sıcaklığına çok dikkat ediyorum. Böylece börekler her zaman lezzetli oluyor. Malzemeleri paketten çıkarıldığı anda kullanmayın. Oda sıcaklığında bekletip daha sonra kullanın.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...