27 Nisan 2012 Cuma

YALANCI TRUFFLE ve 23 NİSAN' ın ARDINDAN...



23 NİSAN KUTLU OLDU BİZE :)
      Çocukluğumdan beri 23 Nisan'ın yeri ve önemi farklıdır bende. Haftalarca önceden hazırlıklara başlanılması, mutlaka şiir okumak gibi bir görevimin olması, o gün en güzel kıyafetlerin giyilmesi, içimde ki sevinç, coşku, heyecanı çocukken olduğu gibi her 23 Nisan'da hissederim içimde... Hepsi artık bir yana bu 23 Nisan kızımın bir ilki olduğu ( tabi bizim için de kızımızla beraber bir ilk olduğu  için ) bambaşkaydı benim için... Kızımın heyecanı, günler öncesinden bekleyişi, gözlerinin içindeki ışıltı, onu seyrederken ki duyduğum gurur ve daha bir çok şey hangi birini anlatayım ki size... Tarifi imkansız bir duygu :)  Anne-baba olmak ne güzel şey şükürler olsun Allah'ıma. Ben daha fazla duygusala bağlamadan kızımın 23 Nisan fotoğraflarından bir kaçını paylaşmak istiyorum sizinle.



     Şunların güzelliğine bir bakın..."Katibim"i oynadılar bizimkiler. Kızlar şemsiyelerini döndüre döndüre " katibime kolalı da gömlek ne güzel yaraşır derken ", yakışıklı katiplerde kızların attığı mendilleri topladılar yerden. Hepimiz ağzımız kulaklarımızda izledik onları büyük bir gururla. Oyunlarını bitirdikten sonra hep beraber "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun" diye bağırdılar miniklerimiz. Mutluluk, gurur ve minnet... ATAM  sen ne büyüksün...



       Bu mutlu günümüzü sizinle paylaştıktan sonra gelelim tarifimize... Yine oğlumun doğum günü için yaptığım, içine aklıma ne gelirse koyup yaptığım bir tarif. Pasta yaptığım zaman artan kek parçalarıyla hep yaptığım, oldukça basit bir tarif aslında. O yüzden madde madde yazmadan anlatacağım sizlere. 
      Küçük kare borcamda mikrodalgada 7 dakika da pişen ıslak kek tarifimi ıslatmak için malzeme ayırmadan ve yarım su bardağı daha un ekleyerek yapıp pişirdim. Yani kakaolu bir kek yapmış oldum. Bu keki soğuduktan sonra elimle parçalayıp, iyice ufalayıp bir buçuk su bardağı süt ile yoğurdum. Yumuşacık ama elimizle minik top yapınca birbirinden ayrılmayan bir hamur olması lazım. İçine biraz irice kırdığım ceviz içi, hindistan cevizi ve tarçın koydum. Hepsi tamamen göz kararı...Sonra minik minik top şeklinde elimle yuvarlayıp dışını hindistan cevizi ve renkli pasta süsüne buladım. Her birine renkli çubuklar batırıp servis tabağına dizdim. İşte bu kadar...
       Aslında benim aklımda bunları çikolataya bulayıp sonra uzun çubuklara takıp cake pops şeklinde yapmaktı ama o zaman hem vakitsizlikten hem de yorgunluktan zor geldi bana ve bu kolay şekilde yaptım. Sizler için fikir olabilir yine de ben de bir dahaki sefer öyle yapacağım inşallah. Hepinize hayırlı cumalar diliyorum, sevgiler....

23 Nisan 2012 Pazartesi

İKİ ŞEKERİMDEN PORTAKALLI KEK


 BU GÜN 23 NİSAN , NEŞE DOLUYOR İNSAN :)

      Geçen sene olduğu gibi bu sene de 23 Nisan'da  iki şekerli mutfak gün onların günü olduğu için yine iki şekerime devredildi ve onlar ne isterse o pişirildi. Kızım "mis kokulu portakallı kek yapalım anne" , dedi. Eeee bu gün mutfak onun ben malzemeleri verdim  kızım yaptı. Baştan anlaşalım anne hiç bir şeye elini sürmeyeceksin diye anlaşma bile yapıldı anneyle hem de kaç kere :)

      Aslında biz bu keki dün yaptık, çünkü bu gün kızımın okulunda 23 Nisan gösterisi var yani biz bu gün aslında bayram kutlamalarındayız. Kızım için de bir ilk olacağından oldukça heyecanlıyız :)  Ne kadar şanslılar ve tabi ki şanslıyız ki böyle bir güne sahibiz.
   
      Ulu önderimiz ATATÜRK' ün tüm çocuklara armağan ettiği bu güzel ve anlamlı gün de; önce iki şekerimin sonra da tüm şekerlerin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyorum.Herkese mutlu bayramlar...

Kızım yaptı bende fotoğrafladım buyrun tarifimize...

MALZEMELER:
  • 2 adet yumurta
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı portakal suyu
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 2 buçuk su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI:
      1-Derin bir kaba yumurtaları kırın ve toz şekeri de ilave edip şekerler eriyip köpük köpük olana kadar mikser ile çırpın.
     
      2- Sıvı yağı, sütü, portakal suyunu da ekleyin ve çırpmaya devam edin.

3- Unu, kabartma tozu ve vanilyayı da eleyerek karışıma ilave edin.
      4- Son olarak rendelenmiş portakal kabuklarını da ekleyip karıştırın. Yağlanmış ve unlanmış bir kalıba kek hamurunu dökün. 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin.

      5-Piştikten sonra dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun...


21 Nisan 2012 Cumartesi

ÇEKİLİŞE KATILIN KURABİYELERİ KAZANIN...


DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN...

İki şekerli mutfağımdan 2 kişiye 20'şer adet şeker hamurlu kurabiyeler kazanma şansı... Hemde özel kutusunda istediğiniz zaman kargo ile gönderilecek. Detaylar için  ikişekerlimutfagımm.blogspot.com'a  herkesi bekliyorum. Sevgiler...

19 Nisan 2012 Perşembe

EKS YEMEK BLOGLARI PLATFORMU " EKMEĞİMİ SEVİYORUM "


Bayat  ekmek israfına son

Bizler EKS Yemek Blogları platformu olarak ,ekmek israfına  dur diyoruz. Ülkemizde her sene 44 milyar ekmek üretiliyor ve bu ekmeklerin 4 milyarı ne yazık ki israf ediliyor.Ekmek israfının günlük maliyeti ise tam olarak 2.6 milyon lira.İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Edirnekapı İşletme Müdürü Abdullah Arslan’ın TBMM sunduğu yazılı rapora göre; günlük üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonu çöpe atılıyor.Yani her 10 ekmekten biri israf ediliyor.Ülkemizde her sene israf edilen ekmeklerle 60 tane hastane,180 tane okul inşa ettirebileceğimizi biliyor muydunuz?

İsraf Önlenebilir

Ekmek israfının önüne geçmek ve bu vesile ile milli servetimizin kaybolmasını engellemek, basta evlerde ev hanımları olmak üzere,okullar,hastaneler,yemekhanesi olan iş yerleri,askeri tesisler gibi  bütün toplumumuzun farklı kesimlerinin dikkat etmesi gereken bir konudur.Bu konuda halkımızı ve işletmeleri bilinçlendirme çalışmalarının kesintisiz sürdürülmesi gerekmektedir.


EKS Yemek Blogları Platformu

EKS Yemek Blogları Platformu üyeleri olarak bizler;Şefimiz Eyüp Kemal Sevinç önderliğinde bu konunun takipçiliğini üstlendik.15/04/2012 Pazar günü bu konuyla ilgili baslattığımız çalışmalarımızın bir kısmını EKS Mutfak Akademisi’nde yaptığımız etkinliğimizle gerçekleştirdik.Bu etkinlikle , Show Tv Ana Haber Bülteni’ne haber olarak girişimimizi bütün Türkiye ile paylaştık.Her blog yazarı  kendine özel reçetelerini  uygulayarak bayat ekmeklerden;mantı,kek,içli köfte,pizza gibi yiyecekler yapılmasının mümkün olduğunu gösterdi. Ülkemizde bu konuda kamuoyunun dikkatini çekmek,bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi konusunda halkımızı bilinçlendirmek ,bayat ekmek kullanarak geliştirdiğimiz reçetelerimizi paylaşmak,yeni cözüm yolları üretmek ve ekmek israfına yol açan olası sebeplere karşı toplumumuzu  uyarmak amacıyla yaptığımız çalışmalar çoğalarak devam edecek.

Ekmek israfının önüne geçerek milli servetimize katkıda bulunmak  için herkesin dikkatini bu konuya çekmek istiyoruz.Ekmek israfını önlemek için önce kendi evlerimizde basit önlemler alabilir ve ekmekleri israf etmek yerine;

  • İhtiyacımız dışında alınan,elimizde kalan ekmekleri ihtiyac sahipleri ile paylaşabiliriz
  • Onları farklı formatlara sokarak farklı menülerde değerlendirebiliriz
  • Hayvan dostlarımızın da dışarıda aç olduğunu bilerek onlarla paylaşabiliriz


Bizler çevremizi ekmek israfı konusunda duyarlı davranmaya davet ediyoruz…


                                                                                                                                                                                                                                           www.eksmutfakakademisi.com

16 Nisan 2012 Pazartesi

PATATES ÇANAĞINDA YOĞURTLU GARNİTÜR



       Merhaba, bol güneşli, güzel ve mutlu bir hafta olsun inşallah hepimiz için. İki şekerli mutfağımdan tariflere devam. İki şekerlerim neler mi yapıyorlar, onlardan bahsetmiyorum epeydir değil mi; kızım okula gidip geliyor, bu ara çok yoğunlar okulda. 23 Nisan için provalar yapıyorlar çok heyecanlı şimdiden. Oğlum bir inat, bir laf anlamaz şu aralar, benim enerjim bitiyor onun maşallah hiç bitmiyor koşturmacası yani beni çok yoruyor ama neyse canları sağ olsun hayatım onlarla çok renkli ve güzel geçiyor.
        Gelelim tarifime... Patatesli her lezzeti çok severim. Hele bir de sarımsaklı yoğurt varsa işin içinde tamamdır. Oğlumun doğum günü için yaptığım ikramlardan hem pratik hem lezzetli,bilindik bir tarif. Bazen bu patates çanaklarını daha küçük yapıp içine sadece sarımsaklı yoğurt koyarak yapıyorum. Üzerine yine aynı şekilde sos yapıp döküyorum.Hadi bakalım buyrun tarifime, hepinize kucak dolu sevgilerimle...


MALZEMELER:
  • 6-7 adet büyük boy patates
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kavanoz hazır garnitür
  • 7-8 adet kornişon turşusu
Üzeri için;
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • kuru nane ( isteğe göre pul biber )

YAPILIŞI:
  1. Patatesleri haşlayın, sıcakken tereyağını da ekleyip patatesleri püre haline gelecek şekilde ezin. Tuzunu da ilave edip soğuması için bekletin. 
  2. Patatesten yumurtadan biraz büyük olacak şekilde avucunuza alın ve orta kısmını açarak çukur hale getirip çanak şeklini verin. Patateslerin hepsini bu şekilde yapın ve servis tabağına patates çanaklarını yerleştirin.
  3.  Yoğurdu bir kaba alın, içine ezilmiş sarımsak ve damak tadınıza göre tuzunu ekleyip karıştırın. Kornişon turşuyu minik minik doğrayın ve suyunu süzdüğünüz garnitürle ile beraber yoğurda ekleyin.
  4. Yoğurtlu ve garnitürlü karışımdan kaşıkla alarak patates çanaklarının içini doldurun.
  5. Küçük bir tavaya sıvı yağı ve salçayı koyup kızdırın. Patates çanaklarının üzerine döküp, kuru nane ve isteğe göre pul biber döküp servis edin . Afiyet olsun.

10 Nisan 2012 Salı

ÖRGÜLÜ ÇÖREK

       Evet işte oğlumun 3. doğum günü için  yaptığım, tarifi beklenen örgülü çöreklerim. Evlenmeden önce günlük gazetelerin verdiği özellikle hamur işleri ve pastalarla ilgili çoğu yemek tarifi dergilerini ( ne kadar tarifleri o zaman pek yapmasam da ) alıp biriktirmeye çok meraklıydım. Yıllardır özenle sakladığım  bu dergilere değişik bir şeyler yapmak istediğimde ara ara bakarım. İşte bu örgülü çöreklerin tarifi de bu dergilerimden.
          Görüntüsü çok güzel ama yapımı vakit alıcı olduğu için sonra yaparım diye hep beklettiğim bir lezzet. Doğum günü ikramlarında peynirli ve patatesli başka çeşitlerim olduğu için çörekleri zeytinli yaptım ama özellikle patateslisinin çok güzel olduğunu söylemek istiyorum. Siz içine ne isterseniz koyabilirsiniz çöreklerin, her şey yakışıyor doğrusu...

            
        Örgülü çöreklerin yapım aşamalarını o günkü telaşımın arasında sizler için elimden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım. İnşallah yararlı olur yapmak isteyenler için. Daha pratik olmasını isterseniz için aynı örgü sistemini milföy hamuru kullanarak da yapabilirsiniz. Hadi bakalım buyrun tarifime...

MALZEMELER:
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • bir tutam toz şeker
  • 4 buçuk su bardağı un
  • bir su bardağı kadar zeytin ( çekirdekleri çıkartılmış )
  • 1 adet yumurta sarısı ( üzerine sürmek için )
  • çörek otu

YAPILIŞI:
  1. Hamuru yapmak için oda sıcaklığında ki margarini, yoğurdu, karbonatı, tuzu, toz şekeri, yumurtayı  unun yarısını da ekleyerek iyice yoğurun. Sonra kalan unu da ekleyip yoğurun ve  iyice yoğurup ele yapışmayacak ama yumuşak bir kıvama gelen hamuru 10 dakika  dinlendirmek için bekletin.
  2. Hamuru ceviz büyüklüğünde 20 parçaya ayırın. 
  3. Her birini neskafe fincanı tabağı büyüklüğünde oval açın.
  4. Kenarlarını( yanda ki gibi )bıçakla çizikler atarak. kesin ama kesikler hamurdan kopmayacak şekilde olacak.
  5. Çekirdekleri çıkarılmış zeytinleri ortaya dizin.
  6. Kesilen kenarları yukarıdan başlayarak saç örgüsü şeklinde bir sağdan bir soldan alarak örün. Bütün hamurları bu şekilde örüp yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  7. Üzerlerine bir yumurtanın sarısını sürüp, çörek otu serpin.
  8. 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun. 

3 Nisan 2012 Salı

SOSİSLİ LOLİPOPLAR


Merhaba, ben geldim...
          Bir görünüyor bir kayboluyorsun diyeceksiniz. Evet öyle gerçekten. Hep bir koşturmaca içinde olduğumdan kafamı toparlayıp bir tarif yazmak o kadar zor geliyor ki bana...Misafir  de olunca telaş hiç bitmiyor tabi. İzmir'den kayınvalidem ve kayınpederim geldiler. Şekerlerim pek mutlu oldular sormayın, babaanneleri ve dedeleri her dediklerini, her istediklerini aldıkları için haksız da sayılmazlar. Özlem giderdik, gezdik-tozduk, lafladık, iki şekerim bol bol şımardılar ve misafirlerimizi uğurladık. Eski düzenimize dönüş yani ama hiç telaşım bitmiyor, bana vakit yetmiyor. Aslında çok sevdiğim bir arkadaşımın başına gelenler yüzünden hiç moralim yok ama hadi senden tarif bekliyoruz artık nerelerdesin diyenler için hemen bir tarif veriyorum. 

         Sosisli lolipoplar diyorum ben şeklinden dolayı yufkaya sarılmış sosislere. Değişik isimleri var ama ben en çok bu ismi yakıştırıyorum. Oğlumun doğum günü için yaptım ve çocuklar resmen kapıştılar. Yufka yerine milföy hamuruna sarılarak da yapılıyor ama ben hiç öyle yapmadım.  Tamam hız verip kalan diğer doğum günü  tarifleri de vereceğim, tembellik yok. Özellikle örgülü çörek ve mikili pastanın tarifini bekliyorsunuz biliyorum. Telaştan fotoğraflar tam istediğim gibi olmamış, düzenleyip hemen paylaşacağım inşallah Şimdilik buyrun bakalım tarifime, yapmadıysanız ya da çocuğunuz varsa mutlaka yapın derim bayılacaklar eminim. Görüşmek üzere, sevgiler...


MALZEMELER:
  • 2 adet yufka
  • 11-12 adet sosis
  • kürdan
  • kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI:
  1. Yufkayı ortadan ikiye bölün.
  2. Sosisleri yufkanın uzun tarafına yanyana dizin ve sosislerin boyu kadar yufkaları  uzunlamasına kesin.
  3.  Sosislere göre kesilen yufkaları sosislere sarın ve çok kalın olmayacak şekilde aralıklarla sosisli yufkaları kesin.
  4. Yufkaların açılmaması için kürdan batırarak yufkayı sabitleyin.
  5. Bol yağda önlü arkalı kızartın. Kızaran sosisli yufkaları kağıt havlu üzerine koyup fazla yağını çektirin. Servis tabağına alın. Afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...