Oğlumun doğum günü için yaptığım ikramlardan ilk önce portakallı balparmak tatlısının tarifini vererek başlamak istiyorum. Arkadaşım Sezgi ile dün telefonda konuştuk, eşi bizde bu tatlıyı yediğinden beri tarifini al diyormuş, Sezgi'de bana ilk önce tatlının tarifini bekliyorum deyince daha fazla bekletmemeyim dedim arkadaşımı. Bende bu tatlının ne zamandır tarifini koymak istiyordum. Artık herkesin bildiği bu tatlı Kıbrıs' tayken canım arkadaşım Ümmühan'ın sık sık yaptığı ve ondan öğrenip aldığım bir tarif. Yalnız ben şeklini parmak gibi yapmadım ( her yaptığımda farklı bir şekil yapıyorum ) ve içine portakal kabuğu koyarak da portakal aromalı yaptım. Çok sevdiğim bu tatlı portakallı daha da lezzetli ve güzel geldi bana çünkü ben portakal tadını severim tatlılarda. Benim gibi sevenler ve bir de böyle denemek isteyenler için buyrun efendim tarifimize....
Bu tarif ile oldukça fazla çıkıyor tatlı. Ben kabartma tozu ve portakal kabuğu hariç aşağıdaki malzemelerin yarısını kullanarak yapıyorum tatlıyı. Bu şekilde 22-23 adet tatlı çıktı. Siz tarifi buna göre yarım ya da tam uygulayabilirsiniz.
MALZEMELER:
- 2 adet yumurta
- yarım su bardağı şeker
- 1 paket margarin ( 250 gr. ) oda sıcaklığında olacak
- 1 paket kabartma tozu
- 4,5 su bardağı un
- 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
- yarım kase irmik ( tatlının dışına bulamak için )
Şerbeti için:
- 5 buçuk su bardağı su
- 4 buçuk su bardağı şeker
- 3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI:
- Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bir tencereye suyu ve şekeri koyup koyulaşıncaya kadar kaynatın. Kaynayıp koyulaşınca limon suyunu ekleyin ve altını kapatıp ılınması için bekletin.
- Tatlının hamurunu yapmak için irmik hariç tüm malzemeyi karıştırın. Hamura istediğiniz gibi şekil verin. Aslında şeklinin parmak gibi ince uzun olması gerek ama ben bu şekli verdim. Şekil verdikten sonra dışını irmiğe bulayın yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- 175 derecede 20-25 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkar çıkmaz ılık şerbeti tatlıların üzerine dökün.Tatlıları soğuması ve şerbeti iyice çekmesi için bekletin.
- Ben üzerine yeşil fıstık çekip döktüm, hindistan cevizi ya da hiç bir şey dökmeden de servis edebilirdiniz. Afiyet olsun.
14 yorum:
Ellerine sağlık.Hakikaten olsa da yesem şimdi.Oğluna tekrar mutlu yıllar.Sevgiler.
eline sağlık canım nefis gözüküyor,,
canım nasıl çekti anlatamam. harika görünüyor. ellerinize sağlık.
Ellerıne saglık canım ,nefis olmuş.
Nefis görünüyor...yok almayayim diyene sasarim,gercekten olsada yesek...Sevgiler
SUZANCIM BEN GELDİM ARKADAŞIM
NASILSIN İYİSİN
:)
TATLIYA NE DİYEYİM YA
ÇOK MUHTEŞEM MAHARETLİ ARKADAŞIM
ELLERİNE SAĞLIK MUHABBETLE KAL
eline sağlık :)
ellerne sağlık canım hemde fıstıklı yapmışsın nasılda nefistir..
okadar lezziz gözüküyorki...
bir tabak aldim yani :-)))
ellerine sağlık suzancım..
çok güzell görünüyor..
portakllı her tatlı faworimdir..
uhabbet ve dua ile.
hayırlı cumalar canım..
nefissss nefissssssss.
çok güzel görünüyor hammmmm :)
suzaaan çok güzel görünüyor ellerine sağlık
cok guzel gorunuyor
bir bloger annesı olaak takıpteyım...bende beklerım
Yorum Gönder