1 Mart 2012 Perşembe

PORTAKALLI BALPARMAK TATLISI

         Oğlumun doğum günü için yaptığım ikramlardan ilk önce portakallı balparmak tatlısının tarifini vererek başlamak istiyorum.  Arkadaşım Sezgi ile dün telefonda konuştuk, eşi bizde bu tatlıyı yediğinden beri tarifini al diyormuş, Sezgi'de bana ilk önce tatlının tarifini  bekliyorum deyince daha fazla bekletmemeyim dedim arkadaşımı.  Bende bu tatlının ne zamandır tarifini koymak istiyordum. Artık herkesin bildiği bu tatlı Kıbrıs' tayken canım arkadaşım Ümmühan'ın sık sık yaptığı ve ondan öğrenip aldığım bir tarif. Yalnız ben şeklini parmak gibi yapmadım ( her yaptığımda farklı bir şekil yapıyorum ) ve içine portakal kabuğu koyarak da portakal aromalı yaptım. Çok sevdiğim bu tatlı portakallı daha da lezzetli ve güzel  geldi bana çünkü ben portakal tadını severim tatlılarda. Benim gibi sevenler ve bir de böyle denemek isteyenler için buyrun efendim tarifimize....


          Bu tarif ile oldukça fazla çıkıyor tatlı. Ben kabartma tozu ve portakal kabuğu  hariç aşağıdaki malzemelerin yarısını kullanarak yapıyorum tatlıyı. Bu şekilde 22-23 adet tatlı çıktı. Siz tarifi buna göre yarım  ya da tam uygulayabilirsiniz.

MALZEMELER:
  • 2 adet yumurta
  • yarım su bardağı şeker
  • 1 paket margarin ( 250 gr. ) oda sıcaklığında olacak
  • 1 paket kabartma tozu
  •  4,5 su bardağı un
  • 1 adet portakalın kabuğunun rendesi
  • yarım kase irmik ( tatlının dışına bulamak için )
Şerbeti için:
  • 5 buçuk su bardağı su
  • 4 buçuk su bardağı şeker
  • 3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bir tencereye suyu ve şekeri koyup koyulaşıncaya kadar kaynatın. Kaynayıp koyulaşınca limon suyunu ekleyin ve altını kapatıp ılınması için bekletin.
  2. Tatlının hamurunu yapmak için irmik hariç tüm malzemeyi karıştırın. Hamura istediğiniz gibi şekil verin. Aslında şeklinin parmak gibi ince uzun olması gerek ama ben bu şekli verdim. Şekil verdikten sonra dışını irmiğe bulayın yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  3. 175 derecede 20-25 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
  4. Fırından çıkar çıkmaz ılık şerbeti tatlıların üzerine dökün.Tatlıları soğuması ve şerbeti iyice çekmesi için bekletin.
  5. Ben üzerine yeşil fıstık çekip döktüm, hindistan cevizi ya da hiç bir şey dökmeden de servis edebilirdiniz. Afiyet olsun.
     

14 yorum:

pembe kekik dedi ki...

Ellerine sağlık.Hakikaten olsa da yesem şimdi.Oğluna tekrar mutlu yıllar.Sevgiler.

The Cook Department dedi ki...

eline sağlık canım nefis gözüküyor,,

mutfaktaki acemi dedi ki...

canım nasıl çekti anlatamam. harika görünüyor. ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Ellerıne saglık canım ,nefis olmuş.

Pasta sarayim dedi ki...

Nefis görünüyor...yok almayayim diyene sasarim,gercekten olsada yesek...Sevgiler

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

SUZANCIM BEN GELDİM ARKADAŞIM
NASILSIN İYİSİN
:)
TATLIYA NE DİYEYİM YA
ÇOK MUHTEŞEM MAHARETLİ ARKADAŞIM
ELLERİNE SAĞLIK MUHABBETLE KAL

muhabbetsofrasi dedi ki...

eline sağlık :)

anne eli gibi dedi ki...

ellerne sağlık canım hemde fıstıklı yapmışsın nasılda nefistir..

Unknown dedi ki...

okadar lezziz gözüküyorki...

bir tabak aldim yani :-)))

bırtutamkekik dedi ki...

ellerine sağlık suzancım..
çok güzell görünüyor..
portakllı her tatlı faworimdir..
uhabbet ve dua ile.
hayırlı cumalar canım..

mutfagabuyrun dedi ki...

nefissss nefissssssss.

SeneminYemekleri dedi ki...

çok güzel görünüyor hammmmm :)

Unknown dedi ki...

suzaaan çok güzel görünüyor ellerine sağlık

Müge'nin Listesi dedi ki...

cok guzel gorunuyor


bir bloger annesı olaak takıpteyım...bende beklerım

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...