9 Ocak 2012 Pazartesi

KESTANELİ İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI

        Bir çok evde de bizim evde olduğu gibi sadece yıl başı akşamları mı pişer bilmiyorum ama bence her daim pişirilmesi gereken bir lezzet. Nedende hiç aklıma gelmez normalde tavuk dolması yapmak ama kesinlikle bundan sonra öyle olmayacak benim için bir de kızım yine tavuk dolması yapsana dediği için en kısa zamanda yapacağım kesin :)
         Yapımı zor gibi görünse de bence çok pratik bir yemek , nar gibi de kızarınca iç pilav ve kestanelerle hem müthiş bir lezzet hem de tam bir görsel şölen...Ben özellikle pilavı ayrı pişiyorum çünkü tavuk ile beraber pişerken pirinçlerin  lapa olması ihtimalini göze alamıyorum doğrusu. Hemen kuş üzümü eksik bu pilavda diyebilirsiniz evet eşim sevmediği için koymadım ben. Şimdi hadi buyrun tarifime...
MALZEMELER:
  • 1 adet bütün tavuk ( benimki 2 kilo 250 gr. bir tavuk )
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • yarım limon suyu
  • kekik, kimyon (isteğe göre)
  • tuz
İç Pilav İçin;
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 3 su bardağı su
  • 3-4 dal dereotu
  • yarım çay kaşığı karabiber, tuz
  • yarım kilo kabukları soyulmuş ve pişmiş kestane
PİLAVIN YAPILIŞI:
  1. Öncelikle pirinçleri güzelce yıkayın ve bir saat önceden tuzlu sıcak suda bekletin.
  2. Pilav tenceresine yağı ve dolmalık fıstıkları ilave edip fıstıklar pembeleşene kadar kavurun.
  3. Soğanı minik minik doğrayın ve dolmalık fıstıklara  ilave edip soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun.
  4. Beklettiğiniz pirinçlerinin suyunu süzün ve tencereye ekleyip bir kaç dakika karıştırarak kavurun. 
  5. Karabiberi, damak tadınıza göre tuzunu  ve suyunu da sıcak olacak şekilde ekleyin ve  kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
  6. Dereotunu minik minik kıyın ve altını kapatmaya yakın ekleyin. Kestaneleri de bu aşamada koyabilirsiniz ama ben servis tabağına alınca  kenarlarına dizdim.
  7. Altını kapattıktan sonra tencere ile kapak arasına  kağıt havlu koyun ve  yaklaşık 10-15 dakika dinlendirmeye bırakın.
 
TAVUĞUN YAPILIŞI:
  1. Yoğurt,salça,tuz, limon suyu, kekik ve kimyonu bir kasede iyice karıştırın.Tavuğun her tarafına bu karışımı iyice sürün.
  2. Tavuğu fırın poşetine koyun ve poşeti bağlayın. Poşeti bir kaç yerinden delin ve 200 dereceli fırında tavuk iyice kızarana kadar ( ben 1 saat 15 dakikada pişirdim ) pişirin.
  3. Tavuk piştikten sonra poşetten çıkarmadan poşetin altına bir delik açın ve poşetteki varsa fazla suyu boşaltın. Yine poşetiyle beraber servis kabına koyun ve kesip poşeti alın.
  4. Pilavı dikkatli bir şekilde kaşık yardımı ile tavuğun içine doldurun. Kalan pilavları da tavuğun kenarlarını kapatacak şekilde koyun. Son olarak kestaneleri  pilavın kenarlarına dizin. Soğutmadan sıcak servis edin, afiyet olsun...
OLSADA YESEK SUZAN diyor ki; aslında yenibahar, tarçın ve kuş üzümü iç pilavın olmazsa olmazı. Ama biz ailecek pilavda bu tatları sevmediğimiz için ben koymadım. Sizler seviyorsanız mutlaka ekleyin derim pilava sevgiler...

22 yorum:

SeneminYemekleri dedi ki...

Off hayatım bu ne kadar lezzetli görünüyor. Bide maşallahı var löp löp.ellerine sağlık

bırtutamkekik dedi ki...

ellerine sağlık suzancım:)
tel tel dökülmüş maşallah..
miss mis...
sevgiler canım..

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ellerine sağlık suzancığım.
:)
mükemmel bir sunum.
harikasın canım.
:))))

Elifin Terazisi dedi ki...

Nar gibi kızarmış, pirinçler tane tane, ellerine sağlık:)

Unknown dedi ki...

ellerine sağlık canım harika görünüyor

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

görüntü nefis nar gibi de kızarmış ellerine sağlık...

mutfagabuyrun dedi ki...

tek kelimeyle harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

u.aydin dedi ki...

ellerine saglik suzancigim.kral sofralarina layik bir yemek olmus.sevgilerle hayatim.

Noblesse dedi ki...

çok meşakkatli bir yemek her daim nasıl pişecek Suzancım, ama tarifini aldım, bir hafta sonu yapmak için saklıyorum:))))

Elif'in defterinden (mndlna) dedi ki...

Naıl güzel kızarmış nar gibi, ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Muhteşem görünüyor canım..
nar gibi kızarmış,nasılda iştah açıcı görünüyor.
Ellerine sağlık canım

Unknown dedi ki...

Bu resime bakinca insanin istahi kabariyor. Ellerinize saglik cok guzel olmus.

Sevgiler

Aklımdan Geçenler Mideme Düşenler dedi ki...

OOO USTALIK İSTEYEN BİR YEMEK VE HARİKA GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK GERÇEKTEN OLSADA YESEK...

suzan hobi dedi ki...

ellerine sağlık sevgili adaşım enfes gözüküyor hem içli pilavın hem tavuğun nar gibi kızarmış MAŞALLAH,afiyet şekerler olsun canım sevgilerimle

mutfaktaki acemi dedi ki...

missss gibi bir koku geldi sanki :) ellerinize sağlık nasıl da güzel kızarmış. benim yapmaya cesaret edemediğim bir yemektir.

NİLOŞ PASTA dedi ki...

Ellerine sağlık nar gibi kızarmış,
nefis görünüyor.

Pasta sarayim dedi ki...

Evet Suzancim..gercektende olsada yesek dedirtiyor.Harika kizarmis,emegine saglik canim.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Suzan hanım tavuk miss gibi kızarmış, bizim evde genelde tavuk dolması değil de piliç topkapı çok sık pişer bundan farkı göğüs kullanıyorum sadece, ama tavuk dolması bence de arada pişirilmesi gereken bir lezzet...

Sevgiler,
Evren

caferengigül dedi ki...

Çok leziz görünüyor, nasıl güzel kızarmış tavuk.Ellerinize sağlık.
Not:Mimlerle aranız iyi ise sayfamda sizi de döngüye dahil ettim.Dilerseniz katılabilirsiniz.Sevgiler.

anne eli gibi dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis bir yemek olmuş tavuğamı bakayım,pilavamı şaşırdım..
sevgiler..

caferengigül dedi ki...

Önerin için teşekkür ederim,dikkate aldım.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

Etkinlik dahilinde kalabalık bir kadın grubu içinde kısır ikram ettiler.
Çok lezzetliydi,Bayana teşekkür ederken konu konuyu açtı,internette tariflere geldi.
"Evet şu yemek blogları var mutlaka bakın dedim.bayan not almak istedi.
Blog isimlerini sayarken bir kahkaha attı ve dediki işte bu blogun ismini hayatta unutmam.Çünkü benim adımda Suzan:)))

Dostlukla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...