5 Nisan 2014 Cumartesi

PATATESLİ VE PEYNİRLİ BAYAT EKMEK POĞAÇASI


      Paylaşmak için çok geç kaldığım bir tarifim daha... Şipşak çay masam için yaptığım bu poğaçaları kalan ekmekleri değerlendirmek için yaptığım ve çok sevdiğimiz bir lezzettir aslında. Ben kalan ekmek parçalarını derin dondurucu da minik parçalar bile olsa atmam biriktiririm. Sonra sütle ıslatıp poğaça yaparım bana hem basit gelir hem de böylece ekmekler ziyan olmamış olur. Ama her seferinde sıcak sıcak hemen tükettiğimizden fotoğrafını çekmek ancak nasip oldu. 
     Şipşak masamı hazırladığım gün evde unum da çok azdı, hemen aklıma dondurucudaki bayat ekmekler geldi, ıslattım sütle bir güzel yarım saatte yumuşadılar. Dere otum yoktu ama varsa ve seviyorsanız kullanın harika oluyor. Fotoğraftakiler peynirli ama peynir yerine patatesli de yapabilirsiniz, aşağıda o şekilde de anlattım. İnşallah sizlerde seversiniz, çevrenizdekilere tavsiye edersiniz ve böylelikle ekmek israfını önlemek de bir katkınız olmuş olur. Ben kime bu tarifi anlatsam hepsi deniyor ve çok  seviniyor. Hadi bakalım artık poğaçalarımız bayat ekmekli olsun. Sevgiler...


MALZEMELER:
  • yarım ekmekten biraz fazla bayat ekmek
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu ya da bir çay kaşığı karbonat
  • 2-3 adet taze soğan
  • 5-6 dal dereotu
  • 200gr. beyaz peynir
  • tuz
  • susam, çörek otu ( üzeri için )
  • 1 adet yumurta sarısı ( üzeri için )
Patatesli için;
  • 2 adet orta boy haşlanmış patates
  • kimyon, kuru nane
  • tuz
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle bayat ekmekleri küçük küçük kesin ve üzerine sütü döküp en az yarım saat sütü iyice çekmesi ve yumuşaması için bekletin.
  2. Yumurtayı, peyniri( elinizle ezin ), kabartma tozu ya da karbonatı, doğranmış taze soğan ve dereotunu ekleyip güzelce yoğurun. Peynirin tuzuna göre tuz oranını ayarlayın, eksikse tuz ekleyin.
  3. Patatesli yapacaksanız eğer; peynir yerine haşlanmış patatesleri ezerek ekleyin ve diğer tüm malzemeler ilaveten kimyon ve kuru nane ekleyip hamuru yapın.
  4. Hamurun toparlanacak şekilde kıvamlı olmazsa kıvamı ayarlamak için biraz daha ekmek ilavesi ya da çok az un ilavesi yapabilirsiniz.
  5. Hamuru buzdolabında en az bir saat bekletin.
  6. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine elinizle yuvarlak şekil vererek dizin. Yumurta sarısını üzerine sürüp susam ya da çörek otu serpin.
  7. 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun.

5 yorum:

Emine dedi ki...

merhaba suzan hnm elinize sağlık harika bir poğaça olmuş 200 gr peynir ufalanmış hali su bardağı ile verirmisiniz kaç sb bardağı olur sevgiler

Limon çiçekleri dedi ki...

Çok ilginç..Ellerinize sağlık.

Pumpulininmutfagi dedi ki...

Harika bir tarif
İsrafın önüne geçebilcek pratik de bir çözüm
Ellerinize sağlık teşekküler güzel fikir için:)

anne mutfak perisi dedi ki...

Canım ben bayatlayacağını düşündüğüm ekmekleri kurutup rondodan geçiriyorum o hali ile bu poğaçadan yapabilirmiyim sence?

Ellerine sağlık tekrar.

Sevgilerimle

aylinden denemeler dedi ki...

harika olmuş hiç düşünmemiştim daha önce ellerine sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...