29 Ağustos 2011 Pazartesi

KÖRİLİ TAVUK VE ERİŞTE

         İşte size çok pratik bir yemek ve bence tavuğun en güzel hali çünkü ben körili tavuk çok severim. Ailecek iftar soframızda   yaptığım bu yemek kurtarıcı yemeklerimden biri. Yanında pilav yada makarna ile başka hiç bir şey  olmadan doyulacak bir yemek. Ben yanına eşim isteği üzerine erişte yaptım. Siz de yanına istediğinizi yapabilirsiniz.
       Erişteyi pilav gibi pişirdiğimi daha önce  ıspanak yatağında peynirli erişte yaptığımda vermiştim. Tarif için tık tık...
           Gelelim körili tavuğun tarifine...

MALZEMELER:
  • 2 parça tavuk bonfile
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 çay kaşığı köri
  • tuz
YAPILIŞI:
  1. Soğanları ince uzun şekilde ( piyazlık ) doğrayın. Kırmızı biberleri de ince uzun doğrayın.
  2. Sıvıyağı bir tavaya alın ve soğanları ve kırmızı biberleri ilave edip 6-7 dakika ara sıra karıştırarak kavurun.
  3. Tavuk bonfileleri de ince uzun kesin ve tavaya ilave edin.
  4. Tavukları da tavaya ilave edin ve ara sıra karıştırarak tavuklar iyice pişene kadar kavurun.
  5. Tavuklar pişince köriyi ve damak tadınıza göre tuzunu ekleyin ve karıştırıp altını kapatın. Afiyet olsun.
                 

25 Ağustos 2011 Perşembe

NOHUTLU YAYLA ÇORBASI

 ALTERNATİFLİ ÇORBA
        Çorbasız bir sofra düşünemiyorum hele ki Ramazan'da. Bu kadar çok çorba seven ve yapan ben, nedense sadece bir tane çorba tarifi vermişim şimdiye kadar. Neyse bu açığımı kapatmaya  ailecek yaptığımız iftar soframızda ki çorbamın tarifiyle başlayayım.
       Yayla çorbasını yapmayan ve bilmeyen yoktur herhalde. Ama bana göre bu çorba  çok alternatifli ve kurtarıcı bir çorba. Çünkü  yoğurt ve un olduktan sonra gerisi evde ne varsa, içine ne koyarsanız koyun gayet güzel oluyor. Mesela bazen nohutlu yada nohutsuz, bazen pirinç yerine erişte yada arpa şehriye, bazen tavuk suyu yada sadece su ile, bazen de yeşil mercimek  katarak çeşitli şekillerde yapıyorum bu çorbayı. Her daim derin dondurucumda olan haşlanmış nohut bu çorbaya gerçekten çok yakışıyor.
          Artık tarifi benden, damak zevkinize göre yapması sizden....

MALZEMELER:
  • yarım su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı tavuk suyu 
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • kuru nane
  • tuz
ÜZERİ İÇİN:
  • 1 kaşık domates salçası
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI:
  1. Pirinçleri derin bir tencereye alın, üstünü iki parmak geçecek şekilde su koyun ve pirinçleri haşlayın.
  2. Haşlanmış pirinçlerin üzerine tavuk suyunu ilave edin.
  3. Bir kapta yoğurt ve unu, suyu da katarak pürüzsüz bir kıvam olana kadar çırpın.
  4. Yoğurtlu karışıma sıcak olan tavuk suyundan bir-iki kepçe ilave edip karıştırın ki yoğurt kesilmesin diye karışım ılık olsun. 
  5. Ilınan yoğurtlu karışımı yavaş yavaş tencereye ilave edin ve ilave ederken de tencereyi sürekli karıştırın.
  6. Haşlanmış nohudu, kuru naneyi ve damak tadınıza göre tuzu da ilave edin ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve kısık ateşte beş dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatın.
  7. Zeytinyağını bir tavada salça ile kavurun ve çorbayı servis ederken kaselerin üzerine az az dökün. Afiyet olsun.


24 Ağustos 2011 Çarşamba

AİLECEK İFTAR SOFRAMIZ ( 2011- 2 )

         Ne çabuk geçiyor anlamadım, şurada Ramazan Ayı'ın bitmesine sayılı günler kaldı.  Baktım ki ben, sadece bir tane iftar sofrası yayımlamışım. Aslında ne sofralar kurdum, ne yemekler yaptım ama hem orucun verdiği rehavet hem de iftar telaşından ( üstüne bir de peşimde iki şeker ) olsa gerek fotoğraflayamadığım için  sizlere sunamadım. 
       Dün akşamki iftar soframız için yaptığım çorbanın fotoğrafını çekerken bu arada hiç çorba tarifi vermediği de gördüm ( kendimi esefle kınadım yani ) soframı ve bugünkü menümü de fotoğraflayayım dedim. Eşimin tüm "hadi ezan okunacak, fotoğraf  çekmeyi bırak", uyarılarına rağmen bu sefer başardım  ve yemeklerimin fotoğrafını tek tek çektim :)

                            
 
İşte iki şekerli mutfağımızda ki iftar soframız ve soframızda kiler :
  • Nohutlu Yayla Çorbası
  • Zeytinyağlı Bamya
  • Peynirli Üzüm ve Hurma Tabağı
  • Çoban Salata
  • Yoğurtlu Kızartma ( Patlıcan ve Kırmızı Biber )
  • Körili ve Kırmızı Biberli Tavuk
  • Erişte
  • Yaz Rüyası ( Kedi dilli Pasta )

          Tarifleri en kısa zamanda blogumda olacak inşallah. İnşallah diyorum çünkü bayram telaşımda başladı bana zaman yetmiyor bu aralar , şimdilik iki şekerli mutfağımdan sevgiler...

    21 Ağustos 2011 Pazar

    KABAKLI ve HAVUÇLU YOĞURTLU SALATA

          Yoğurtlu salatalar her zaman favorim benim. Kızımın 5. yaş günü için hazırladığım ikramlarımın arasında bir de yoğurtlu bir şeyler olsun diye  çok  sevdiğim ve sık sık yaptığım, ayrıca çokta pratik bulduğum bir salata bu. 
              Mayonez  sevmeyenler yada diyet yapanlar mayonez katmadan da yapabilirler. Ama ben bu tarz salatalarda mayonezin bir kaşık bile katılsa çok lezzet verdiğini düşünüyorum.
           Kabak yada havuçtan her hangi birini sevmeyenler kabağı veya havucu tek başına kullanarak da  bu salatayı yapabilirsiniz.

    MALZEMELER:
    • 4 adet kabak
    • 4 adet havuç
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 buçuk su bardağı yoğurt
    • 2-3 yemek kaşığı mayonez
    • 1-2 diş sarımsak 
    • 6-7 dal dereotu
    • tuz
    • istediğiniz kadar ceviz ( iri çekilmiş )
    YAPILIŞI:
    1. Kabakları ve havuçları rendeleyin, ikisini beraber zeytinyağı ile sebzeler bıraktıkları suyu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin.
    2. Sarımsakları ezin. Dereotlarını ince ince doğrayın. Bir kabın içinde yoğurdu, sarımsağı, mayonezi ve dereotunu iyice karıştırın.
    3. Kabak ve havuçları ılıkken yoğurtlu karışımla, damak tadınıza göre tuzu da ilave ederek  karıştırın. 
    4. Cevizi ister içine isterseniz benim gibi üzerine serperek servis edin. Afiyet olsun.

    18 Ağustos 2011 Perşembe

    MİNİ MİNİ KUMPİRLER

            
              Kızımın 5. yaş gününde yaptığım ikramların tariflerini vermeye devam ediyorum. Kumpir sevmeyen ve artık evde kumpir yapmayan  yoktur herhalde. Genelde tepside kumpir denilen şekilde borcamda fırınlayarak ve üzerine muhakkak kaşar peyniri serperek yaparım kumpiri. Hafta sonları bol malzemeli ve yanında kısırla kumpiri çok severiz. Ama bu tür davetlerde bu şekilde sunmak çok pratik ve şık duruyor. 
             Çocuklarında daha çok ilgisini çektiği malum hele ki üzerinde ki ketçap ve mayonezle. Ben mayonez beklerken kurumasın diye son anda döktüğümden ketçaplı mayonezli halinin fotoğrafını çekmemişim yakından maalesef. Ama masamızın genel görüntüsünde var o hali.
           Bir de kumpirin içine koyacağınız malzeme çeşidini  istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz ( mısır, kornişon turşu, kısır vs...) ben sadece garnitür ve şekerlerim çok sevdiği için sosis kullandım. 
          Kumpirin ister kağıtta ister tepsi de olsun en önemli püf noktası fazla bekletmeden sıcak yada ılık olarak yenmesi. Çok beklemiş,  soğumuş bir kumpir lezzetli olmayacağından servise yakın   yapmanızı ya da  ısıtmanızı  ve  oda  sıcaklığında bekletmenizi şiddetle öneririm :)


     MALZEMELER:
    • 6-7 adet orta boy patates
    • 3 yemek kaşığı tereyağ
    • 1 su bardağı hazır garnitür
    • 5-6 adet sosis
    • tuz
    • isteğe göre ketçap-mayonez
    YAPILIŞI:
    1. Patatesleri bol suda  haşlayın. Kabuklarını soyun ve derince bir kapta bir çatal ya da patates ezici yardımı ile iyice ezin. Tereyağını, istediğiniz kadar tuzu da ilave edin ve patateslerin sıcağı ile tereyağlar iyice eriyene kadar karıştırın.
    2. Hazır garnitürün suyunu iyice süzün ve hazırlayın. İsterseniz  sebzeleri kendiniz haşlayarak da garnitürü yapabilirsiniz.
    3. Sosisleri minik minik kesin ve bir kaşık sıvıyağ ile tavada kızartın.
    4.  Patates karışımlarını muffin kağıtllarına 1 buçuk yada 2 yemek kaşığı kadar koyun. Muffin kağıtlarının açılmaması için varsa muffin kalıplarının içine, yoksa küçük kaselere kağıtları yerleştirip patates karışımını kağıtlara koyun. Kaşığın arkası ile patateslerin üzerini düzleyin ve parmağınız ile patatesin ortasına çukur açın.
    5. Açılan bu çukurlara garnitür ve sosisleri doldurun.
    6. Servis ederken isteğe göre ketçap ve mayonezi ilave edin. Afiyet olsun.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...