30 Ekim 2013 Çarşamba

PATATESLİ PAMUK POĞAÇA


         İki hafta önce gelen misafirlerim için herkesin bildiği ne zamandır yapmak istediğim pamuk poğaçaları yaptım ve bu sefer hemencik çektiğim bir kaç fotoğrafla çünkü her zaman bir sürü çekerdim bende eksik kalmayıp paylaşmak istedim. İçine istediğiniz harcı ya da sade olarak yapabileceğiniz pamuk gibi yumuşacık bu poğaçaları sizde hala denemediyseniz buyurun mutlaka yapın derim...

MALZEMELER:

  • 1 paket yaş maya (ben instant maya kullandım)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağı
  • yarım çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
ÜZERİ İÇİN:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • haşhaş tohumu
İÇ HARCI İÇİN:
  • 3 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • kimyon, karabiber,tuz
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle iç harcı hazırlamak için patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyduktan sonra sıcakken çatalla ezin.
  2. Soğanı yemeklik doğrayın ve bir tavada sıvıyağ ile pembeleşene kadar kavurun.
  3. Salçayı ve ezdiğiniz patatesleri de ekleyip karıştırın.
  4. Baharatları ve damak tadınıza göre tuzunu da ekleyip karıştırın ve altını kapatın.
  5. Geniş bir yoğurma kabında ılık süte mayayı ekleyip karıştırarak iyice eritin.
  6. Sıvı yağı, şeker ,tuz ve ılık suyu da ekleyin.
  7. Unu azar azar ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur olana kadar yoğurun. 
  8. Hamurdan parçalar koparıp elinizle açın ve içine patatesli harçtan koyup elinizle yuvarlayıp şekil verin.
  9. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizin.
  10. 1 saat bu şekilde tepside mayalanması için bekletin.
  11. Mayalanan poğaçaların üzerine yumurta sarısını sürüp haşhaş serpiştirin.
  12. 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Afiyet olsun.


26 Ekim 2013 Cumartesi

MİNİ ZEYTİNLİ POĞAÇA


      En sevdiğim poğaçalardan biridir zeytinli poğaça özellikle sabah kahvaltılarında yanında sıcacık çay ile. Zeytinli poğaça sevenler buraya hadi bakalım buyurun tarifime...


MALZEMELER:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • yarım paket yaş maya
  • 100 gr tere yağ ya da margarin (eritilmiş )
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3-3 buçuk su bardağı un
  • 2 su bardağı siyah zeytin
Üzeri için;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • susam
YAPILIŞI:
  1. Yaş mayayı ılık sütün içinde eriyinceye kadar iyice eritin.
  2. Şeker, tuz ve tere yağını ekleyip karıştırın.
  3. Unu azar azar ekleyin, ele yapışmayan yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
  4. Hamurun üzerini örtüp ve 1 saat mayalanmaya bırakın.
  5. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartın ve hamura ekleyip karıştırın.
  6. Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  7. Yarım saat daha tepside mayalanması için  bekletin.
  8. Yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürüp bol susam serpiştirin.
  9. 200 derece fırında poğaçaların üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun...

25 Ekim 2013 Cuma

KARALAHANA ÇORBASI


      Yeniden merhaba hepinize. Bir Karadenizli olarak çok daha önceden bu tarifi paylaşmış olmam gerekirken ne yazık ki  bir türlü istediğim gibi fotoğraflayamadığımdan hep gecikti. Sonunda geçtiğimiz yaz Giresun' da istediğim gibi bu fotoğrafları çektim ama ha bu gün ha yarın derken yine erteleye erteleye şimdiye kaldı. Neyse her işte bir hayır vardır diyelim Annem usulü yanında nefis mısır ekmeği ile biz Karadenizlilerin olmazsa olmaz lezzetimizin tarifine buyurun efendim :)


MALZEMELER:
  • 1 demet karalahana
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye veya barbunya
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber 
  • 5-6 bardak  su
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle yemeğimizi yaparken hazır olması için kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün suyunu süzün ve haşlayın.
  2. İyice yıkanmış  karalahanaların suyunu iyice süzün ve  ince ince kıyın. Doğranmış haliyle kara suyunun çıkması için bir kat daha yıkayıp suyunu süzün.
  3. Soğanları yemeklik  ince ince doğrayın.
  4. Bir tencerede zeytinyağı ve tere yağını eritin. Soğanı ekleyip kısık ateşte kavurun.
  5. Soğanlar pembeleşince minik küpler halinde doğradığınız domatesleri ilave edip kavurun.
  6. Salçayı da ekleyip kavurmaya devam edin.
  7. Lahanaları ekleyip arada karıştırarak biraz kavurun. 
  8. Haşlanmış fasulyeyi, bulguru ve sıcak  suyu ekleyin.
  9.  Pul biber ve tuzunu atın
  10. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
  11. Mısır ununu ılık suda açtıktan sonra yavaşça çorbaya ilave edip bir taraftan da karıştırın. Kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.


13 Ekim 2013 Pazar

ŞEKERPARE TATLISI ( İRMİKSİZ )


      Hayırlısıyla bir Kurban Bayramı' na daha kavuşuyoruz. Bir çok evde bayram telaşı yaşanmaya devam ediyor. Çocukluğumuzda ki gibi olmayan "Ahh nerede o eski bayramlar " , desek de çocuklarımıza bayram ruhunu, heyecanını, coşkusunu sonuna kadar yaşatmalıyız diye düşünüyorum. 
      Bu bayram babamız yanımızda olamayacağı için buruk geçecek belki bizim için ama bayram, bayram gibi yaşanmalı elbet... İki şekerim bayramlıklarını giymek için gün sayıyorlar ben de sarma sarmak dışında onu bu akşam yapacağım kısmetse , tatlımı da hazırladım. Sevgili Nimet Yengem' den aldığım tarif ile şekerpare tatlısını yaptım, içinde irmik yok.


          Henüz herhangi bir tatlı yapmadıysanız ve tercihinizi şekerpareden yana kullanmak isterseniz buyurun tarifime. 


MALZEMELER:
  • 250 gr tereyağ ya da margarin ( oda sıcaklığında beklemiş, ben sana hamur işi kullandım )
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta ( yumurtalardan birisinin sarısı ayrılacak )
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
Şerbeti İçin;
  • 3 buçuk su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 5,6 damla limon suyu
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle şerbeti hazırlayın. Çünkü tatlımız fırından çıktığı zaman şerbetin soğuk olarak dökülmesi lazım.
  2. Suyu ve şekeri tencereye koyun, kaynamaya başlayınca altını kısıp, limon suyunu ekleyin ve 6-7 dakika daha kısık ateşte kaynatıp altını kapatın.
  3. Margarin, toz şeker ve bir sarısı ayrılmış yumurtaları iyice karıştırın. 
  4. Sonra diğer malzemeleri ekleyin ama unu azar azar katarak yoğurun. Oldukça yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda bir hamur olması lazım.
  5. Hamurdan parçalar koparıp yassı şekil verip yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  6. Ayırdığınız yumurta sarısını üzerine sürüp çatalla üzerini hafif bastırarak çizin.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika iyice kızarana kadar pişirin. İyice kızarana kadar pişmesi önemli çünkü iyi pişmezse şerbetleyince tatlılar hamur gibi olur. 
  8. Şekerpareler fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün. 2-3 saat şerbeti çekmesi için bekletin. Üzerine hindistan cevizi ya da toz antep fıstığı dökerek servis edin. Afiyet olsun.

10 Ekim 2013 Perşembe

BONİBONLU KAKAOLU KURABİYE


    Tüm çocuklar gibi iki şekerimin çok sevdiği, leziz kurabiye tarifimi isteyenler buyursun efendim. 

MALZEMELER:

  • 125 gr. margarin ( oda sıcaklığında )
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 paket kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Üzeri için ;
  • 2 kutu bonibon
YAPILIŞI:
  1. Un hariç tüm malzemeyi geniş bir yoğurma kabına alıp unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
  2. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hamurdan parçalar koparıp yuvarlak şekil vererek dizin.
  3. Bonibonları kurabiyelerin üzerine hafif bastırarak yerleştirin.
  4. 170 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Fazla pişirmemeye dikkat edin çünkü fazla pişerse tadı acımsı olabilir. Afiyet olsun.

7 Ekim 2013 Pazartesi

KOLAY YUFKA MANTI


        Mantı olsun, değişik olsun, e birde kolayı olsun derseniz buyurun kolay muska mantı tarifime.

        Sunumumu da çok severek kullandığım Keramika Seramik tabaklarımla yaptım. Keramika Seramik'in daha birçok birbirinden güzel ve rengarenk ürünleri için http://keramikashop.com/ sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim...




MALZEMELER:

  • 2 adet yufka
  • 1 adet kuru soğan
  • 150 gr. kıyma
  • tuz, karabiber, kimyon
Kızartmak için;
  • sıvı yağ
Üzeri İçin;
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • sıvı yağ
  • salça
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle iç harcı hazırlayın. Soğanları çok minik yemeklik şekilde doğrayın. Bir tavaya alıp 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar kavurun. Kıymayı da kavurun ve baharatları, tuzunu katıp altını kapatın.
  2. Yufkayı tek kat serin ve iki parmak eninde şeritler halinde kesin. Şeritleri de ikiye kesin.
  3. Hazırladığınız kıymalı harçtan şerit kestiğiniz yufkanın üzerine bir parça koyun ve üçgen şeklinde katlayarak sarın.
  4. Sardığınız yufkaların açık ucunu küçük bir kaba koyduğunuz suya batırıp yapıştırın ki açılmasın.
  5. Tüm yufkaları bu şekilde sardıktan sonra muskaları  kızgın yağda kızartın.
  6. Sarımsaklı yoğurdu hazırlayın ve kızaran muskaların üzerine dökün.
  7. Küçük bir tavada sıvı yağını salça ile karıştırıp kızdırın, birazda kuru nane ekleyin ve sarımsaklı yoğurdun üzerine dökün.Afiyet olsun...


1 Ekim 2013 Salı

ANTEP FISTIK PUDİNGLİ KURABİYE ( FISTIK GÜZELİ )



ADINI FISTIK GÜZELİ KOYDUM :)

      Az malzemeli, pratik ve harika lezzetli bir kurabiye ile karşınızdayım yine. Çilekli puding ile bir kaç defa yaptıktan sonra bu seferde antep fıstıklı pudingi denedim ve önce bunu paylaşmak istedim. Pudingin içinde antep fıstığı parçacıkları da olunca yerken ağza gelen fıstıklarla bir başka oluyor lezzeti. Kesinlikle deneyin derim hele türk kahvesi ile öyle şahane oluyor ki anlatamam... Hadi daha ne duruyorsunuz, kahveleriniz kurabiyesiz kalmasın, doğru mutfağa ...





MALZEMELER:                                                                 

  • 1 paket antep fıstıklı puding
  • 2 buçuk su bardağı un
  • yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
YAPILIŞI:
  1. Tüm malzemeyi karıştırın.
  2. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  3. Kurabiyelerin ortalarına birer tane boncuk şeker batırın. Yoksa koymayabilirsiniz.
  4. 170 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
  5.  İsterseniz piştikten sonra üzerine pudra şekeri de serpebilirsiniz. Afiyet olsun.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...