26 Eylül 2013 Perşembe

FIRINDA KIRMIZI BİBER DOLMASI


       Bir türlü fotoğrafını çekip paylaşamadım çok sevdiğim ve sıkça yaptığım bu biber dolmalarını  deyip içim içimi yerken  Keramika Seramik' in bu rengarenk hediye tabakları ile kısmet oldu sizlerle paylaşmak. Sofralarımızda lezzetler kadar sunum da çok önemli tabi ki. Bunu harika ve rengarenk ürünleri ile çok iyi başaran, sofralarımıza renk katan benim kullandığım tabaklar ve daha bir çok güzellik için  http://keramikashop.com/ adresini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
         Ayrıca Keramika Seramik facebook sayfasından da ben ve benim gibi birçok blogger arkadaşımın bu güzel, rengarenk, şık ürünlerle kurduğu sofraları ve tarifleri takip edebilirsiniz. 
Tekrar teşekkürler Keramika Seramik  tariflerime ve soframa renk kattığınız için. Epeydir sofra fotoğrafı paylaşmayan bana da bu yeni tabaklarımla rengarenk bir sofra kurmak şart olsun artık hadi bakalım inşallah en kısa zamanda ...


MALZEMELER:
  • 6-7 adet kırmızı biber
  • 1 buçuk su bardağı pirinç ( eğer daha fazla ya da az  biber ile yapmak isterseniz her biber için tepeleme bir çorba kaşığı kadar pirinç )
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • bir çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates ya da biber salçası
  • birer çay kaşığı kimyon, yenibahar, kuru nane ( damak tadınıza göre istediğiniz kadar katabilirsiniz )
  • tuz
  • 6-7 dal dereotu ve maydanoz
YAPILIŞI:
  1. Kırmızı biberleri sap kısımlarından kesin, çekirdeklerini temizleyip yıkayın.
  2. İç harcı için pirinçleri yıkayıp suyunu iyice süzün ve geniş bir kap içine alın.
  3. Soğanları minik minik doğrayıp pirinçlere ilave edin.
  4. Dereotu ve maydanozu da ince ince kıyıp ilave edin.
  5. Zeytinyağı, salça, baharatları ve damak tadınıza göre tuzunu da pirinçlere katıp iyice karıştırın.
  6. Biberlerinin içini çok sıkı olmayacak şekilde pirinçli harç ile doldurun.
  7. Kenarları yüksel fırın kabı ya da tepsisine yan yana yatırarak doldurduğunuz biberleri dizin.
  8. Yarım yemek kaşığı salçayı iki bardak sıcak su ile karıştırıp biberlerin üzerine dökün.
  9. 200 derece fırında 15-20 dakika pişirdikten sonra biberlerin alt tarafını üste gelecek şekilde çevirip tekrar bir 15 dakika daha pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ılınınca isterseniz üzerine yoğurt döküp servis edin. Afiyet olsun.

21 Eylül 2013 Cumartesi

KURU FASULYE KÖFTESİ ve YOĞURTLU SALATALIKLI SOS


        Zaman nasıl da çabucak geçmiş anlamadım iki şekerimin okul koşturmacasıyla... Tabi bir de ikisi birden öğlenci olunca öğleden sonra bende dostlarımla keyifli zamanlar geçirince zaman su gibi akıp gitmiş. Ha bu gün ha yarın derken fotoğrafları ve tarifi bile hazırlamış olduğum bu harika köfteleri paylaşmak bu güne kısmet oldu.

      Kuru fasulye köftesi nasıl oluyor diyorsanız ve eğer benim oğlum gibi kuru fasulye yemeği sevmeyen bir çocuğunuz varsa işte tam size göre tarif. Ben oğluma içinde fasulye olduğunu söylemedim ve o kadar çok yedi ki nasıl mutlu oldum anlatamam. Artık sık sık yapıyorum iki şekerlerime ki bende bayıla bayıla yiyorum hele yanında yaptığım sos ile harika oluyor. Taze soğan, maydanoz ya da dereotu sevmiyorsa çocuğunuz onları katmadan da yapabilirsiniz bu köfteleri. Kuru fasulyeyi seven çocuklar için de değişik bir lezzet kesinlikle deneyin derim. Kuru fasulye yemeyen çocuk kalmasın, haydi anneler mutfağa ... :)


MALZEMELER :

  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 adet yumurta
  • 2 adet taze soğan
  • 3-4 dal dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
  • tuz
  • kimyon, karabiber
Bulamak için;
  • galeta unu
Kızartmak için;
  • sıvı yağ
YAPILIŞI:
  1. Haşlanmış fasulyeleri mutfak robotuna koyup püre haline getirin.
  2. Tamamen püre olan fasulyeleri robottan alıp un, galeta unu, yumurta, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın.
  3. İnce doğranmış taze soğan, rendelenmiş sarımsak ve maydanozu da ilave edip karıştırın.
  4. Elle şekillendirebilecek kıvamda bir hamur olması gerekiyor eğer kıvamı tutmadıysa azar azar ek un ya da galeta unu katabilirsiniz.
  5. Hamurdan küçük parçalar kopartıp istediğiniz gibi şekil verin.
  6. Köftelere şekil verdikten sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın.
  7. Köfteleri kızarttıktan sonra kağıt havlu üzerinde alarak fazla yağını aldıktan sonra istediğiniz sos ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.


YOĞURTLU SALATALIKLI SOS 
MALZEMELER:

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 adet orta boy salatalık
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı ezilmiş ceviz
  • 50 gr. beyaz peynir
  • 3-4 dal dereotu ya da maydanoz
  • tuz
YAPILIŞI:
  1. Yoğurda ezilmiş sarımsağı ve rendenin ince tarafıyla rendelenmiş salatalığı ekleyin.
  2. Cevizi , rendelenmiş ya da ezilmiş beyaz peyniri , ince ince kıyılmış dereotunu ve damak tadınıza göre tuzu  da ilave edip karıştırın. Fasulye köftesinin yanına ya da üzerine dökerek kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

8 Eylül 2013 Pazar

KARAMEL SOSLU MUHALLEBİ



      Güzel bir pazar gününde hepinize sevgilerimi yolluyorum. Biz bu gün çok mutlu ve heyecanlıyız çünkü küçük şekerim oğlum yarın ana sınıfına başlayacak. Kızımdan sonra tabi tecrübeliyim artık ama bakalım bizi neler bekliyor, yarın başlayacak yeni maceramız. Yarın okula başlayacak bütün çocuklara başarı, annelere ve öğretmenlere sabır, hepsi için hayırlı bir eğitim-öğretim yılı olmasını diliyorum.

     Gelelim tatlımıza, klasik muhallebinin karamel sosla buluşması... Çok önce yapıp fotoğrafladığım arşivimden bir tarif. Aslında karamel sos yapımını da aşama aşama fotoğraflayıf paylaşmak istiyorum bakalım ne zaman kısmet olursa. Hadi bakalım buyurun tarifime, tatlı pazarlar, sevgiler...



MALZEMELER:

Muhallebi için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı yada margarin
  • 1 paket vanilya
Karemel sos için ;
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 paket krema
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle karamel sosu yapmak için derin bir tencereye toz şekeri koyun ve kısık ateş de rengi koyulaşana kadar karıştırın. Margarini ekleyin ve şekerler iyice eriyene kadar karıştırmaya devam edin.
  2. Kremayı da yavaş yavaş ekleyip karıştırın , koyu bir kıvam alınca  altını kapatıp soğuması için bekletin. ( Karamel sos yapmak zor gelirse hazır satılan karamel sos da kullanabilirsiniz. )
  3. Muhallebi için tencereye süt ,un, nişasta ve toz şekeri koyun ve çırpma teli ile muhallebi kıvamına gelene kadar orta ısıda sürekli karıştırarak pişirin.
  4. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın ve vanilyayı, tere yağını ekleyip  mikserde 4-5 dakika çırpın.
  5. Kuplara biraz muhallebi biraz karamel sos ve sonra tekrar muhallebi şeklinde istediğiniz gibi dökün. Üzerine ben dilimleyip muz da koydum ve tekrar karamel sos gezdirdim. Artık siz dilediğiniz gibi üzerini süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.



3 Eylül 2013 Salı

PEYNİRLİ KOLAY POĞAÇA


        Çok kolay bir poğaça tarifi ile karşınızdayım yine ... Benim yıllardır acil zamanlarda ve her poğaça canımız çektiğinde kabartma tozlu olduğu için beklemeye gerek kalmadan, göz kararı  ölçülerle yaptığım poğaçayı nihayet ölçülendirip paylaşıyorum sizlerle. 

          Kabartma tozlu olduğuna bakmayın yumuşacık oluyor bu poğaçalar. Ben peynirli yaptım ama istediğiniz her malzemeyi koyarak yapabileceğiniz kolay poğaçalarımın buyurun tarifine... 


MALZEMELER :

  • 2 adet yumurta ( yumurtalardan birinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılacak )
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 paket kabartma tozu
  • 150 gr. tereyağı ya da margarin ( oda sıcaklığında )
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4,5 - 5 su bardağı un
  • tuz
İç harcı için;
  • peynir
  • maydanoz
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle yumurtalardan birinin sarısını ayırıp un hariç diğer malzemeleri iyice karıştırın.
  2. Unu yavaş yavaş ekleyip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
  3. İç harcı için maydanozları ince ince kıyın peynir ile beraber karıştırın.
  4. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizle yuvarlak açıp içine biraz peynirli harçtan koyup ikiye katlayıp üst üste kapatın.
  5. Yağlanmış bir tepsiye aralıklar bırakarak yan yana dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...