28 Aralık 2012 Cuma

NOEL BABALI ÇÖREK


HO HO HOOOO.....ÇOCUKLAR BUNA BAYILACAK....

     Çocuklarınızın yaparken ve yerken çok hoşuna gidecek bir çörek. Benim şekerler pişer pişmez öyle bir saldırdılar ki şu anda sadece noel babanın  küçük bir parça sakalı kaldı geriye. 

      Çok uzun zaman önce yabancı bir site de gördüğüm bu noel baba şeklini aklımda kaldığı kadarıyla yapmaya çalıştım. Tarif olarak da daha önce yapmış olduğum örgülü çöreklerimin hamuru ile yarı ölçü olarak yaptım ve gayet lezzetli oldu. Bir daha ki sefere şekerlerime tek porsiyonluk küçük noel babalar yapmayı düşünüyorum. Sizler içinde fikir olsun hem. Hadi bakalım yeni yıl sofraları noel babalı çöreklerle şenlensin. Tarifi benden denemesi sizden....

MALZEMELER:

  • 125 gr. oda sıcaklığında margarin
  • yarım su bardağı yoğurt
  • yarım çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı tuz
  • bir tutam toz çeker
  • 2 buçuk su bardağı un
  • bir çay kaşığı salça 
  • bir çay kaşığı sıvı yağ
  • bir yumurta sarısı ( üzerine sürmek için )
  • 2 adet zeytin ( göz yapmak için )


YAPILIŞI:

  1. Hamuru yapmak için ( salça,sıvı yağ ve yumurta sarısı hariç ) oda sıcaklığında ki margarini, yoğurdu, karbonatı, tuzu, toz şekeri ve  unun yarısını  ekleyerek iyice yoğurun. Sonra kalan unu da ekleyip yoğurun ve  iyice yoğurup ele yapışmayacak ama yumuşak bir kıvama gelen hamuru 10 dakika  dinlendirmek için bekletin.
  2. Sonra yukarıda fotoğraflarını çektiğim gibi bir parça hamur koparıp, hafif unlanmış tezgahta merdane ile uzunlamasına ama alt tarafına daha geniş  şekil verip açın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
  3. Noel babanın sakallarını yapmak için de bir parça hamuru daha açın, mutfak makası ile fotoğraftak gibi kesin ve diğer hamurun üzerine yerleştirip kesilen parçaları tek tek elinizle kıvırın.
  4. Bıyıklarını ve elinizle top yaptığınız hamurla da burnunu yapıp, iki adet zeytini de gözleri olması için yerleştirin.
  5. Biraz el becerisi istiyor yapmak ama fotoğraflara bakarak şapkasını da eliniz ile hamura şekil vererek yapın. Şapkanın kalın kenarını yapmak için hamuru yukarı doğru ikiye kıvırın ve şapkanın ucuna ponpon için yuvarlak bir hamur yapıp ekleyin.
  6. Salça ve sıvı yağı çok az su da ekleyerek karıştırın ve fırça ile noel babanın şapkasına ve burnuna sürün.
  7. Yüzü hariç diğer açıkta kalan yerlerine de yumurta sarısını sürün.
  8. 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.


25 Aralık 2012 Salı

Ekonomiye Kadın Gücü


ekonomiyekadiningucu

Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı.

Küçük sermayelerle değişen hayatlar

Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pekçok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak onbinlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Yoksullukla Mücadelede Yenilikçi Yöntem: Sosyal Finansman

Türkiye'de her 5 kadından biri yoksulluk sınırında olup kendi potansiyelini gerçekleştirmeyi, ailesine ve toplumsal üretime katkıda bulunmayı bekliyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nın yaygınlaştırılması amacıyla, TİSVA ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Ekonomiye Kadın Gücü, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan Mikrokredi Sistemi’ne yeni kaynak oluşturulmasını hedefliyor.

Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu yenilikçi model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek .Çünkü, Kadına Destek, Topluma Destektir.
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak,
hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

17 Aralık 2012 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANASI




        Epeydir eklemeyi düşündüğüm bir tarif, aslında fotoğraflarını çekeli çok oldu. Bu şekilde biz çok seviyoruz brüksel lahanasını. Özellikle et yemeklerinin yanında ya da soğuk olarak değişik tarif arayanlar için harika bence. Ben her iki şekilde de çok severek kullanıyorum. İsterseniz salçasız ve üzerine limon suyu ile de güzel oluyor. Tarafımdan şiddetle tavsiye edilir bir tarif yani. Deneyin bakalım siz de bizim gibi çok severek yersiniz ve alışırsınız belki. Küçük şekerim hasta ve çok mızmız, bu yüzden hemen kaçıyorum, tarifimle sizleri baş başa bırakıyorum. Sevgilerimle...


MALZEMELER:
  • yarım kilo ( 500 gr.) brüksel lahanası
  • 2 adet orta bot kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • su
  • tuz

YAPILIŞI:
  1. Brüksel lahanalarının kök kısımlarını bir bıçak yardımı ile keserek ayırın ve bol su ile iyice yıkayın.
  2. Soğanların kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayın.
  3. Havuçları da soyacak yardımı ile soyup, daire şeklinde doğrayın.
  4. Bir tencereye zeytin yağını ve soğanları ekleyip kavurmaya başlayın.
  5. Soğanlar hafif pembeleşince havuçları ekleyin. 3-4 dakikada havuçlar kavrulduktan sonra salçayı ekleyip karıştırın.
  6. Brüksel lahanalarını, damak tadınıza göre tuzu ve lahanaların üstünü bir parmak geçecek kadar su ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte lahanalar yumuşayana kadar pişirin. 
  7. Ilık ya da soğuk olarak servis edin, afiyet olsun.

13 Aralık 2012 Perşembe

İKİ ŞEKERİMDEN TARÇINLI KEK


İKİ ŞEKERLİ TARÇINLI KEK :)
       Kızım geçen hafta sonu, "Anne kek yapalım mı ne olur", oğlum da "Mütfen mütfen", yani lütfen deyince tamam dediğimde evde kopan kıyameti, birbirlerine sarılıp attıkları sevinç çığlıklarını görmenizi isterdim. Beni izleyenler bilirler şekerlerim kurabiye ve kek yapmaya bayılırlar, bende  onları mutfağa sokmaya bayılırım her ne kadar çok dağılıp bana çok iş çıksa da... Ama kızımın okulu, dersler, okumalar derken arayı açmışız, özlemişiz mutfakta beraber vakit geçirip eğlenmeyi.
       Biz de ne yaptık hemen, malzemeler hazırlandı, önlükler takıldı, sandalyeler tezgaha çekilip üzerine çıkıldı ve tarçınlı kek yapılmaya başlandı. Biz çok eğlendik gerçekten, hadi bakalım buyurun iki şekerli tarçınlı kekimizin tarifine...


MALZEMELER:
  • 2 adet yumurta
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 buçuk su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI:

 

1.  Yumurta ve toz şekeri, mikser yardımı ile iyice çırpın. ( Ben fotoğraf makinesini alıp gelene kadar yumurtayı kırmış bile kızım, oğluşumla şekeri ekliyor, küçük şeflerim benim... )


Onlar poz vermeye ben de fotoğraf çekmeye bayılıyorum...


2.  Yumurta- şeker karışımına sıvı yağı ekleyin ve çırpmaya devam edin. ( Çok mutlu oğlum yağı o eklediği için... Onlar mutlu ben mutlu ....)


3.  Sütü de ilave ederek çırpmaya devam edin.( Oğlum nasıl da bakıyor öyle değil mi ? )


 

4.   Unu , kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave edip çırpmaya devam edin.


5. Son olarak tarçını da ekleyip karıştırın. ( Ben ben bennn.... Tamam işte sende oğlum mikser. Bu da mikseri aldım sırıtışı... )


6. Yağlanmış ve unlanmış kalıba, kek karışımını dökün. 170 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Siz kendi fırınınıza göre kekin pişip pişmediğini anlamak için, keke bir kürdan batırın eğer kürdan temiz geri çıkarsa kek pişmiş demektir. Kürdan temiz çıkmaz ise pişirmeye devam edip başka bir kürdan ile tekrar temiz çıkana kadar deneyin.


Kek fırına gitti, kalan kek hamurları illa ki parmaklanır şekerlerim tarafından....Küçükken ben de çok yapardım bunu, hatta hala yapmayı çok severim :)


Buyurun bakalım iki şekerim elinden tarçınlı kekimiz hazır. Afiyet olsun.....


4 Aralık 2012 Salı

ISPANAKLI PASTA ( MİKRODALGA FIRINDA )


EN SEVDİĞİM RENK VE EN SEVDİĞİM PASTA....

     Geçtiğimiz cuma Gelibolu' dan canım arkadaşımın bize geleceğini öğrendikten ve arkadaşımın doğum günü olması sebebiyle kendisine bu pastayı yaptım. Aslında çok yaptığım bir pasta ama bir türlü fotoğraflayıp paylaşamadım sizlerle. Bu seferde koşturmalı bir şekilde yaptım  ama  son anda fotoğraflamayı başardım. Evde iki tane pasta-kek canavarı olunca haliyle pek sabırsız ve anında tüketici olduklarından fotoğraf çekmeye fırsat bulmak zor çoğunlukla.

       Benim için her zaman kurtarıcı, hem lezzetli hem çok hafif hem de mikrodalga da pişince çok pratik bir pasta oluyor. Mikrodalga fırını olmayanlar da normal fırında her zaman kek pişirdikleri gibi pişirebilirler  ayrıca bu tarifi. Ama ben mikrodalgada pişince daha çok seviyorum çünkü daha yumuşak bir kek oluyor. 


         Bu da pastamızın dilimlenmiş hali. Buyurun bir dilim almaz mıydınız ? Hadi bakalım ıspanaklı pastamın tarifi sizlerle...

MALZEMELER:
  • 1 adet yumurta
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 10-11 tane ıspanak yaprağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • bir paket vanilya
Kreması için:
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt ( krem şanti için )
Arası ve üzeri için;
  • 2 adet muz
  • damla çikolata ve boncuk şekerler


YAPILIŞI;
  1. Öncelikle ıspanak yapraklarını iyice yıkayın ve saplarını koparıp süt ile beraber bir robottan ya da blendırdan geçirin.
  2. Yumurta ve toz şekeri mikser ile iyice çırpın.
  3. Ispanaklı süt, sıvı yağı bu karışıma ilave edip çırpmaya devam edin.
  4. Unu, kabartma tozu ve vanilyayı da eleyerek karışıma ilave edin.
  5. Yağlanmış ve unlanmış borcama karışımı dökün.
  6. Mikrodalga fırında 800 watta 10 dakika pişirin. Normal fırında ise 170 derecede 35-40 dakika pişirin.   
  7. Kremayı yapmak için; sütü, nişastayı,unu ve toz şekeri bir tencereye koyun ve sürekli karıştırarak muhallebi kıvamı alana kadar pişirin. Soğuması için bekletin.
  8. Krem şantiyi süt ile karıştırarak hazırlayın.
  9. Krem şantiyi ve hazırladığınız diğer kremayı mikser ile çırparak karıştırın, soğuması için buzdolabında bekletin.
  10. Pişen ıspanaklı keki soğuduktan sonra önce kenarlarından bir santim kadar şeklini bozmadan düzgünce kesin. Kesilen bu kek parçalarını robotta çekin. Sonra ortadan ikiye kesin ve ilk katın üzerine muzu dilimleyip, kremanın yarısını muzların üzerine dökün. Bol bol damla çikolata serpin.
  11. İkinci katı da yerleştirin ve üzerini ve yanlarını bol krema ile kaplayın. Kremanın üstüne de robotta çektiğiniz kek kırıntılarını dökün. En son olarak da pastanın üzerine damla çikolata ve boncuk şekerlerle süsleyin. 1-2 saat buzdolabında bekletin ve dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.


       Bu da mum üflenmeden ve pasta kesilmeden önceki hali. Tekrar mutlu yıllar Özimmmm...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...