Hayırlısıyla bir aşure zamanına daha erdik. Geçtiğimiz Cumartesi günü aşuremi yaptığımı söylemiştim. Gerçekten de aşure yapmanın ve dağıtmanın verdiği iç huzur bambaşka, Allah her sene yapmayı nasip etsin inşallah...
Tarifim geçen sene ki aşure tarifim ile aynı, ama tabi fotoğraflarım yeni. İki gündür fırsat bulup bir türlü paylaşamadığım 2012 model aşure tarifime buyurun efendim. Allah herkesin yaptığı aşureleri ve duaları kabul etsin inşallah , sevgilerimle....
MALZEMELER:
- 2,5 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- yarım su bardağı pirinç
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı kuru üzüm
- yarım su bardağı kuş üzümü
- 10-15 adet kuru kayısı
- 10 adet kuru incir
- 1 adet portakalın kabuğunun yarısı
- 5 buçuk su bardağı şeker (Damak tadınıza göre azaltabilir ya da çoğaltabilirsiniz )
- 1 su bardağı fındık
- 1 adet elma ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
- 1 adet ayva ( kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış )
- 1 adet kabuk tarçın
Üzeri için:
- Ceviz kırıkları, toz tarçın, susam,çam fıstığı ve nar taneleri
- Bir gece önceden nohut, buğday ve fasulyeyi ayrı ayrı suda bekletin. Ben genelde sıcak su döküp bekletiyorum.
- Ertesi gün nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayarak pişirin.
- Buğdayı da genişçe bir tencereye alın, üzerini 3 parmak geçecek kadar su ve sütü ekleyip haşlamaya başlayın. Kabuk tarçını da pişen buğdayın içine atın ve ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Buğday yavaş yavaş pişerken kuru üzüm ve kuş üzümünün üzerine kaynar su döküp, biraz şişmeleri için bekletin.
- Pirinçleri de su ekleyerek biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Karanfilleri küçük bir tencere ya da cezvede su ile kaynatın. Daha sonra karanfilleri çıkartın içinden.
- Buğdaylar iyice yumuşayıp dağılınca, koyu bir kıvama ulaştığında biraz sıcak suyu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatıp nohut ve fasulyeyi ekleyin. 10-15 dakika daha kaynatın ve pirinçleri ekleyin. Bu arada sıcak kaynamış suyu her zaman hazır bulundurun ve kıvamı her koyulaştığında azar azar su ilavesi yapın.
- Karanfilli suyu, kayısıları, kuru üzümleri, kuş üzümlerini, fındıkları, elmayı, armudu, minik minik doğranmış ( beyaz kısmı alınmış olmalı ) portakal kabuğunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Şekerini ve en son doğranmış inciri ekleyin( aşureyi karartmaması için en son koyuyoruz ) , su oranını ne çok sulu ne de çok koyu olmayacak şekilde ayarlayın. 5 dakika daha kaynatın ve altını kapatın.
- Aşureyi kaselere paylaştırın ve biraz ılıdıktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin. Ben nar taneleri, kırılmış ceviz, hindistan cevizi, susam, çam fıstığı, susam ve tarçın ile süsledim.