30 Ocak 2012 Pazartesi

RENGARENK PASTAM

          İşte bir önceki postumda fotoğrafını yayımlayıp tarifini paylaşacağımı söylediğim rengarenk pasta tarifimle geldim. Pastamı çok beğenip tarifi istiyoruz diye mail , mesaj atan  ve güzel yorumlar yapan herkese çok teşekkür etmek istiyorum; inanılmaz mutlu olduğumu belirtmeden geçmek istemedim. Yalnız olmadığımı bilmek ne güzel :)
        Son zamanlarda o kadar çok pasta yaptım ki bu yüzden bir sürü pandispanya tarifini deneme fırsatım oldu. Genel olarak tüm pandispanya tariflerinde yumurtaların akını ve sarısını ayırıp çırpmak gerekiyor. Tam anlamıyla iyi bir pandispanya yapmak tamamıyla dikkat ve kesinlikle  bazı kurallara uymayı gerektiriyor. Mesela; yumurta akı kremşanti kıvamında olacak ve asla  diğer malzemlerle karıştırılırken yumurta aklarının söndürülmemesine dikkat edilecek.  Eeee bu da insanda ister istemez bir stres yapıyor acaba güzel kabaracak mı diye, hele ki bir de başkası için yapıyorsan stres misli misli... Bende bunun üzerine internette epey bir araştırdıktan  ve  biraz denemeden sonra  yumurta aklarını ayırmadan ( böylece yumurta akları söndü mü, sönmedi mi stresi olmayan ), yine geleneği bozmayıp türk kahvesi fincan ölçüsü ile  kendimce aşağı yukarı bazı eklemeler çıkarmalar yaparak  bir pandispanya tarifi oluşturdum. İki seferdir  bu tarifi yapıyorum ve ben sonuçtan memnunum.
        Pandispanyayı ben bir gece önceden yaptım. Kızım, "anne sakın bensiz yapma pastayı " dediği için ertesi gün kızımla ve mutfakta her şeyi dağıtmayı, karıştırmayı seven oğlumla beraber pastayı yapmaya çalıştım. Aslında pastanın dışını krem şantiyi de renklendirerek süslemeyi  düşünmüştüm ama oğlum elinde bir tatlı kaşığıyla ara ara hamleler yaparak krem şantiyi yeme girişimlerinde bulunup sabırsızlanınca pandispanya parçalarını blendırdan geçirerek süsledim. Sonuç yine istediğim gibi rengarenk oldu.  Pasta biter bitmez buzdolabına bile girmeden,  aman anneee bir de fotoğraf mı çekeceksin :) bakışlarının baskısı altında  alelacele fotoğraf çektim ve  hemen iki şekerim için iki dilim kestim. Pastayı yediler ve sanki az önce mutfakta beni deli eden sabırsız çocuklar onlar değilmiş gibi sessizce kalkıp televizyon izlemeye gittiler!!! Sizin için ne kadar zor şartlar altında çalıştığımı düşünün artık:) 
Bu da rengarenk pastamın dilimlenmiş hali...
         Şimdi bir konu daha var ki bahsetmeden geçemeyeceğim çünkü mutlaka biliyorum ki tamam bu pasta rengarenk çok güzel görünüyor ama gıda boyası var ve zararlı diyenleriniz olacaktır. Ben açıkçası bu konuda katı kuralları olan biri değilim. Sonuçta her gün yaptığım bir şey değil. Gıda boyası kullanmak istemeyenler için de ıspanak ve havucu  kullanarak renkli bir pandispanya daha yapacağım inşallah. İsteyenler gıda boyası katmadan sade pandispanya yapabilir ve ya üç türk kahve fincanı unun bir fincanını kakao olarak ekleyip kakaolu pandispanya yapabilir. Hepinize güzel bir hafta diliyorum, havalar oldukça soğuk dikkat edin kendinize, sevgiler....

MALZEMELER:

Pandispanya İçin;
  • 4 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı kaynar su
  • 2,5 türk kahve fincanı toz şeker
  • 3 türk kahve fincanı un
  • 1 türk kahve fincanı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • çay kaşığının ucu ile çok az yeşil ve mavi renk gıda boyası  
  • Yarım su bardağı süt ve iki tatlı kaşığı toz şeker (pandispanyayı ıslatmak için) 
Kreması için;
  • 2 paket krem şanti
  • 1,5 su bardağı süt
  • Pasta süsü
YAPILIŞI:
  1. Derin bir kaba yumurtaları kırın ( yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalı ) 1-2 dakika   mikserin en yüksek ayarında çırpın.
  2. Toz şeker ve  vanilyayı kaynar suyu  da ekleyip 5-6 dakika mikser ile hiç ara vermeden karışım açık sarı ve koyu bir kıvam alana kadar çırpın.
  3. Kuru malzemeleri un, nişasta, kabartma tozu  eleyerek ilave edin ve mikserde düşük ayarda karıştırın.
  4. Hamuru eşit şekilde iki ayrı kaba ayırın. Bir kaba yeşil diğer kaba mavi gıda boyasını ekleyin ve iyice dağılana kadar karıştırın.
  5. Hamuru yağlayıp unlanan iki ayrı kalıpta pişirebileceğiniz gibi benim gibi geniş bir kaba yağlı kağıtla ikiye ayırarak da pişirebilirsiniz. 
 
       6. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Bu aşamada kesinlikle fırının kapağını açmayın.
     7. Fırından çıkan pandispanyayı soğuduktan sonra istediğiniz şekli vermek için kenarlarından kesebilirsiniz. 
       8. Krem şantiyi de süt ile karıştırıp hazırlayın. 
       9. Yarım su bardağı süt ile toz şekeri şeker eriyene kadar karıştırın ve pandispanyaları bu karışım ile hafif ıslatın.
     10. Pandispanyaların arasını ve üstünü krem şanti ile kaplayın. Pandispanyaların kenarlarından kestiğiniz parçaları blendırdan geçirip toz hala getirin ve pastanın üzerine dökün. En son pasta süsü ile süsleyn. Afiyet olsun.

25 Ocak 2012 Çarşamba

KIZIMIN KARNE HEYECANI ve RENGARENK PASTAM

 
        Geçtiğimiz cuma günü bizde bir çok evde olduğu gibi karne heyecanı yaşadık. Biraz geç oldu ama bunu sizlerle paylaşmadan geçmek istemedim. Kızım ana sınıfında ve ilk karnesini aldı. Çok  büyük  gurur ve  mutluluk yaşadık. Bir - iki  fotoğraf  da  burada paylaşıp diğer fotoğraflar ve ayrıntılar şekerlerime hatıra kaldın diye oluşturduğum iki şekerimin blogunda(tık tık) 
bakabilirsiniz.
          Evet benden tarif beklediğinizi biliyorum ama  bu gün tarif yazamayacağım.Geçenlerde sipariş olarak yaptığım pastadan artan keklerle yaptığım bu rengarenk pastanın fotoğraflarını vereceğim yalnızca. Renkleri gerçekten çok hoş oldu ve  tam ölçülerle yapıp en kısa zamanda  tarifini vereceğim sizlere. Bu günlerde var gücüyle her şeye yetişmeye çalışan beni biraz maruz görürsünüz artık değil mi...
      İçini böyle rengarenk yaptığım şeker hamurlu rengarenk pastamın bütününü görmek istiyorsanız iki şekerli mutfağıma( tık tık ) bakabilirsiniz.

18 Ocak 2012 Çarşamba

KARAMELİZE AYVALI ve DAMLA SAKIZLI TAVUK GÖĞSÜ

AYVA GÜZELİ :)

Merhabalar. İşte geldim buradayım :)
Öncelikle beni merak edip, mesaj gönderen blog arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum, iyiyim Allah'a şükür... Yeni blogum için  de güzel dileklerde bulunup, destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum, çok mutlu ettiniz beni. Sanmayın ki siparişlere dalıp sizleri unuttum,  yalnızca bu aralar hem kendimi yorgun hissettiğim hem de bir türlü kafamı toparlayamadığım için hiç bir şey yazamadan  sadece bakıştık blogumla :)
Evet nerede kalmıştık ? Yıl başı, doğum günü derken geç kalmış bir tarif paylaşacağım bu gün sizlerle. Daha önce yapmış olduğum meyve soslu, damla sakızlı tavuk göğsünün ayvalı versiyonu. Tavuk göğsünü ailecek çok sevdiğimiz için sık sık değişik şekilde yapmak hoşuma gidiyor. Genelde elmalı yaptığım bu tatlıyı  elma yerine ayva kullanarak yapmayı da seviyorum.Yine daha önce yapmış olduğum elmalı ayva tatlısı yaptığımda tencerede kalan doğal ayvalı jöleyi atmayıp sakladığımı söylemiştim ya işte bu ayvalı jöleyi de tatlımın üzerine kullandım. Altta karamelize ayva tabanı üzerinde tavuk göğsü ve en üstte ayvalı jöle ... Ayvalı tatları seviyorsanız deneyin derim. Sevgiler....

Karamelize Ayva İçin;

MALZEMELER:
  • 3 adet ayva
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • kırılmış ceviz içi ( isteğe göre, ben kullanmadım )
YAPILIŞI:
  1. Teflon bir tavaya ya da tencereye toz şekeri koyun ve şeker iyice eriyip rengi koyulaşıp karamel kıvamına gelene kadar karıştırın. Dikkat edin çok fazla koyulaşıp şeker yanmasın.
  2. Şekerin rengi değişir değişmez kabuklarını soyup rendelediğiniz ayvaları ilave edin ve ayvaları 4-5 dakika kadar kavurun. 
  3. Tarçını da ekleyin ve altını kapatıp kaselere ve ya kuplara tatlının tabanını oluşturması için paylaştırın. İsteğinize göre için kırılmış ceviz de ekleyebilirsiniz.
Damla Sakızlı Tavuk Göğsü İçin;

MALZEMELER:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 100 gr. margarin
  • 2 adet damla sakızı
YAPILIŞI:
  1. Un, şeker, nişasta, damla sakızı ve sütü derin bir tencereye koyun. Bir çırpma teli ile iyice karıştırıp çırpın.  Kaynayıp göz göz olana kadar karıştırarak pişirin.
  2. Kaynamaya başladığında altını kapatın, vanilyayı ve margarini ilave edin. Bir mikser yardımı ile en yüksek devirde margarin eriyene kadar çırpın.
  3. Kuplara paylaştırarak taban oluşturduğunuz karamelize ayvaların üzerine tavuk göğsünü dökün.
  4. Ayvalı jöleyi biraz ısıtın ve tavuk göğüslerinin üzerine dökün. Başka bir jöle ya da meyve sosu da kullanabilirsiniz.
  5. Soğuması için buzdolabında beklettikten sonra servis edin. Afiyet olsun.

11 Ocak 2012 Çarşamba

KALPLİ PASTAM ( 2 ) ve YENİ ŞEPŞEKER BLOGUM


SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ :)
          4 Ocak eşimin doğum günüydü. Gelibolu'dan gelen arkadaşlarımızla Çiğdemlerde eşime sürpriz yapıp bir gün önden kutladık doğum gününü. Tabi biz buna biraz geç karar verince, Çiğdem de pastayı illa sen yapacaksın deyince ve eşimin işten gelmesine iki saat kalınca koştura koştura, aceleyle bu pastayı yaptım. Vaktim kısıtlı olduğundan ve kekin hemen soğuması için daha önce yaptığım 7 dakikada pişen ıslak kek tarifiyle hemen mikrodalgada 7 dakikada pişirdim ama piştikten sonra ıslatmadım ve  kakao katmadım. Kekin soğumasını beklerken kremşantiyi de hazırladım. Hemen marsmallowları eritip hamur haline getirip kekimizi şantiledikten sonra çarçabuk kaplama işlemine geçtim. Özlemciğimde minik kalp şekilleri için yardım edince bu kalpli pastamız hemen bitti. Aslında eşime başka şekilde bir pasta yapmayı tasarlamıştım ama şimdi burada yazmayayım seneye yaparım artık sürpriz olsun :) aceleye gelince basit ama sevgiyi en güzel anlatan bu pastayı yaptım. Eşim çok beğendi inşallah sizlerde beğenirsiniz.
             
       " Her şeyim, aşkım, yol arkadaşım seni çok seviyorum; doğum günün kutlu olsun, iyi ki doğdun iyi ki varsın..."

         Geçen sene oğlumun ikinci yaş günü için buradaki en iyi pastanelerden birine pasta siparişi vermek istedik. Şeker hamurlu, iki şeklinde ki pasta için bir sürü para istediler bende  zaten kalabalık olmayacağımız için kremşantili normal bir pasta isteyip özel olarak sadece mavi renk olmasını ve üzerinde iki yazmasını istedim. Ama sonuç olarak karşıma gelen pasta beni hayal kırıklığına uğrattı doğrusu. Renk belli belirsiz bir mavi desem değil uçuk mavi, üzerine ikiyi gümüş renkli badem şekerlerini dizerek yapılmış  bir pasta. Verdiğim paraya göre ben daha iyisini yaparım dedim ve bir daha pastaneden pasta almamaya karar verdim.
         Karar vermiştim bir kere, sonra kızımın doğum gününde çok güzel şeker hamurlu barbili bir pasta ve şeker hamurlu kurabiyeler yaptım hemde pastanedekilerden çok daha ucuza mal oldu bana. Herkes çok beğendi yaptıklarımı. Böylece şeker hamuruna bulaşmış oldum. Şimdi bunları neden mi anlattım? Pastacılık , şeker hamuru merakım ve serüvenim böyle başladığı için. Artık istediğim gibi pastaları ve kurabiyeleri kendim yapar oldum. Çevremdeki insanlar da bu pastaları ve kurabiyeleri çok beğenip kendileri için yapmamı da isteyince bir beğenmeme sonucu başlayan pasta yapmalarım bir hobiye dönüştü benim için. Evet iş diyemiyorum, iş gözüyle bakamıyorum henüz çünkü oldukça acemi bir şekilde ama elimden geldiğince özenle yapmaya çalışıyorum ve öğrenmem gereken daha bir çok şey olduğunu düşünüyorum. Zaman içerisinde kendimi geliştirerek daha iyilerini yapacağıma inanıyorum. Şimdilik bu ara ara gelen siparişleri çok zevk alarak yapıyorum ve öyle piyasalarda ki gibi fahiş fiyatlara da yapmıyorum. Çünkü bazı insanlar için bu fiyatları ödemek oldukça zor biliyorum ve ayrıca insanların yaptığım pastalardan ve kurabiyelerden memnun kalmaları beni çok daha mutlu ediyor.Kimse alınmasın, çok emek isteyen bir iş olduğunu biliyorum, inanın çekinerek yazdım bunları, profesyonelce bu işi yapan ve benim yapamayacağım o müthiş pastaları yapanları çok ayrı tutuyorum tabi ki...
          Nereden nerelere geldim, ne çok yazmışım değil mi, neyse sözün özü olarak "size nereden ulaşabiliriz" diye soranlara Olsada Yesek Suzan'da  aramak zorunda kalmadan  (Olsada Yesek Suzan'ın özel kalmasını istediğimden ) daha önce şeker hamuruyla yaptıklarımı görmek ve sipariş vermek isteyenler için  şepşeker ayrı bir blog kurdum. Sadece şeker hamurlu pasta ( şeker hamuru sevmeyenler için krem şantili pasta ) ve kurabiyelerimin yer aldığı bir blog. Bu blogdan ayrı olmasını istedim ama iki ayrı blogla uğraşmak zor olursa tekrar buraya alabilirim ona göre şimdiden söyleyeyim :)
       Yeni ve yoğun şekerli :) blogumu merak edenler ve takip etmek isteyenler için ikisekerlimutfagimm.blogspot.com'a hepinizi beklerim...
Sevgiler....

9 Ocak 2012 Pazartesi

KESTANELİ İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI

        Bir çok evde de bizim evde olduğu gibi sadece yıl başı akşamları mı pişer bilmiyorum ama bence her daim pişirilmesi gereken bir lezzet. Nedende hiç aklıma gelmez normalde tavuk dolması yapmak ama kesinlikle bundan sonra öyle olmayacak benim için bir de kızım yine tavuk dolması yapsana dediği için en kısa zamanda yapacağım kesin :)
         Yapımı zor gibi görünse de bence çok pratik bir yemek , nar gibi de kızarınca iç pilav ve kestanelerle hem müthiş bir lezzet hem de tam bir görsel şölen...Ben özellikle pilavı ayrı pişiyorum çünkü tavuk ile beraber pişerken pirinçlerin  lapa olması ihtimalini göze alamıyorum doğrusu. Hemen kuş üzümü eksik bu pilavda diyebilirsiniz evet eşim sevmediği için koymadım ben. Şimdi hadi buyrun tarifime...
MALZEMELER:
  • 1 adet bütün tavuk ( benimki 2 kilo 250 gr. bir tavuk )
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • yarım limon suyu
  • kekik, kimyon (isteğe göre)
  • tuz
İç Pilav İçin;
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 3 su bardağı su
  • 3-4 dal dereotu
  • yarım çay kaşığı karabiber, tuz
  • yarım kilo kabukları soyulmuş ve pişmiş kestane
PİLAVIN YAPILIŞI:
  1. Öncelikle pirinçleri güzelce yıkayın ve bir saat önceden tuzlu sıcak suda bekletin.
  2. Pilav tenceresine yağı ve dolmalık fıstıkları ilave edip fıstıklar pembeleşene kadar kavurun.
  3. Soğanı minik minik doğrayın ve dolmalık fıstıklara  ilave edip soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun.
  4. Beklettiğiniz pirinçlerinin suyunu süzün ve tencereye ekleyip bir kaç dakika karıştırarak kavurun. 
  5. Karabiberi, damak tadınıza göre tuzunu  ve suyunu da sıcak olacak şekilde ekleyin ve  kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
  6. Dereotunu minik minik kıyın ve altını kapatmaya yakın ekleyin. Kestaneleri de bu aşamada koyabilirsiniz ama ben servis tabağına alınca  kenarlarına dizdim.
  7. Altını kapattıktan sonra tencere ile kapak arasına  kağıt havlu koyun ve  yaklaşık 10-15 dakika dinlendirmeye bırakın.
 
TAVUĞUN YAPILIŞI:
  1. Yoğurt,salça,tuz, limon suyu, kekik ve kimyonu bir kasede iyice karıştırın.Tavuğun her tarafına bu karışımı iyice sürün.
  2. Tavuğu fırın poşetine koyun ve poşeti bağlayın. Poşeti bir kaç yerinden delin ve 200 dereceli fırında tavuk iyice kızarana kadar ( ben 1 saat 15 dakikada pişirdim ) pişirin.
  3. Tavuk piştikten sonra poşetten çıkarmadan poşetin altına bir delik açın ve poşetteki varsa fazla suyu boşaltın. Yine poşetiyle beraber servis kabına koyun ve kesip poşeti alın.
  4. Pilavı dikkatli bir şekilde kaşık yardımı ile tavuğun içine doldurun. Kalan pilavları da tavuğun kenarlarını kapatacak şekilde koyun. Son olarak kestaneleri  pilavın kenarlarına dizin. Soğutmadan sıcak servis edin, afiyet olsun...
OLSADA YESEK SUZAN diyor ki; aslında yenibahar, tarçın ve kuş üzümü iç pilavın olmazsa olmazı. Ama biz ailecek pilavda bu tatları sevmediğimiz için ben koymadım. Sizler seviyorsanız mutlaka ekleyin derim pilava sevgiler...

7 Ocak 2012 Cumartesi

YILBAŞI SOFRAM

HOŞ GELDİN 2012
        Bir yılı daha acısıyla tatlısıyla geride bıraktık. İnşallah 2012 yılı herkes için hayırlı bir yıl olur. Yılın son haftası ve yeni yılın ilk haftası bizim evde her zaman yoğun geçer. Hem yılbaşı akşamı telaşı hem de eşimin 4 ocakta doğum günü olunca anlayın işte koşturmamı :) Bu yıl da yine öyle oldu. Dostlarımız Çanakkale Gelibolu'dan Özlem-Hüseyin, İstanbul'dan Necmiye-Hakan ( oğulları Batuhan ) bizim için kalkıp geldiler ve  tabi ki Çiğdem-Ercan  ile yılbaşı bahanesiyle  bir araya gelip çok güzel eğlendik. Sevinç ve heyecanla, hepimizin katkılarıyla güzel bir masa hazırladık. İşte buyrun bakalım masamızda kiler;

      Tabi ki yılbaşı sofralarının olmazsa olmazı, hindi sevmediğimiz için kestaneli iç pilavlı tavuk dolması, tarifi gelecek...

      Veee tatlılarımız... Bu güne özel yaptığım esprili ve çok beğenilen pastayı ve kabak tatlısını ben yaptım. Muffinler, tarçınlı-zencefilli kurabiyeler ve çikolatalı pasta Çiğdemimden...


Canım dostlarıma bir kez daha çok teşekkür ediyorum bu güzel gece için, en kötü günümüz böyle olsun inşallah diyorum. Üç şekerimiz de bizlerle beraber çok eğlendiler ve bir türlü uyumak istemediler haliyle. Çok oynadık, çok şarkı söyledik, çok eğlendik ve çok fotoğraf çekildiğimiz bu geceden bir kaç kare paylaşmak istiyorum sizlerle. Ve diyorum ki böyle  dostları olmalı insanın. Sevgiler....

1 Ocak 2012 Pazar

HOŞGELDİN 2012


TRAKYA USULÜ YENİ YIL PASTASI...
      Çiğdem-Ercan, Özlem-Hüseyin ( Çanakkale'den ) ve Necmiye-Hakan ( İstanbul'dan  ) gelen canımız arkadaşlarımızla yeni yıla çok güzel bir şekilde eğlenerek girdik. Yeni yıl için yaptığım bu esprili  pastayı da afiyetle yedik. Yılbaşı soframı ve tariflerimi daha sonra paylaşacağım sizlerle. Yeni yılda  önce sağlık sonra  herşeyin gönlünüzce olmasını diliyorum. Mutlu yıllarrr.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...