31 Mart 2011 Perşembe

HIDIRELLEZ PİLAVI

    
               Kaç gündür fırsat bulup şöyle bir kafamı toparlayıp giremedim bloguma ama hep aklımda inanın. İşim bitmiyor evde bu sıralar, benim şekerlerde güneşi görüp park diye tutturunca, bir de araya park sıkışınca, hadi bakalım parka gidelim , kumlara bulanalım, eve gelip banyo yapalım derken gün bitiveriyor. Dün de kızımla beraber çarşı pazar gezdik. Oğlum babasıyla evde kaldı, giderken eşime tavukları haşlamasını söylemiştim gelince hıdırellez pilavı yapıcam diye. O da sağolsun canım haşlamış tavukları, bir de öğrendim ki canım arkadaşım komşum Çiğdem faranjit olmuş yatıyormuş.Hemen ona  tavuk sulu şehriyeli çorba yapıp götürdüm şifa niyetine, bu gün daha iyiymiş allahtan... 

             Gelelim tarifimize...Müzeyyen Teyze'nin yaptığı  hıdırellez pilavını daha önce dostlarla güzel bir gün  yazımda fotoğraflamış benimde yapınca tarifini yayınlayacağımı yazmıştım. Nihayet yapmak kısmet oldu. Çanakkale'de Hıdırellez zamanı yapılan ve dağıtılan bu pilav Müzeyyen Teyze'nin dediğine göre aslında  kuzu etiyle yapılırmış  ama kuzu eti sevmeyenler  ya da  ağır bulanlar tavukla yapa yapa genelde tavukla yapılır olmuş. Aslında ilk kez yaptığım bir tarifi yayınlamak pek düşüncemde; yoktu acemi şansı güzel olur, ikincide bu lezzeti tutturabilirmiyim diye ama heveslendim işte.Hem değişik hem de oldukça pratik bir tarif, bizler beğendik inşallah sizler de beğenirsiniz. Yorumlarınız bekliyorum merakla, sevgiler....


MALZEMELER:
  • 6 adet tavuk pirzola ( tavuğun diğer parçalarından da olabilir )
  • 2 su bardağı pirinç
  • 6 su bardağı tavuk suyu
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • yarım demet taze soğan
  • tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
 YAPILIŞI:
  1. Pirinçleri yıkayın, önceden ılık tuzlu suda bekletin.
  2. Tavuk parçalarını  tencereye koyun,  tuzunu ilave edin, su ile haşlayarak pişirin.Haşlandıktan sonra süzerek tavuk suyunu ve tavuk pirzolaları ayırın.
  3. Maydanoz,dereotu ve taze soğanları iyice yıkadıktan sonra ince ince doğrayın.
  4. Suda beklettiğiniz pirinçleri süzün, doğradığınız dereotu,maydanoz ve taze soğanla birlikte karıştırın. Karabiberide ilave edin,karıştırın.
  5. Fırın tepsisine pirinçli bu karışımı yayarak dökün.
  6. Üzerine tavuk pirzolaları dizin ve tavuk suyunu pirinçlerin üzerini kaplayacak şekilde dökün.
  7. 200 derece fırında pirinçler suyunu çekene kadar 30-35 dakika pişirin.Afiyet olsun.

28 Mart 2011 Pazartesi

MISIR UNLU KOKOŞ KURABİYE

           
                 Bu tarifimi de Tuz-Biber Dergisi  Cup&cake ve Kurabiye Ödüllü Etkinliği ' ne yolluyorum. Herkese güzel bir hafta diliyorum.Sevgiler.....

MALZEMELER:
  • 250 gr margarin (bir paket oda sıcaklığında olacak)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (sarısı içi,akı dışı için)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi(içine)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un 
  • 2 su bardağı mısır unu
  • Hindistan cevizi (üzeri için)
YAPILIŞI: 
      
     1.  Yumurtanın akını ayırın diğer tüm malzemeleri karıştırıp kurabiye hamurunu yapın. 
     2.  Hamurdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp  önce yumurtanın akına sonra hindistan cevizine bulayıp fırın tepsisine dizin. 
    3. 175 derecede 20-25 dakika pişirin.AFİYET OLSUN.

26 Mart 2011 Cumartesi

FINDIKLI KURABİYE


              Güneş çok güzel parlıyor dışarda, yazın habercisi bahar geldi artık yaşasınnnn.Aslında hiç aklımda olmamasına rağmen kızım kurabiye yapalım mı anne deyince hem pratik hem de farklı  birşey  yapalım dedim, çıkardım  fındıkları. Çok uzun  zamandır  yapmadığım, değerli tarif defterimde bulunan,sanırım bir tv programından görüp yazdığım bir tarif. Yağ yok, un yok ama çırpma aşaması biraz uzun olduğu için yorucu. Dayanamadım  yapar  yapmazda  hemen   sizlerle   paylaşmak   istedim.Ayrıca bu tarifimi  Tuz-Biber Dergisi Ödüllü Etkinliğine   yolluyorum. Şu an ben bunları yazarken benim şekerler kurabiyeri yarışırcasına yiyorlar. Ne büyük bir mutluluk, sizlere de mutlu hafta sonları diliyorum.Sevgiler....

MALZEMELER:
  • 3 adet yumurtanın akı
  • Yarımsu bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı iyice dövülmüş fındık
  • bir tutam tuz
YAPILIŞI:
  1. Yumurta aklarına bir tutam tuz ekleyin,kar halini alana kadar mikser ile çırpın.
  2. Üzerine azar azar toz şekeri ve daha sonra dövülmüş fındıkları ekleyip karıştırın.
  3. Kağıt kek kalıplarına tepsiye dizin, içlerine birerçorba kaşığı yumurtalı karışımdan dökün.
  4. Ortalarına birer fındık tanesi yerleştirin.
  5. 150 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
NOT: Sıcakken yumuşak bir kıvamda olan bu kurabiyeri sakın pişmedi diye uzun süre fırında bırakmayın. Soğuduğu zaman sertleşecektir, soğumasını bekleyip servis yapın.Afiyet olsun.

TARHANA ÇORBASI


          Tarhana çorbası her yöreye göre değişen bir tat. Bizim evde kışın favori çorbamız.Tarhanamızı her yaz sağolsun İzmir-Menemen'de yaşayan kayınvalidem yapar. Sadece tarhanamız değil salçamız, kavanoz domateslerimiz, kuru biberlerimiz, kuru patlıcanlarımız, konservelerimiz.....İzmir'den elimiz kolumuz dolu dolu dönüyoruz yani şanslıyız bu konuda.
             Gelelim çorbamıza, ben illaki içine bir bardak süt koyarım tarhananın.Bu şekilde evcek hoşumuza gittiği için sütsüz asla yapmam.Bir de bulyon katarım, eşimde tavuk bulyonlu sever.Sizlerde beğenirsiniz umarım hepinize mutlu bir hafta sonu diliyorum...

MALZEMELER:
  • 6 yemek kaşığı toz tarhana
  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet tavuk bulyon
  • tuz
  • pulbiber, kuru nane (isteğe göre)
 YAPILIŞI:
  1. Tencereye sıvıyağı koyun,salçayı biraz kavurun.
  2. Üzerine soğuk suyu ve sütü ekleyin.Hemen tarhanayı da ekleyip sürekli karıştırın.Bu aşamada yavaşça ve sürekli karıştırmazsanız tarhanalar tencerenin dibine yapışıp topak olur.
  3. Tarhanalar güzelce eriyip kaynamaya başlayınca tuzu,ezilmiş sarımsağı ve bulyonu ekleyin.
  4. Pulbiber ve naneyi deekleyin ,10 dakika kaynatıp altını kapatın. AFİYET OLSUN.....

24 Mart 2011 Perşembe

RULO KATLI İRMİKLİ PASTA

               Dün yaptım bu pastayı arkadaşlar ama benim şekerlerle uğraşmaktan fırsatım olmadı yayınlamaya.  Yapımı pratik,görüntüsü değişik olan bu pastayı çok severim. Bana   63.  Porselen  Demlik  Çay  Etkinliği  için  davetiye  gönderen  sevgili   Paşa sofram 'a  çok teşekkür ediyorum ve bu tarifimi etkinliğe yolluyorum.İnşallah beğenirsiniz. Sevgiler...

MALZEMELER:
  • 3 paket rulo kat ( 120 gr.lık paketler )
  • 5 su bardağı süt
  • 10 yemek kaşığı irmik
  •  9 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 paker vanilya
  • 1 paket kakaolu krem şanti
  • 1 bardak süt (krem şanti için)
  • 3 adet muz ( arası için )
  • hindistan cevizi (üzeri için )
YAPILIŞI:
  1. Bir tencereye süt,irmik ve şekeri koyun,koyulaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
  2. Kıvamını aldıktan sonra margarini ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Altını kapatıp soğuması için bekletin.
  3. Krem şantiyide süt ile çırpıp hazırlayın.
  4. Kelepçeli bir kalıbın  ( kelepçeli kalıp yok ise rulo katları dizeceğiniz her hangi bir kabı streç film ile kaplayıp daha sonra streç film yardımı ile pastayı çıkarabilirsiniz) kenarlarına irmikli tatlımızdan biraz dökerek rulo katları üzerine dizin.
     5. Rulo katları kenarlara dizdikten sonra irmik tatlısını içine dökün.
    6. İrmik tatlısının üzerine muzları dilimleyerek dizin. Muzların üzerine de kakaolu kerm şantiyi dökün.

  
    7.Üzerine bol hindistan cevizi ile süsleyin. 3-4 saat buzdolanında bekletin.Afiyet olsun. 

23 Mart 2011 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ

KEREVİZ SEVENLER SEVMEYENLER :)
            
              10 kişiye sorsanız herhalde 8'i kerevizi sevmediğini söyler.Ben kerevizi çok severim kerevizin sevilmeme sebebi olan kokusuna bayılırım. Eşim ilk evlendiğimiz yıllarda ben kereviz yemem desede, ben tadına bak tuzuna bak diye diye şimdi onuda bir kereviz sever haline getirdim.Hele ki kerevizi portakal suyuyla yapmaya başladığımdan beri eşim benden önce bitiriyor kereviz yemeğini. Evet kerevizi portakal suyuyla deneyin en kereviz sevmeyen bile  sevecektir çünkü hem kerevizin kokusunu alıyor hemde hoş bir lezzet katıyor .Kızım ve oğlumda kerevizi severek yiyorlar allahtan.  Kereviz sevmeyen annem bile ben gidince muhakkak kerevizin zamanı ise portakallı kereviz yaptırır bana. Geçen hafta İstanbul'a gittiğimde annem yine istedi bende yaptım. Portakallı hiç denemediyseniz mutlaka bir de böyle deneyin derim bir kereviz sever daha kazanalım :)

MALZEMELER:
  • 2 adet kereviz ( sapları ve yapraklarını kestirmeyin  onlarıda kullanıcaz)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 2 adet portakal 
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • yarım limon
  • tuz
 YAPILIŞI:
  1. Öncelikle tüm sebzeleri küp küp doğrayın. Kerevizleri doğrar doğramaz içine yarım limon  sıkılmış suyun içinde bekletin.
  2. Soğanı ve sarımsağı küçük küçük doğrayın.Geniç bir tencereye zeytinyağını ekleyin,doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyip kavurmaya başlayın.Ben bu aşamada havuçlarıda küp küp doğrayıp soğan ve sarımsaklarla biraz kavuruyorum ki havuç biraz yumuşasın.
  3. Kavrulan soğan,sarımsak ve havuçlara salça ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  4. Patatesleri,kerevizleri ve küçük küçük doğradığınız kereviz sapları ve yapraklarınıda ekleyin.
  5. Portakalların suyunu ve tuzu da ekleyin tencerenin kapağını kapatın.Kısık ateşte kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin.Ara ara suyunu kontrol edin,eğer suyu azalmışsa biraz su ekleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN



22 Mart 2011 Salı

KABAK TATLISI




              Kabak tatlısı sever misiniz? Ben bayılırım özellikle annem yapmışsa. Bir de bu kabakların özelliği annemin bizzat Giresun'da yetiştirmesi yani tamamen organik. Her yıl bahar ayları gelince annem  hemen gider köye, bahçesinde her tür sebzeyi eker ,yetiştirir. O patlıcanları, biberleri, domatesleri, fasulyeleri dalından koparıp taze taze yemeye doyamaz insan.Yazları bizde gidip yaralanıyoruz bu nimetten büyük bir zevkle hemde. Giresun'a gidince sonsuz yeşillik ve ciğerlerimize çekmeye doyamadığımız, oksijen neymiş anladığımız muhteşem temiz havadan mı ne iştahımız bir açılıyor ailecek (gerçi benim iştahım hiç bir zaman kapanmıyorda ) yedikçe yiyoruz :)


             Neyse gelelim tatlımızın yapına... Hani kabaklar bir gece önceden şekerde bekletilir ya annem öyle yapmadı  bu sefer. Misafirlerimiz geleceği için hemen bir kabak kesip pişireyim dedi. Annemle beraber kabağı kestik, temizledik, dilimledik güzelce. Sonra geniş yayvanca bir tencereye dizdi kabakları annem.Üzerlerini örtecek kadar şeker serpti, iki su bardağı su ekledi. Tencerenin kapağını kapatıp,su kaynayınca altını kısıp orta ateşte 40-50 dakika kadar pişirdi. Sonuç bence harikaydı. Bazen bende bu şekilde pişirip  10-15 dakika fırınlıyorum. Kabak tatlısının üzerine ceviz çok yakışır ama annem malumunuz her zaman elinin altında kavrulmuş fındık olduğu için üzerine fındık döktük. Anne elinin değdiği her şey güzel, Allah onları başımızdan eksik etmesin. İnşallah sizlerde beğenirsiniz, sevgiler....



21 Mart 2011 Pazartesi

KAKAOLU KOKOŞ KURABİYE


           
              Annemlere giderken yaptım bu  kurabiyeleri. Kokoş kurabiye aslında hindistan cevizine bulanarak oluyor ama ben bu seferlik toz şekere batırıp yaptım umarım beğenirsiniz.


MALZEMELER:
  • 250 gr margarin (bir paket oda sıcaklığında olacak)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (sarısı içi,akı dışı için)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi(içine)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 5 su bardağı un
  • Hindistan cevizi (üzeri için)
YAPILIŞI:
  1.  Yumurtanın akını ayırın ve tüm malzemeleri karıştırıp kurabiye hamurunu yapın.
  2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp  önce yumurtanın akına sonra hindistan cevizine bulayıp fırın tepsisine dizin.
  3.  175 derecede 20-25 dakika pişirin.AFİYET OLSUN.

20 Mart 2011 Pazar

HAMSİ TAVA


          Merhaba arkadaşlar ben geldimmm. Evimize döndük nihayet, sizler için bir sürü tarif biriktirdim bu arada. Gelir gelmez blogumu açtım ve gitmeden önce hazırladığım tarifimi yayınlayayım dedim.Yeni tariflerle en kısa zamanda görüşmek üzere özlemişim yaaa....
          
          Balık bizim evimizde çok sevilir, özellikle kışın hamsi olmazsa olmazımız.Eşim canı her çektiğinde alır hemen hamsi tava yapılır.Sebzeli buğulamasınıda çok yaparız.Karadenizli olduğumdan mı ne hamsinin üstüne balık tanımam. Mısır unu ise hamsi tavanın olmazsa olmazıdır, lezzeti ayrıdır. Un ile yapanlarda var ama ben mısır ununu şiddettle tavsiye ediyorum. İnşallah beğenirsiniz .Sevgiler...

MALZEMELER:
  • Hamsi
  • Mısır unu
  • Sıvıyağ veya tereyağ
  • Tuz
YAPILIŞI:
  1. Hamsilerin kılçıklarını ayıklayarak temizleyin.
  2. Hamsileri güzelce yıkayın sularının süzülmesi için süzgeçte bekletin.
  3. Suları süzülen hamsileri tuzlayın.
  4. Hamsileri bir kap içinde mısır ununa iyice bulayın
  5. Tavayı ısıtın, sıvıyağı ekleyin ve tavayı ateşten alın. Hamsileri aralarında boşluk kalmayacak şekilde tavaya dizin. Çevirirken dağılmamaları için hamsileri sıkı sıkı dizmeye dikkat edin.
  6. Tavayı tekrar ocağa alın ve hamsileri pişirmeye başlayın. Hamsiler kızardığında kenarları düz bir kapak yada düz bir tabağı  hamsilerin üzerine kapatıp  tavayı ters çevirerek hamsileri kapağın üzerine alın. Kapağın üzerine aldığınız hamsileri kapağın üzerinde kaydırarak  tavaya alın ve diğer tarafınıda pişirin.
  7. Biraz daha sıvıyağ ekleyin iyice kızartın.
NOT: Hamsi tava sıcakken ve yanında bolca salata ile afiyet olsun.

12 Mart 2011 Cumartesi

HAVUÇLU CEVİZLİ KEK



            Merhabalar arkadaşlar; hepinize güzel bir hafta sonu geçirmenizi diliyorum.Biz bu hafta sonu İstanbul'a annemlere gidiyoruz. Kızım ve oğlum anneanne ve dedesiyle hasret giderecekler. Bu yüzden blogumdan ve sizlerden 5-6 gün ayrı kalacağım :( Dönüşte inşallah kaldığımız yerden güzel tariflerle yine beraber oluruz.
            Gelelim kekimize. Bu keki çok zor şartlar altında yaptım öyle ki; bir yandan kızım Suay, bir yandan oğlum Sualp çırpma va karıştırma yarışına girdiler. Kafamı öyle bir karıştırdılar ki ısınması için fırını açmayı unutmuşum. Keki yaptıktan sonra fırının ısınmasını beklemem gerekti. Havuçlu cevizli keki sevmeyen yoktur herhalde. Havucun keke kattığı nemli yumuşaklık,cevizin lezzeti, pişerken yayılan tarçın kokusu ve limon kabuğunun kattığı aroma....   daha ne olsun. Yanında sıcacık çayla, bir de benim tarifimi deneyin bakalım sizlerde beğenecekmisiniz. Tekrar görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.



MALZEMELER:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 buçuk su bardağı un
  • yarım su bardağı ceviz(iri çekilmiş)
  • bir su bardağı rendelenmiş havuç
  • bir adet limonun kabuğunun rendesi
  • bir tatlı kaşığı tarçın
  • bir paket kabartma tozu
  • bir paket vanilya
YAPILIŞI:

  1. Yumurtaları ve şekeri şeker eriyene kadar iyice çırpın. Sıvı yağınıda ekleyip çıpmaya devam edin
  2. Unu,kabartma tozunu,vanilyayı ve tarçını eleyerek ekleyin.
  3. Son olarak havuç,ceviz ve limon kabuğu rendesini ekleyin ve karıştırın.
  4. Yağlanmış ve unlanmış bir kalıba dökün, 180 derece fırında 50 dakika pişirin.
NOT: Kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdanı keke batırın, kürdan temiz bir şekilde çıkarsa kek pişmiş demektir. AFİYET OLSUN.

10 Mart 2011 Perşembe

ISPANAKLI KREP



        
         Benim kadar çok krep yapan yoktur  herhalde. Bu konuda kimseyi rakip tanımıyorum kusura bakmayın.Ne kadar mütevaziyim değil mi :) Benim şekerler her gün yeseler bıkmayacakları için neredeyse her gün yaptığım bir şey krep.Ustası oldum bu yüzden,gözüm kapalı yapabilirim.Bende çok severim,yapmasını da yemesini de.Yazın şöyle arası domatesli, peynirli y ada şekerlerimin sevdiği gibi nutellalı krep kahvaltıda vazgeçilmezimiz.Kışında ıspanaklısını yaparım muhakkak, yeşil rengi de çok sevdiğim için ıspanak anlayacağınız bizde çok tüketiliyor.Ben  her krep  yaptığımda içine bir çimdikte karbonat atarım.Sanki daha güzel oluyor ne bileyim böyle alışmışım. Krebi hiç ölçü ile yapmamıştım hep gözümün kararıyla, bu sefer sizler için ölçerek yaptım.Beğenirsiniz umarım, neşe dolu bir gün diliyorum.Sevgiler...

          Buda benim küçük şeker,kendisi tam bir krep canavarı olur,krep yapacağımı anlayınca sandalyeyi hemen çeker çırpmaya hazırlanır. İlk pişen krep hep onundur ve daha sofraya gelmeden midesine iner :)


MALZEMELER:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 buçuk su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 5-6 adet ıspanak yaprağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı karbonat
YAPILIŞI:
  1. Derince bir kapta yumurtayı ve sütü iyice çırpın.
  2. Unu, tuzu ve karbonatı da ekleyin,pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın.Ispanak yapraklarını da ekleyip blendırdan geçirin.  Krep hamuru çok koyu olmayan az akışkan kıvamda olmalıdır.
  3. Krep tavası yada herhangi teflon bir tavaya 1-2 damla yağ dökün.Tava iyice ısınınca bir kepçe krep hamurunu  tavanın ortasına dökün.Tavayı  elinizde sağa sola çevirip hamurun tüm tavaya yayılmasını sağlayın.
  4. Tahta bir spatula ile krebin kenarından tavadan ayrılıp ayrılmadığını kontrol edin.Ayrılıyorsa pişmiş demektir.Diğer tarafını da 1-2 damla yağ dökerek çevirin ve yine aynı şekilde pişirin.  
NOT: Krepler piştikten sonra arasına benim gibi peynir ve maydanoz karışımı koyup rulo yapıp dilimleyip değişik kürdanlarla servis yapabilirsiniz.Ayrıca bu malzemeleri çoğaltarak daha çok krep elde edebilirsiniz.AFİYET OLSUN.

9 Mart 2011 Çarşamba

DAMLA ÇİKOLATALI MUFFIN

 
          Karlı bir günden, tüm arkadaşlarımın gönderdiği geçmiş olmuş mesajlarının verdiği mutlulukla kocaman bir merhaba. Dün sabah başlayan kar yağışı, akşama doğru hızlandı ve bembeyaz bir örtü kapladı her yeri.Benim iki şekerler çok mutlu oldular yağan karı seyrederken.Akşam dayanamadık kızımla çıktık kartopu oynamaya.Daha yeni iyileşmişken diyeceksiniz ama ne yapayım kaçırılır mı bu fırsat.Çok eğlendik, üşüdük, ıslandık, yorulduk. Ama prensesim çok mutluydu karlar arasında, onun için herşeye değer.Tabi yinede inşallah  hastalanmam :)
            Evettt gelelim muffinlere.Dün kızımın isteği üzerine yaptım.Kızımın elleri değmeden olmaz,çırpmada yardım etti bana.Benim uzun zamandır kullandığım bir tarif bu.Ana tarifim bu,ana tarif diyorum çünkü içine ne katarsam oluyor.Mesela bazen kakaolu,bazen kuru üzümlü,bazen havuçlu cevizli yani istediğim şekilde yapıyorum.Ben dün damla çikolatalı olarak yaptım.Üzerine önceden yapmış olduğum hazır keşkülden koydum.Böylede güzel oldu.Sizler ister çikolatalı sos ister herhangi başka bir sos kullanarak da yapabilirsiniz.
 
 

MALZEMELER:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 buçuk su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı damla çikolata
YAPILIŞI:
  1. Yumurtaları ve şekeri bir kabın içerisinde köpük köpük olup,şekerler eriyene kadar iyice çırpın.
  2. Yoğurdu ve sıvıyağı ekleyin iyice çırpın.
  3. Ayrı bir kapta un,kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın,sıvı olan karışımın üzerine bu unu karışımı ilave ederek hepsini karıştırın.
  4. En son damla çikolatalarıda ilave edin.
  5. Kağıt kalıpları tek tek fırın tepsisine dizin,kağıt kalıbın yarısını biraz geçecek şekilde kaşıkla doldurun.180 derece fırınsa 30-35 dakika pişirin.
NOT:Muffinler piştikten sonra üzerine istediğiniz şekilde bir sos yapabilirsiniz.Ben önceden yapmış olduğum  hazır paket keşkülü kullandım.Sizde hazır sos veya kendiniz yapıp üzerine dökebilirsiniz.AFİYET OLSUN.... 

 

8 Mart 2011 Salı

SODALI BÖREK


HASTAYIM AMA MUTLUYUM :)
         Kaç gündür ilgilenemiyorum blogumla çünkü hastayım, keyifsizim. İki şekerlerim hafif kıgınlıklarını attılar, bana geçti herhalde. Bir kaç  gündür kötüydüm ama bugün iyi hissediyorum kendimi. Hastalanmadan önce canım arkadaşım Ümmühan' daydım.Kahvaltı için yaptığı sodalı böreği hemen fotoğrafladım.Pratik lezzetleri sevenler için mükemmel bir seçim bence. Üstü sodadan dolayı çıtır çıtır, içi bol peynirli su böreği lezzetinde bir börek.
        
          Bu arada diğer blogcu arkadaşlarımın ziyaretleri ve yorumlarından dolayı mutluyum :) Hepinize çok teşekkür ediyorum ve her zaman bekliyorum.
Sevgiler...



 MALZEMELER:
  • 4 adet yufka
  • 1 buçuk su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • yarım kilo  lor peyniri yada yağsız peynir
  • maydanoz
  • bir şişe soda(madensuyu)
  • susam
YAPILIŞI:
  1. Maydanozları kıyın,  peyniri ezip hepsini karıştırın.Damak zevkinize göre tuz,karabiber,pulbiber ekleyebilirsiniz.
  2. Süt,sıvıyağ ve yumurtayı bir kabın içerisinde iyice çırpın.
  3. Yağladığınız tepsiye yufkanın birini büzerek serin.Serdiğiniz yufkanın üzerine hazırladığınız karışımdan her yerine biraz sürün.İkinci yufkayıda serip onun üzerine sütlü karışımdan sürüp peynirli maydanozlu harcı heryerine eşit olarak dökün.
  4. Üçüncü ve dördüncü yufkalarıda üzerlerine sütlü karışımdan dökerek serelim.
  5. En üstüne sodayı dökün, susam serperek 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
NOT:  Sodalı böreği bir gün önceden buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli olacağını görürsünüz AFİYET OLSUN...   

2 Mart 2011 Çarşamba

YOĞURTLU HAVUÇLU PATATES SALATASI

       
         Görüntüsü çok güzel olan bu tarifin yapımı ve süslemesi tamamen arkadaşım Çiğdem' aittir.Çiğdem benim yoğurtlu patates tarifimi okumuş ben buna birde havuç ekleyerek yapayım demiş.Çokta güzel olmuş bence,bizzat tarafımdan afiyetle test edildi onaylandı :) 
        Bu tarifte alternatifler oldukça fazla şöyle ki; havuç yerine kabak,salatalık veya pancar konularakta yapılabilir.Patatese neydeyse yakışmayan yok gibi.
        Çiğdem yaparken son aşamaları görüntüleme şansım oldu.Bunlarıda yayınlıyorum sizler için.







MALZEMELER:
  • 10 adet orta boy patates
  • 6-7 adet havuç
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
  • 2 çay kaşığı tuz
  • ketçap (üzeri için)
  • nane (üzeri için)
YAPILIŞI:
  1. Patatesleri haşlayın.
  2. Haşladığınız patateslerin suyunu süzüp sıcakken iyice ezip tereyağını ve tuzunu ekleyip karıştırdıktan sonra borcama düz bir şekilde yayın.
  3. Havuçları rendeleyip bir tavada bir kaşık sıvıyağ ile yumuşayana kadar pişirin.
  4. Havuçlara tuz ekleyip blendırla ezin (İsteğe göre ezmeden rendelenmiş hali ile de yapabilirsiniz).Daha sonra patateslerin üzerine havuçları yayın.
  5. Sarımsaları ezip tuz ile birlikte yoğurda ekleyin.Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu havuçların üzerine dökün.
  6. En son olarak yoğurdun üzerine ketçabı istediniz şekli vererek dökün, naneyi istediğiniz kadar serpin.Biraz buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.AFİYET OLSUN...

  7.                                                 
    
                                                              
         

1 Mart 2011 Salı

MERCİMEK KÖFTESİ


          Bayılırım mercimek köftesine...Hem yapmayı hem de yemeyi çok severim.Deneyip beğenirsiniz inşallah...

MALZEMELER:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 buçuk su bardağı ince bulgur
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 5 çay kaşığı kimyon
  • 3 çay kaşığı karabiber
  • 3 çay kaşığı pul biber
  • 5 çay kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası (biber salçası yoksa hepsi domates salçası olabilir)
  • 2  adet limonun suyu
  • yarım demet taze soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 1 adet kuru soğan
YAPILIŞI:
  1. Mercimekleri yıkayın,bir tencerede üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyerek ve dibinin tutmamasına özen göstererek haşlayın.Mercimekler iyice pişip,dağılıp,sarardıktan sonra çok az sulu bir kıvamda iken altını kapatın.
  2. Haşladığınız mercimeklerin içine bulgurları ilave edin.Kapağını kapatıp bulgurların şişmesi için 25-30 dakika bekletin.
  3. Beklerken bir taraftan kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayın,bir tavada zeytinyağını ilave edip yumuşayana kadar kavurun.Salçaları ve baharatları ekleyin altını kapatın.
  4. Mercimekli bulgurlu karışımı genişçe bir karıştırma kabına alıp; yapmış olduğunuz salçalı karışımı,tuzu,limon suyunu da katıp iyice yoğurun.
  5. En son olarak yıkayıp ince ince doğradığınız maydanoz ve taze soğanları ekleyin.
  6. Elinizle şekil verip, marul ve limonlarla servis edin...AFİYET OLSUN...

DOĞUMGÜNÜ SOFRASI

       Doğumgünü kutlamalarını  çok severim.Cuma akşamı canım arkadaşım Çiğdem'in eşi Ercan'ın 30.yaş gününü kutladık.Doğumgünü sofrası için ben mercimek köftesi ve şeker hamurlu kurabiyelerimden yaptım.Çiğdem de eşi fenerbahçeli olduğu için takımın renklerinde bir pasta siparişi verip ayrıca peynirli buzdolabı böreği ve benim daha önce tarifini verdiğim yoğurtlu patatesten ilham alarak yoğurtlu havuçlu patates yaptı.Hepsi birbirinden lezzetliydi ve soframız çok güzeldi.Tariflerine resimlerin altındaki tarif isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bakalım sizlerde beğenecekmisiniz.



    PEYNİRLİ BUZDOLABI BÖREĞİ

                                                          MERCİMEK KÖFTESİ

                                         YOĞURTLU HAVUÇLU PATATES SALATASI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...